Ελευθεροτυπία
«Κούρεμα» μισθών, δηλαδή μείωση αποδοχών αντί για αυξήσεις στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων, αντιπρότεινε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών στα αιτήματα της ΟΤΟΕ.
Στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα κλαδική σύμβαση, οι οποίες ξεκίνησαν έπειτα από πολιτικές πιέσεις, ενώ άλλαξε και το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο εμμέσως υποχρεώνει τους τραπεζίτες σε διάλογο (σημ.: τα προηγούμενα δύο χρόνια, η ένωση δεν προσερχόταν καν στον διάλογο), οι εργοδοτικές αντιπροτάσεις προκάλεσαν σοκ: ήταν εναρμονισμένες με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον δημόσιο τομέα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Αλλά εκεί υπάρχει η δικαιολογία των ελλειμμάτων, στον βαθμό που οι περισσότερες περικοπές αφορούσαν δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι αμείβονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (πλην των ΔΕΚΟ, ακόμη και των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, οι υπάλληλοι των οποίων υποχρεώθηκαν σε μείωση μισθού).
Η διαπραγματευτική ομάδα των τραπεζών, και κυρίως ο εκπρόσωπος της Eurobank, ζήτησε την κατάργηση του χρονοεπιδόματος, δηλαδή της αυτόματης αναπροσαρμογής του μισθού των τραπεζοϋπαλλήλων ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους. Μάλιστα, επένδυσαν στο πρωτάκουστο επιχείρημα... αποπληθωρισμού των αποδοχών (ή «κουρέματος» των μισθών) με τις οδηγίες της τρόικας, ισχυριζόμενοι ότι δεν επιτρέπει αυξήσεις. Ωστόσο, τόσο η σύμβαση της ΓΣΕΕ όσο και η κλαδική σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Βγενόπουλος (Επιχειρήσεις Αττικής) με την ΠΝΟ προβλέπουν, η μεν πρώτη οριακές αυξήσεις (ονομαστικές αναπροσαρμογές στο ύψος του μέσου πληθωρισμού της ευρωζώνης για το 2011 και το 2012, -1,5% έως 1,7%), ενώ η δεύτερη, αυξήσεις 2% φέτος. Και οι αυξήσεις της τελευταίας σύμβασης καταβάλλονται κανονικά.
Η ΟΤΟΕ από την πλευρά της αντέτεινε ότι, κατά την τελευταία τριετία, το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 9,5% και επισήμανε την αναγκαιότητα να εκπονηθεί κοινωνικό σχέδιο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τραπεζικό κλάδο.
Επίσης, οι εργοδότες πρότειναν στην ΟΤΟΕ η διάρκεια της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης να είναι τριετής.
Η αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ αντέδρασε έντονα στις -πρωτάκουστες, είναι αλήθεια- εργοδοτικές αξιώσεις και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Στ. Κούκο, «οι εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών θα γίνουν εκρηκτικές και ανεξέλεγκτες, αν οι τράπεζες τολμήσουν να προχωρήσουν σε περικοπές αποδοχών ή προβούν σε απολύσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένωση ζήτησε από την ΟΤΟΕ τη... συμπαράστασή της για την αντιμετώπιση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, που αναπτύσσεται ακριβώς λόγω της στάσης των τραπεζών.
Σε ανακοίνωσή της, η ΟΤΟΕ τονίζει ότι απαιτούνται «ωριμότερες σκέψεις, που θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα για τις ανάγκες των εργαζόμενων στις τράπεζες, προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις στον κλάδο, που δεν εξυπηρετούν κανέναν».
Για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και το θέμα των μισθών, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην επόμενη συνάντηση των δύο μερών, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου