http://www.tanea.gr
Ο Σαρλ Φουλάρ είναι ο πρώην πυροσβέστης που άναψε φωτιές στον Σαρκοζί
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη
Εως και 400 εκατ. ευρώ κοστίζουν ηµερησίως στη γαλλική οικονοµία, σύµφωνα µε την αρµόδια υπουργό, οι συνεχιζόµενες απεργίες κατά της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης. Οι αριθµοί αυτοί δεν λένε τίποτε στον Σαρλ Φουλάρ, εργαζόµενο στο διυλιστήριο του Γκρανπουί που έχει γίνει σύµβολο της συνδικαλιστικής αντίστασης στη Γαλλία.
Κάποτε, ο Φουλάρ εργαζόταν ως πυροσβέστης. Τώρα, πια, λατρεύει να βάζει «φωτιές». Ασχολείται µε τον συνδικαλισµό από τα 25 του και σήµερα στα 53 του είναι αντιπρόσωπος (και µέλος της σκληρής πτέρυγας) του συνδικάτου CGΤ στην Τotal.
Κοντά δυο εβδοµάδες τώρα, όσο κρατάει η απεργία στο διυλιστήριο του Γκρανπουί, ο Φουλάρ βηµατίζει πάνω - κάτω µπροστά στην είσοδο µε έναν κόκκινο σκούφο στο κεφάλι και τα χέρια στην τσέπη, έτοιµος να µιλήσει σε όλες τις τηλεοράσεις («Δεν πρόκειται να υποχωρήσουµε, θα συνεχίσουµε µέχρι τη νίκη»), σε όλα τα ραδιόφωνα («Τα ακραία στοιχεία βρίσκονται στα Ηλύσια Πεδία, όχι εδώ»), σε όλους τους δηµοσιογράφους, Γάλλους και ξένους, που τον πλησιάζουν: «Αυτή η χώρα είναι το εφαλτήριο της µάχης για µια κοινωνία πιο δίκαιη».
Σύµβολο αντίστασης
Χωρίς να το θέλει, ο Φουλάρ έχει εξελιχθεί σε σύµβολο της αντίστασης των συνδικάτων στη συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση του Νικολά Σαρκοζί. Ισως διότι και το διυλιστήριο του Γκρανπουί είναι µε τον τρόπο του ένα σύµβολο: βρίσκεται 70 χιλιόµετρα νοτιοανατολικά του Παρισιού, καλύπτει το 70% των αναγκών της πρωτεύουσας σε καύσιµα, αποτελεί λοιπόν ένα είδος θερµοµέτρου του κινήµατος. «Από τον Μάη του 68 είχε να ζήσει η Γαλλία παρόµοια παράλυση», δήλωνε θριαµβευτικά τις προάλλες ο Φουλάρ στον απεσταλµένο της ισπανικής εφηµερίδας «Εl Ρais». «Τίποτα δεν έχει τελειώσει»
Ο ίδιος δεν πτοείται από το γεγονός πως οι αρχές έχουν επιτάξει συνολικά πέντε φορές το συγκεκριµένο διυλιστήριο από τότε που ξεκίνησε η απεργία στις 12 Οκτωβρίου τρεις τραυµατίες άφησαν πίσω τους οι άνδρες των ΜΑΤ που επενέβησαν για να αποµακρύνουν τους απεργούς από την είσοδο την περασµένη Παρασκευή. Δεν πτοείται ούτε και από το γεγονός πως η διαδικασία θεσµοθέτησης της µεταρρύθµισης είναι στην τελική ευθεία: µεικτή επιτροπή από επτά βουλευτές και επτά γερουσιαστές προχώρησε χθες στην εναρµόνιση των τροποποιηµένων κειµένων από τα δύο σώµατα, το εναρµονισµένο κείµενο θα περάσει σήµερα από τη Γερουσία και αύριο από τη Βουλή για την τελική έγκριση. Για τους σκληρούς συνδικαλιστές όπως ο Φουλάρ, ωστόσο, «τίποτα δεν έχει τελειώσει» µέχρι να δηµοσιευτεί ο νόµος µετά την υπογραφή από τον Γάλλο πρόεδρο και τη γνωµοδότηση του Συνταγµατικού Συµβουλίου, αναµένεται ότι ο νόµος θα δηµοσιευτεί γύρω στις 15 Νοεµβρίου.
Ελλείψεις στα καύσιµα
Σε ολόκληρη τη Γαλλία χθες ένα στα τρία πρατήρια καυσίµων εµφάνιζε ελλείψεις. Σε τρία από τα 12 διυλιστήρια της χώρας, όµως, της Εsso στο Φος και το Γκραβενσόν καθώς και της Ρetroplus στο Ρισέστ, οι εργαζόµενοι αποφάσισαν χθες να σταµατήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Σύµφωνα µε τις αρχές, εκτός των αποθηκών στα διυλιστήρια, «δεν υπάρχουν πια αποκλεισµένες αποθήκες καυσίµων» στη Γαλλία. Να είναι αυτή άραγε η αρχή του τέλους των κινητοποιήσεων στο οποίο ήλπιζε εξαρχής ο Νικολά Σαρκοζί; Μαθητές και φοιτητές έχουν προγραµµατίσει για σήµερα συγκέντρωση έξω από τη Γερουσία. Τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει για την Πέµπτη νέο γύρο διαδηλώσεων. Τότε θα φανεί αν το κίνηµα, που δεν έχει πάψει από τον περασµένο Ιούνιο να µεγαλώνει, θα αρχίσει να ξεφουσκώνει.
«Αστυνοµικοί πίσω από τους βανδαλισµούς»
ΕΙΝΑΙ, ΟΠΩΣ σηµειώνει η «Le Μonde», «µία από τις κλασικές καταγγελίες των κοινωνικών κινηµάτων»: αστυνοµικοί διεισδύουν στις ποµπές των διαδηλωτών και υποδύονται τους ταραξίες προκειµένου να απαξιώσουν το κίνηµα. Συνήθως, οι καταγγελίες αυτές δεν συζητούνται παρά σε συγκεκριµένους κύκλους. Αυτή τη φορά, όµως, τα πράγµατα είναι διαφορετικά: µόλις την Κυριακή, ο επικεφαλής του Μετώπου της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, κατήγγειλε περιπτώσεις αστυνοµικών «που διεισδύουν στις πορείες, πετούν πέτρες, σπάνε βιτρίνες και µετά βγάζουν τα αστυνοµικά περιβραχιόνια».
Βίντεο
Τα συνδικάτα των αστυνοµικών αντέδρασαν, όπως ήταν αναµενόµενο, µε οργή. Από την αρχή των διαδηλώσεων κατά της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης, πάντως, έχουν ανεβεί στο Ιντερνετ πολλά αµφιλεγόµενα βίντεο και µαρτυρίες. Ενα από τα πιο πολυσυζητηµένα εκτυλίσσεται στο περιθώριο της διαδήλωσης που πραγµατοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου στο Παρίσι. Προς το τέλος της πορείας, οµάδα 200 ατόµων, ανάµεσά τους και αναρχικοί, αποφασίζει να επαναλάβει τη διαδροµή από την ανάποδη. Μερικοί κουκουλοφόροι αρχίζουν να τα σπάνε.
Στο βίντεο που γύρισε το Reuters φαίνεται ένας να σπάει µια βιτρίνα. Ενας ψαροµάλλης άνδρας επιχειρεί να τον σταµατήσει, δέχεται όµως κλωτσιά από άλλο «ταραξία» οπλισµένο µε κλοµπ πριν βρεθεί περικυκλωµένος από τέσσερις-πέντε κουκουλοφόρους.
Δευτερόλεπτα αργότερα, ο «ταραξίας» που έδωσε την κλωτσιά εικονίζεται να διαλύει τους διαδηλωτές µε τη βοήθεια του κλοµπ του. Το βίντεο, επισηµαίνει η «Μonde», προβληµάτισε µέχρι και τους ίδιους τους αστυνοµικούς: στο διαδικτυακό φόρουµ του συνδικάτου SΝΟΡ, για παράδειγµα, ο χρήστης ozoff αναγνωρίζει πως «υπάρχουν περίεργα στοιχεία σε αυτή την υπόθεση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου