Περίπου τρία εκατομμύρια Αφγανοί έχουν καταφύγει στο Ιράν, που δεν μπορεί να απορροφήσει άλλους, αλλά ούτε και να τους συγκρατήσει στην πορεία τους προς τη Δύση, παρά τις φονικές συγκρούσεις που γίνονται και στους δύο συνοριακούς άξονες, με Πακιστάν-Αφγανιστάν ανατολικά και Ιράκ από τα δυτικά.
Αυτό φέρεται ότι έλεγαν αξιωματούχοι της ιρανικής αστυνομίας κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, δίνοντας ένα στίγμα των μετακινήσεων προς δυτικά.
Το Ιράν είναι ρυθμιστής των ροών από την Κεντρική Ασία και ευλόγως μία από τις χώρες με την οποία θέλει συμφωνία επανεισδοχής η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, έχει διμερή συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας με το Ιράν από το 1995, τότε που ο Στ. Παπαθεμελής αναζητούσε τα ίχνη της τρομοκρατίας στη χώρα του Χομεϊνί!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου