Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

news.kathimerini.gr

Εκτός της λίστας των απειλών για την Τουρκία είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν στη γείτονα, μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την οριστικοποίηση του νέου κειμένου εθνικής ασφαλείας, γνωστού και ως «κόκκινης βίβλου». Οι πληροφορίες για το casus belli διαφοροποιούνται, με τα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, να αναφέρουν ότι παραμένει η αναγραφή του με παραπομπή στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ως του πλέον αρμοδίου οργάνου να αποφανθεί για την άρση του.

Το νέο κείμενο εθνικής ασφάλειας χαρακτηρίζεται ως σημαντικά διαφοροποιημένο σε σχέση με το προηγούμενο. Η αρχή των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», που εισήγαγε ως δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας ο Αχμέτ Νταβούτογλου, περιλαμβάνεται στην «κόκκινη βίβλο». Η Ελλάδα, η Ρωσία, το Ιράκ και το Ιράν αφαιρούνται από τη λίστα των χωρών που θεωρούνται «απειλές». Για το Ιράν, ωστόσο, υπάρχει η αναφορά ότι «είναι ανησυχητικό το γεγονός της κατοχής πυρηνικών όπλων». Παράλληλα, ειδική αναφορά γίνεται στις σχέσεις με το Ισραήλ, που διέρχονται παρατεταμένη περίοδο κρίσης.

Για το casus belli, η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι το ΣΕΑ δεν έκανε βήμα πίσω στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια, το οποίο θα ήταν αιτία πολέμου για την Τουρκία. Η εφημερίδα προσθέτει ότι μια αντίθετη απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από την Εθνοσυνέλευση. Η Yeni Safak γράφει ότι στο νέο έγγραφο το πρόβλημα των 12 μιλίων δεν προσδιορίσθηκε ως πρωταρχική απειλή. Η Cumhuriyet συνδέει την απόφαση για άρση του casus belli με άρση της απόφασης της ελληνικής Βουλής για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Εκτός λίστας τα 12 μίλια

Η Zaman αναφέρει ότι το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, που έως σήμερα ήταν αιτία πολέμου, αφαιρείται από τη λίστα με τις απειλές για την Τουρκία. Η Radikal γράφει ότι η δυνατότητα της Ελλάδας να κηρύξει πόλεμο στο Αιγαίο και να απειλήσει στρατιωτικά την Τουρκία εκλαμβάνεται πλέον ως μικρής πιθανότητας απειλή. Τέλος, η Sabah αναφέρει ότι σχεδιαζόταν να γίνει αλλαγή στη διατύπωση για την επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα στα 12 μίλια ως αιτία πολέμου. Το κείμενο της «κόκκινης βίβλου» θεωρείται άκρως απόρρητο, οπότε όλες οι σχετικές αναφορές απορρέουν από πληροφορίες σε σχέση με αυτό. Στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΕΑ, πάντως, για τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο διαμόρφωσης του νέου κειμένου, δεν γίνεται καμιά αναφορά στην Ελλάδα.

Ως προς τα εσωτερικά ζητήματα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πλέον αναφορά σε «απειλή της οπισθοδρόμησης», που αφορά το Ισλάμ, ενώ εισάγεται ο όρος των «εξτρεμιστικών θρησκευτικών οργανώσεων». Εισάγεται, δε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφορά για καταπολέμηση συνωμοσιών με στόχο την πραγματοποίηση πραξικοπήματος.

Στα νέα στοιχεία του κειμένου ασφαλείας της γείτονος περιλαμβάνεται, επίσης, η εισαγωγή σειράς μη συμβατικών απειλών. Ως τέτοιες αναφέρονται η ενεργειακή επάρκεια, η κυβερνοαπειλή και οι φυσικές καταστροφές ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου