Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΧΟΝΤΡΑΔΑ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Κύπρος
http://www.enet.gr/

Αντιδράσεις προκαλεί στην Κύπρο η θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία εισέβαλαν στην Κύπρο το 1974.

Ο Χριστόφιας μιλώντας προχθές στο Ιδρυμα «BROOKINGS» είπε πως «η Ελλάδα επενέβη στα εσωτερικά της Κύπρου με το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου». Εξήγησε πως αυτό κράτησε μία εβδομάδα, αλλά ήταν αρκετό να δώσει την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και να συνεχίζει για 37 χρόνια να κατέχει το 37% του εδάφους της. Αφού επισήμανε ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο στις εξελίξεις στην Κύπρο, πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας: «Στην πραγματικότητα και οι δύο μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο».

Η φράση αυτή ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία. «Αυτό που ακούσαμε χθες μας αφήνει πραγματικά άφωνους, όπως και τον υπόλοιπο κυπριακό λαό», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χ. Γεωργιάδης. «Ενα είναι να καταδικάζουμε το πραξικόπημα και άλλο να ταυτίζουμε την Ελλάδα με τον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή της πατρίδας μας. Και μάλιστα να το κάνουμε αυτό λίγες ημέρες μετά που συναντήσαμε τον Ελληνα πρωθυπουργό και για άλλη μια φορά βασιστήκαμε στη δική του, αλλά και της Ελλάδας ασφαλώς, διαχρονική στήριξη και θετική στάση στο Κυπριακό».

Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αναπλ. κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για κακόβουλη διαστρέβλωση των λεχθέντων από τον πρόεδρο Χριστόφια. «Ο πρόεδρος αναφερόταν στη χούντα, εκτός βέβαια και αν κάποιοι ταυτίζουν τη χούντα με την Ελλάδα, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο», είπε. Και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος σημείωσε το αυτονόητο, ότι η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β', μαζί με την Τουρκία, και με την καθοδήγηση ξένων κέντρων σχεδίασαν την παράνομη εισβολή της Τουρκίας και το διαμελισμό της Κύπρου».

Ο πρόεδρος αναμενόταν να επιστρέψει από τις ΗΠΑ, χθες αργά το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου