Αθανασιος Eλλις
Η ατζέντα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων περιλαμβάνει ευρεία γκάμα θεμάτων. Για παράδειγμα, αυτό της λαθρομετανάστευσης, όπου ανακοινώθηκε η ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπισή της, εξέλιξη από την οποία και οι δύο πλευρές προσβλέπουν σε συγκεκριμένα οφέλη. Ο μεν κ. Παπανδρέου στο εσωτερικό μέτωπο, ενόψει των περιφερειακών εκλογών τη στιγμή που οι κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης προβάλλουν την αυξανόμενη εγκληματικότητα και το αίσθημα ανασφάλειας που αποδίδεται στην παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν δείχνει στην Ε. Ε. ότι ενεργοποιείται για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς αυξάνεται ανησυχητικά η ροή παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να μην υποκύψουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες στην ξενοφοβία η οποία συχνά αποκτά ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εντάσσεται και η προώθηση της συμφωνίας Ε. Ε. - Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών.
Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στο θέμα της φιλελευθεροποίησης της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ελλάδα και άλλες χώρες της Συνθήκης Σένγκεν, εξέλιξη που, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα αποφέρει και οικονομικά οφέλη στη χώρα μας από την αύξηση της τουριστικής κίνησης.
Κυπριακό
Στο Κυπριακό, οι δύο πλευρές εξέτασαν ιδέες για την άρση της στασιμότητας η οποία αποδίδεται στον αρνητισμό που επιδεικνύει η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δηλώνοντας: «Εύχομαι επί δικής μου κυβέρνησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, και εντός του νομικού πλαισίου, ότι θα επαναλειτουργήσει η Σχολή». Στο ίδιο θετικό πνεύμα έσπευσε να σημειώσει ότι προχωρεί η επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου στη δικαιοδοσία του Οικ. Πατριαρχείου, όπως και ότι δόθηκε η τουρκική υπηκοότητα στους δώδεκα μητροπολίτες διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα Φαναρίου.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ερντογάν στην ενεργειακή συνεργασία υπογραμμίζοντας τη σημασία της τροφοδοσίας της Ελλάδας με φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, ενώ οι δύο πλευρές τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των εμπορικών τους συναλλαγών οι οποίες πέρυσι παρουσίασαν πτώση (από 3,5 δισ. το 2008 σε 2,7 δις το 2009) λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μεταβεί στην Αγκυρα στις αρχές του επομένου έτους στο πλαίσιο της ανταλλαγής επισκέψεων και της όλης λειτουργίας του Ανώτατου Συμβουλίου Οικονομικής Συνεργασίας που εγκαινιάστηκε τον Μάιο στην Αθήνα.
Εκτός της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα όπως είναι το Μεσανατολικό, η κατάσταση στο Ιράκ και το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Διακήρυξη για το κλίμα
Η σημαντική και ουσιώδης ελληνοτουρκική συνάντηση διεξήχθη στο περιθώριο της «Πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο», η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή διακήρυξης που δεσμεύει για την ανάληψη δράσης και τη λήψη μέτρων. Την υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν με πρώτους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μάλτας και της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Η εντυπωσιακή συμμετοχή μας εδώ αποδεικνύει ότι συνειδητοποιούμε την απειλή από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, για τον πολιτισμό, την οικονομία, την ασφάλεια, την ποιότητα της ζωής μας, αλλά, κυρίως, αποδεικνύει την κοινή βούληση, παρά τις διαφορές και τις συγκρούσεις, γιατί η κλιματική αλλαγή απειλεί την επιβίωση όλων μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, και πρόσθεσε ότι οι απειλές γεννούν και ευκαιρίες και στην Ελλάδα η ευκαιρία λέγεται «πράσινη ανάπτυξη» η οποία μπορεί να προσφέρει το όχημα για να κερδηθεί η μάχη της ανταγωνιστικότητας που είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου