Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΜΟΣΧΑ ΤΟΚΙΟ

http://news.kathimerini.gr

Ο Μεντβέντεφ διεμήνυσε ότι θα επισκεφθεί τις διαφιλονικούμενες Κουρίλες νήσους

ΤΟΚΙΟ. Την πρόθεση της Μόσχας να παραμείνει ακλόνητη στις θέσεις της για τις διαφιλονικούμενες Κουρίλες νήσους, διεμήνυσε, χθες, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προβαίνοντας στις πλέον σκληρές δηλώσεις γι’ αυτό το ακανθώδες πρόβλημα των ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων, από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2008. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική περιοχή της χώρας και σίγουρα θα την επισκεφτούμε πολύ σύντομα», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, προκαλώντας οργή και σύγχυση στην ιαπωνική κυβέρνηση. O Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Σεΐτζι Μαεχάρα, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη επίσκεψη Μεντβέντεφ στα διαφιλονικούμενα νησιά θα «επιδεινώσει σοβαρά» τις διμερείς σχέσεις.

Αφού απέτυχαν επανειλημμένως στις συνόδους κορυφής των τελευταίων ετών οι προσπάθειες επίλυσης των εδαφικών διαφορών, ο Μεντβέντεφ επανέφερε, χθες, το θέμα στο προσκήνιο και μάλιστα την ώρα που εξελίσσεται η διπλωματική κρίση Κίνας - Ιαπωνίας για άλλα αμφισβητούμενα νησιά, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Το αρχιπέλαγος των Κουρίλων απαρτίζεται από 56 νήσους, που εκτείνονται από τη χερσόνησο Καμτσάτκα έως τη νήσο Χοκάιντο. Η διαμάχη αφορά τα τέσσερα νότια πιο απομακρυσμένα νησιά –σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο– τα οποία η Ιαπωνία διεκδικεί αποκαλώντας τα Βόρειες Περιοχές. Η ρωσική κυριαρχία στα υπόλοιπα νησιά αναγνωρίζεται από την Ιαπωνία.

Οι δηλώσεις Μεντβέντεφ από τη χερσόνησο Καμτσάτκα, όπου μετέβη επιστρέφοντας από το τριήμερο ταξίδι του στην Κίνα, έριξαν λάδι στη φωτιά, αφού η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ζητήσει στο παρελθόν να μην υλοποιηθεί επίσκεψη Ρώσου ηγέτη στις Κουρίλες. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ μάλιστα υποστήριξε ότι το ταξίδι του στην αμφισβητούμενη περιοχή είχε προγραμματιστεί για χθες, αλλά ακυρώθηκε λόγω ομίχλης...

O Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, πάντως, εξέφρασε την άποψη πως ο κ. Μεντβέντεφ στην πραγματικότητα δεν είχε προγραμματίσει τίποτα. Ανάλογη εκτίμηση έκανε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσίτο Σενγκόκου, ο οποίος κληθείς να απαντήσει εάν «η Ιαπωνία επιθυμεί ο Μεντβέντεφ να μείνει μακριά από τις Κουρίλες», απάντησε: «Ακριβώς».

Οι νήσοι κατελήφθησαν από τα σοβιετικά στρατεύματα στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και παρά τους πολλαπλούς γύρους διαπραγματεύσεων δεν έχει υπογραφεί ακόμη συμφωνία. Το 2005, η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιστρέψει δύο από τα τέσσερα νησιά υπό τον όρο ότι η Ιαπωνία θα πάψει να διεκδικεί τα άλλα δύο. Η Ιαπωνία, όμως, απορρίπτει αυτήν την ιδέα. Θύελλα οργής πυροδότησε έπειτα, το 2007, η επίσκεψη στις Κουρίλες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου