Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ




















http://www.enet.gr

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ρασμούσεν δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θεωρεί πως βρίσκεται κοντά σε ένα «νέο ξεκίνημα» στις σχέσεις του με τη Ρωσία, και ελπίζει σε στενότερη και βαθύτερη συνεργασία στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. 
 Ο Ρασμούσεν είπε στην εφημερίδα ότι η παρουσία του προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στην ετήσια Σύνοδο του NATO το Νοέμβριο στη Λισσαβόνα μπορεί να δώσει ώθηση στις σχέσεις συμμαχίας-Ρωσίας, που παρέμεναν τεταμένες από το 2008 και την εισβολή δυνάμεων της Μόσχας στη Γεωργία.
"Η σύνοδος θα αποτελέσει μια νέα αρχή στη σχέση ανάμεσα στο NATO και στη Ρωσία. Θα είναι μια πολύ ουσιαστική σύνοδος NATO-Ρωσίας και οπωσδήποτε η πιο σημαντική για τη συνεργασία μας από τη σύνοδο της Ρώμης το 2002 όταν δημιουργήσαμε το συμβούλιο NATO-Ρωσίας", τόνισε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στελέχη του Συμφώνου λένε ότι ΗΠΑ και Ρωσία διαπραγματεύονται μια συμφωνία βάσει της οποίας η Μόσχα θα δώσει πάνω από 20 ελικόπτερα στις Αφγανικές δυνάμεις.
Εξετάζεται επίσης, κατά την εφημερίδα, το εάν η Ρωσία θα επέτρεπε στο Σύμφωνο να μεταφέρει περισσότερα αγαθά --περιλαμβανομένων και όπλων-- διαμέσου του εδάφους της στις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. 

 
Ο Ράσμουσεν είπε ότι κεντρικό θέμα στη σύνοδο αυτή θα είναι το εάν το NATO και η Ρωσία μπορούν να αρχίσουν να συνεργάζονται σε ό,τι αφορά την δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας--για χώρες όπως το Ιράν.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Ράσμουσεν πιστεύει ότι οι ενστάσεις της Μόσχας έχουν μετριαστεί και ότι μια μέρα η αντιπυραυλική ασπίδα θα εκτείνεται σε όλες τις χώρες-μέλη του NATO και θα συνδέεται με τα Ρωσικά ραντάρ ώστε όλες οι χώρες να προστατεύονται καλύτερα.
"Αναμένω ότι η απόφαση για τη συνεργασία όσον αφορά την αντιπυραυλική ασπίδα θα είναι από τις σημαντικότερες της συνόδου. . . η συνεργασία Ρωσίας-NATO στην αντιπυραυλική άμυνα θα μας δώσει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο για να αναπτύξουμε μια αληθινή Ευρωατλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου