Στον απόηχο της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και της, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, διαβεβαίωσης ότι καταγράφεται σαφής πρόοδος στα ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα στις διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα, συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας για το κείμενο της «Κόκκινης Βίβλου». Το έγγραφο αυτό, που υπόκειται σε αναθεώρηση ανά πενταετία, συμπυκνώνει το βασικό δόγμα ασφαλείας της γείτονος, αξιολογεί και καταγράφει τις απειλές. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύθηκαν, καθώς το κείμενο καθαυτό παραμένει απόρρητο, υιοθετήθηκε εφέτος διαφοροποιημένη διατύπωση. Ετσι, ενώ στο προηγούμενο έγγραφο η χώρα μας αναφερόταν ως πρωταρχική πηγή ενδεχόμενης κρίσης, λόγω σοβαρών διαφωνιών για το Αιγαίο, στο νέο έγγραφο γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη των σχέσεων σε όλους του τομείς, ως παράγοντα μείωσης της έντασης. Για το casus belli, που υπήρχαν πληροφορίες για απαλοιφή του, φαίνεται ότι γίνεται παραπομπή στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ως αρμόδιο Σώμα για τη λήψη σχετικής απόφασης, καθώς ήταν αυτή που έθεσε την απειλή πολέμου εξαρχής.
Το Κυπριακό
Για το επόμενο διάστημα, πάντως, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Κύπρο. Οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, έχουν περιέλθει σε τέλμα και καταγράφεται σαφής αδυναμία να υπάρξει προσέγγιση στις θέσεις των δύο πλευρών για το περιουσιακό. Παρά τις διαδοχικές συναντήσεις, έχει γίνει πλέον κοινός τόπος ότι δεν μπορεί να βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης, που θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με άλλα κεφάλαια.
Ενώπιον του διαφαινόμενου αδιεξόδου και καθώς άρχισαν να ακούγονται φωνές, κυρίως από τουρκοκυπριακής πλευράς, για διακοπή των διαπραγματεύσεων, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, αποφάσισε να προσκαλέσει τους δύο ηγέτες σε τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και μένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της συνάντησης, κάποια στιγμή μετά τα μέσα Νοεμβρίου.
Εν όψει της τριμερούς διάσκεψης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει στη Λευκωσία η υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου για το περιουσιακό, υπό την προεδρία του κ. Χριστόφια. Στόχος είναι να αξιολογηθούν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και να οριστικοποιηθούν οι θέσεις με τις οποίες η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ αποφάσισε να καλέσει τους δύο ηγέτες και να συζητήσει μαζί τους για το περιουσιακό σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές και να αποτελματωθεί η διαδικασία, προκειμένου να μπορεί να καταγραφεί πρόοδος στην έκθεση που θα υποβάλει για το Κυπριακό προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Από ορισμένες πλευρές στην Κύπρο, ωστόσο, εκφράσθηκε προβληματισμός για την τριμερή διάσκεψη, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μεταβληθεί ο χαρακτήρας των απευθείας διαπραγματεύσεων. Εκτιμάται ότι, εφόσον καταγραφεί αποτέλεσμα από τη συνάντηση του Νοεμβρίου για το περιουσιακό, ενδεχομένως από πλευράς Ηνωμένων Εθνών να επιδιωχθούν και άλλες τριμερείς συναντήσεις για τα υπόλοιπα κεφάλαια, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία με την αναζήτηση συγκλίσεων. Παράλληλα, οι πληροφορίες ότι ο ΟΗΕ έχει στα σχέδιά του τη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, επιμένουν.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται παραμονές της αναμενόμενης έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, και της αξιολόγησης, τον Δεκέμβριο, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από την Ε.Ε., μέσω της βελγικής Προεδρίας, απευθύνθηκε παραίνεση προς την Αγκυρα να προβεί σε ορισμένα βήματα σε σχέση με την Κύπρο και συγκεκριμένα στην εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Αγκυρας, που προβλέπει το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, προκειμένου να συνεχισθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου