http://www.tanea.gr/
Αλλη µια ηµέρα αποκλεισµών, διαδηλώσεων και βίας έζησε χθες η Γαλλία, καθώς οι κινητοποιήσεις κατά της µεταρρύθµισης των συντάξεων συνεχίζονται. Ο Νικολά Σαρκοζί σκληραίνει τη στάση του, αναζητεί όµως και διέξοδο από την κρίση.
«Η µεταρρύθµιση των συντάξεων θα ολοκληρωθεί» τόνισε για άλλη µια φορά χθες ο γάλλος πρόεδρος στο υπουργικό συµβούλιο, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή στην αστυνοµία να ελευθερώσει την πρόσβαση σε όλες τις αποθήκες καυσίµων της δυτικής Γαλλίας. Χάρη στην επέµβαση της αστυνοµίας, αποκαταστάθηκε η παροχή βενζίνης σε περιοχές όπου οι αντλίες είχαν στεγνώσει.
Εξακολουθούν όµως να µην έχουν βενζίνη κάπου 3.000 βενζινάδικα, το ένα τέταρτο του συνόλου, ενώ το λιµάνι της Μασσαλίας παραµένει αποκλεισµένο και 69 πλοία δεν µπορούν να ξεφορτώσουν.
Σοβαρές ταραχές σηµειώθηκαν στη Ναντέρ, έξω από το Παρίσι, και τη Λυών, µε τους κουκουλοφόρους να σπάνε καταστήµατα, να αναποδογυρίζουν αυτοκίνητα και να πετούν πέτρες στην αστυνοµία η οποία απαντούσε µε δακρυγόνα. Η έκρηξη αυτή της βίας έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στους φοιτητές και µαθητές όσο και στα συνδικάτα. «Οι διαδηλωτές δεν πρέπει να παρασύρονται από τις προβοκάτσιες, είτε των ταραχοποιών είτε της αστυνοµίας» προειδοποίησε ο Φρανσουά Σερέκ, επικεφαλής του CFDΤ που είναι το δεύτερο σε µέγεθος συνδικάτο της Γαλλίας. Ηδη έχουν συλληφθεί 1.500 πρόσωπα, µεταξύ των οποίων και παιδιά ηλικίας δέκα ετών! Χθες, εκατοντάδες µαθητές διαδήλωσαν έξω από τη Γερουσία, όπου συζητούνται αυτές τις ηµέρες οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο σχέδιο της µεταρρύθµισης. Οπως έγραψαν οι «Τάιµς», οι µαθητές πληροφορούνται τα σηµεία των συγκεντρώσεων µε SΜS ή από το Facebook και τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν καν σε ποιον ανήκει η πρωτοβουλία. Την ίδια ώρα, οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια εµπόδιζαν την πρόσβαση στο αεροδρόµιο Ορλί, υποχρεώνοντας τους επιβάτες να περπατήσουν εκατοντάδες µέτρα σέρνοντας τις βαλίτσες τους. «Μου θυµίζει Βαγδάτη» είπε ο 28χρονος Λιονέλ Φιλίπ που έφτασε µε µεγάλη δυσκολία στο Ορλί για να διαπιστώσει ότι η πτήση του είχε ακυρωθεί. Στο αεροδρόµιο Σαρλ ντε Γκωλ, το µεγαλύτερο της χώρας, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αποκλεισµό της αστυνοµίας τραγουδώντας τον εθνικό ύµνο. Σύµφωνα µε το συνδικάτο CGΤ, έκλεισε επίσης το αεροδρόµιο Κλερµόν - Φεράν, στα νότια του Παρισιού, ενώ υπήρξαν σοβαρά προβλήµατα στα αεροδρόµια της Νίκαιας και της Ναντ.
«Αν δεν αποκατασταθεί γρήγορα η τάξη, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την οικονοµία και τις θέσεις εργασίας» προειδοποίησε ο Σαρκοζί. Μια εννιαήµερη απεργία στις µεταφορές που έγινε το 2007 στοίχισε στη Γαλλία περίπου 400 εκατοµµύρια ευρώ την ηµέρα, οι αναλυτές όµως πιστεύουν ότι οι σηµερινές απεργίες δεν κοστίζουν τόσο πολύ.
Ο γάλλος πρόεδρος βλέπει τη δηµοτικότητά του να κατρακυλάει επικίνδυνα: αρνητική άποψη γι’ αυτόν έχει πλέον το 69% των Γάλλων, γεγονός που τον καθιστά τον πλέον αντιδηµοφιλή πρόεδρο της Πέµπτης Δηµοκρατίας. Ο Σαρκοζί ελπίζει οι διαδηλώσεις να υποχωρήσουν µετά την ψήφιση της µεταρρύθµισης από τη Γερουσία, που τοποθετείται είτε το βράδυ της Παρασκευής είτε τη Δευτέρα. Τα συνδικάτα όµως έχουν δεσµευτεί ότι θα συνεχίσουν. Ο,τι κι αν συµβεί, οι µαχητικές κινητοποιήσεις θα έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους τόσο στην κοινή γνώµη όσο και στις σχέσεις ανάµεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα. Ο Σαρκοζί θα αποπειραθεί έτσι να δώσει ένα «κοινωνικό χρώµα» στη «νέα φάση» της προεδρίας του, που υποσχέθηκε ότι θα αρχίσει µετά την υπερψήφιση της µεταρρύθµισης, δίνοντας για παράδειγµα έµφαση στον «βιοµηχανικό πατριωτισµό», έναν όρο ιδιαίτερα προσφιλή στα συνδικάτα.
«ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ» Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDΤ κάλεσε τους διαδηλωτές να µην παρασύρονται
Πεδίο µάχης το κέντρο της Λυών
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25 άνθρωποι έχουν τραυµατιστεί και δεκάδες έχουν συλληφθεί στις ταραχές των τελευταίων ηµερών που έχουν µετατρέψει τη Λυών από µια ήσυχη πόλη γνωστή για το φαγητό της σε εστία βίας. Χθες, 800 αστυνοµικοί διέλυσαν µε χρήση δακρυγόνων το «αντάρτικο πόλης», όπως χαρακτήρισε ένας αξιωµατικός τη συγκέντρωση 300 νεαρών στην κεντρική πλατεία Μπελκούρ. Νωρίτερα, οι νεαροί είχαν αποδοκιµάσει τον υπουργό Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ, που επισκέφθηκε την πόλη για να στηρίξει την Αστυνοµία. «Η Γαλλία δεν ανήκει στους χούλιγκαν, στους κακοποιούς και στους πλιατσικολόγους», δήλωσε ο Ορτφέ. «Ανήκει στους τίµιους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν ειρηνικά».
Τα µπανλιέ
Οι ταραχές αναδεικνύουν για άλλη µια φορά το πρόβληµα των γαλλικών προαστίων που είναι γεµάτα µε άνεργους και απογοητευµένους νέους. Στα τέλη του 2005, νεαροί κάτοικοι των προαστίων συγκρούστηκαν για εβδοµάδες µε την αστυνοµία και έκαψαν χιλιάδες αυτοκίνητα σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τον θάνατο δύο νέων ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από την Αστυνοµία. Οι αρχές της Λυών λένε ότι οι µισοί από όσους έχουν συλληφθεί τον τελευταίο καιρό στην πόλη είναι ανήλικοι από τα προάστια που δεν πηγαίνουν στο σχολείο. «Ελπίζω πως όλοι αυτοί οι χούλιγκαν που επιδίδονται σε πράξεις βίας θα τιµωρηθούν αυστηρά», τόνισε ο δήµαρχος της πόλης Ζεράρ Κολόµπ, που επέστρεψε χθες από την Ιαπωνία. Οπως είπε, οι 13χρονοι και 14χρονοι που σπάνε τις βιτρίνες ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, αφού στη συνέχεια αδειάζουν τα καταστήµατα. Αναφερόµενος πάντως στην επίσκεψη του υπουργού, τη χαρακτήρισε «χάπενινγκ», αφού είχαν κληθεί να την καλύψουν 70 δηµοσιογράφοι...
Τα συνδικάτα κέρδισαν την υποστήριξη της κοινωνίας ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ! Στην ιστορία των κοινωνικών κινητοποιήσεων των 15 τελευταίων ετών, η συνδικαλιστική αµφισβήτηση της µεταρρύθµισης του συνταξιοδοτικού συστήµατος που προωθεί ο Νικολά Σαρκοζί δεν έχει προηγούµενο. Η περίοδος Σεπτεµβρίου - Οκτωβρίου δεν προσφέρεται εν γένει για µεγάλες διαδηλώσεις, και ουδέποτε είχαµε παρατηρήσει κατά τους µήνες αυτούς έξι διαδοχικές ηµέρες πανεθνικής κινητοποίησης τέτοιας έκτασης. Ας λέει ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν (το βράδυ της Τρίτης) πως το κοινωνικό κίνηµα «έχει φτάσει στην κορύφωσή του κι αρχίζει πια να ασθµαίνει». Η εξουσία ξέρει την τέχνη να αρνείται την πραγµατικότητα. Το γεγονός ότι η κοινή απεργιακή επιτροπή των συνδικάτων κατάφερε να κατεβάσει στους δρόµους, τρεις ηµέρες µετά την προηγούµενη ηµέρα κινητοποίησης της 16ης Οκτωβρίου, πολλά εκατοµµύρια ανθρώπους την παραµονή της ψήφισης του νοµοσχεδίου από τη Γερουσία σε µια στιγµή που έµοιαζε πως όλα είχαν τελειώσει, δείχνει πως το κίνηµα δεν «ασθµαίνει». Σε µια χώρα όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν πολλά µέλη, η κινητοποίηση είναι πολύ υψηλού επιπέδου.
Ώς τώρα τα συνδικάτα έχουν καταφέρει να διαφυλάξουν µια εντυπωσιακή ενότητα. Και κυρίως έχουν την υποστήριξη της κοινής γνώµης. Σύµφωνα µε δηµοσκόπηση που δηµοσιοποιήθηκε χθες από την εφηµερίδα «Les Εchos» και την «France Ιnfo», 59% των Γάλλων λένε πως «υποστηρίζουν ότι τα συνδικάτα πρέπει να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις και µετά την υιοθέτηση του κειµένου για τη µεταρρύθµιση των συντάξεων από το Κοινοβούλιο».
Σε µια άλλη δηµοσκόπηση που δηµοσιεύτηκε στη «Liberation», 65% των ερωτηθέντων αποδοκιµάζουν «την ακαµψία του Νικολά Σαρκοζί» µπροστά στην κινητοποίηση. Αδιέξοδο
Οµως η έξοδος από την κρίση προαλείφεται δύσκολη. Η αναπάντεχη είσοδος στο κίνηµα των µαθητών και ο αποκλεισµός των διυλιστηρίων έχουν οδηγήσει, µε υπόβαθρο την αυξανόµενη απόρριψη της πολιτικής Σαρκοζί και το αίσθηµα αδικίας που προκαλεί, σε µια ριζοσπαστικοποίηση που περιπλέκει ιδιαίτερα την έξοδο από την κρίση.
Ο αρχηγός του κράτους δεν έκανε καµιά χειρονοµία προς τα συνδικάτα, δεν άνοιξε κανέναν διάλογο, παρ’ όλο που η Λοράνς Παριζό, η πρόεδρος της Μedef, της ένωσης εργοδοτών, εξέφρασε µεν την απελπισία των επιχειρήσεων αλλά διατύπωσε και την επιθυµία «να αµβλυνθεί το κλίµα το συντοµότερο δυνατό».
Η αδιαλλαξία του κ. Σαρκοζί, ο οποίος θέλει να επιδείξει την αποφασιστικότητά του, ακόµη και την ακαµψία του, απέναντι στους ψηφοφόρους του και να περάσει µε οποιοδήποτε τίµηµα τη µεταρρύθµισή του, εκλαµβάνεται από τα συνδικάτα ως µορφή περιφρόνησης και τροφοδοτεί τη ριζοσπαστικοποίηση.
Ωστόσο, το ηµερολόγιο δεν ευνοεί τα συνδικάτα.
Η οριστική ψηφοφορία για τη µεταρρύθµιση θα πραγµατοποιηθεί στην αρχή της εβδοµάδας της 25ης Οκτωβρίου.
Εστω κι αν η κυβέρνηση θεωρείται υπεύθυνη για τον αποκλεισµό των αποθηκών καυσίµων, η έλλειψη βενζίνης στην αγορά µπορεί να κάνει πολύ γρήγορα την κοινή γνώµη να στραφεί κατά των κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα η µαθητική εξέγερση προσφέρει στους «ταραχοποιούς» πεδίο για βίαιες πράξεις που εκφυλίζουν το κίνηµα. Με άλλα λόγια, η υποστήριξη της κοινής γνώµης µπορεί να αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου