Ετικέτες
- EE
- MME
- ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
- ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ
- ΑΦΡΙΚΗ
- ΒΑΛΚΑΝΙΑ
- ΔΙΕΘΝΗ
- Δίκτυο Σπάρτακος
- ΕΕ
- ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
- ΕΝΕΡΓΕΙΑ
- ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
- ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
- ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
- ΗΠΑ
- ΘΗΤΕΙΑ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
- ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ
- ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
- ΙΣΤΟΡΙΑ
- ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ
- ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ-ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ
- ΚΟΥΡΔΙΚΟ
- ΚΥΠΡΟΣ
- ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
- ΛΕΣΧΕΣ ΕΦΕΔΡΩΝ
- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
- ΜΜΕ
- ΝΑΤΟ
- ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ
- ΞΕΝΟΙ-ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΕΣ-ΒΙΒΛΙΟ
- ΠΥΡΗΝΙΚΑ-ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ-ΧΗΜΙΚΑ
- ΡΩΣΙΑ-Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών
- ΣΤΡΑΤΟΣ
- ΤΟΥΡΚΙΑ
- ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010
ΚΑΡΖΑΙ: ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΤΣΑΝΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ
http://www.tanea.gr
Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι παραδέχτηκε ότι το γραφείο του δέχτηκε μετρητά σε τσάντες από το Ιράν, τόνισε όμως ότι οι διαδικασίες υπό τις οποίες έγινε αυτή η «μεταφορά» ήταν απόλυτα «διαφανείς». Σύμφωνα με τον Καρζάι, τα χρήματα αυτά αξιοποιήθηκαν στην κάλυψη εξόδων στο προεδρικό μέγαρο. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης καταβάλουν χρήματα.
Η παραδοχή του αφγανού προέδρου έγινε μία μέρα ύστερα από το σχετικό δημοσίευμα στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχο στο Αφγανιστάν, έγραψε ότι εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά κατέληξαν σε βουλευτές, ηγέτες φυλών και διοικητές των Ταλιμπάν.
Ο Καρζάι, αναφερόμενος σήμερα στο θέμα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από το Τατζικιστάν, Ιμομάλι Ρακμον, είπε ότι λαμβάνει χρήματα από αρκετές «φιλικές χώρες», ονόμασε όμως μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν. Για το Ιράν, πρόσθεσε ότι η συνεισφορά του μπορεί να φτάσει και τις 700.000 ευρώ, δυο φορές το χρόνο.
«Είναι διαφανής η διαδικασία, είναι κάτι που το είχα συζητήσει ακόμη και με τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τίποτα δεν είναι κρυφό, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν το ίδιο...δίνουν τσάντες με μετρητά, ναι, το ίδιο», είπε ο αφγανός πρόεδρος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τα χρήματα αυτά πληρώνονται έξοδα του προεδρικού μεγάρου, μισθοί καθώς και κάποια «άτομα εκτός...» για τα οποία δεν έδωσε λεπτομέρειες.
«Θα συνεχίσουμε να ζητάμε μετρητά από το Ιράν», είπε με έμφαση ο Καρζάι.
«Το διπλό παιχνίδι του Ιράν»
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς είχε κατηγορήσει το Ιράν για «διπλό παιχνίδι» στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, η Τεχεράνη είναι φιλική προς την κυβέρνηση ενώ προσπαθεί να υπονομεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνδράμουν με τις δυνάμεις τους στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν και των συμμάχων τους.
Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως, στέλνοντας τσάντες με μετρητά στην Καμπούλ, η Τεχεράνη, με σημαντική οικονομική επιρροή κυρίως στα δυτικά του Αφγανιστάν, ασκεί πιέσεις με στόχο την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από την περιοχή. «Οι Ιρανοί είναι ευτυχείς με το καθεστώς Καρζάι στο Αφγανιστάν- κατ' αυτόν τον τρόπο Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν ανήκουν στην ίδια πλευρά. Όμως οι Ιρανοί δεν θέλουν τις ξένες δυνάμεις στο Αφγανιστάν», τονίζει ο Γουαλιουλάχ Ραχμάνι, επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Καμπούλ.
Ο αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ παραδέχτηκε πως η χώρα του αναγνωρίζει ότι το Ιράν έχει ρόλο να διαδραματίσει στην επίλυση της κρίσης στο Αφγανιστάν, ωστόσο η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την Τεχεράνη ότι τάσσεται στο πλευρό των ανταρτών.
«Δεν είναι η στρατηγική των Ιρανών να υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Σε ορισμένες περιοχές, όμως, είναι θέμα τακτικής γι'αυτούς, με στόχο να αποδυναμώσουν τις ξένες δυνάμεις. Υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υποστήριξη των Ταλιμπάν από τους Ιρανούς», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Ραχμάνι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου