Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

195.000.000 ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ
tanea.gr

Νοσηλεύτρια, µε συµµετοχές σε αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε Κεντροαφρικανική ∆ηµοκρατία, Αϊτή, Μαλάουι και Φιλιππίνες, η Βασιλική Αρµενιάκου εργάζεται την περίοδο αυτή στον Νίγηρα. Σε ρόλο συντονίστριας της ιατρικής οµάδας στο πρόγραµµα των ΓΧΣ για την αντιµετώπιση της µεγάλης επισιτιστικής κρίσης, βλέπει παιδιά έως δύο ετών να τρέφονται µόνο µε ψωµί και νερό. Μιλά για τα 150 από αυτά που είναι καθηµερινά µεταξύ ζωής και θανάτου µόνο στη χώρα αυτή και ζητά την ακόµα πιο συντονισµένη προσπάθεια όλων για την παροχή συστηµατικής και ποιοτικής βοήθειας.

1 Πόσο καιρό είστε στον Νίγηρα;

Βρίσκοµαι τους τελευταίους πέντε µήνες στην Μπούζα, νοτιοδυτικά της χώρας.

2 Είναι η πρώτη παρουσία σας στη συγκεκριµένη χώρα;

Είχα έρθει και το 2008, και πάλι µε επισιτιστικό πρόγραµµα. 3 Ποιες οι διαφορές, ποιες οι οµοιότητες τότε και τώρα;

Το 48% των παιδιών παραµένει υποσιτισµένο. Η χώρα και πάλι δεν διαθέτει υποδοµές, προσωπικό, φάρµακα και ειδική τροφή για την περίθαλψη εκατοντάδων παιδιών, που καταφθάνουν κάθε χρόνο αυτή την εποχή σε νοσοκοµεία και κέντρα υγείας, σε εξαιρετικά κρίσιµη κατάσταση.

4 Σύγκριση µε ανάλογες αποστολές σε άλλες περιοχές του πλανήτη;

Σε χώρες της Νότιας Αφρικής τα αντι-ρετροϊικά προγράµµατα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν µειώσει τα ποσοστά θνησιµότητας. Αντιθέτως, σ’ αυτές που βρίσκονται σε εµπόλεµη κατάσταση οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι οι ίδιες.

5 Τα καθήκοντά σας;

Υποστηρίζουµε το νοσοκοµείο και τα κέντρα υγείας µε προσωπικό, φάρµακα και την απαραίτητη θεραπευτική τροφή για παιδιά κάτω των πέντε ετών. Η οµάδα µας επισκέπτεται χωριά, προκειµένου να εντοπιστούν και να νοσηλευτούν όσα είναι σε κρίσιµη κατάσταση.

6 Η χειρότερη εικόνα που αντικρύσατε;

Ολη η παιδιατρική κλινική και οι γύρω χώροι, χωρίς ένα εκατοστό ελεύθερο, γεµάτοι µε παιδιά άρρωστα έως µισοπεθαµένα.

7 Γιατί ξέσπασε αυτή η νέα επισιτιστική κρίση;

Εξαιτίας της παρατεταµένης περιόδου ξηρασίας, αλλά και πολιτικοκοινωνικών παραγόντων που οδηγούν στην κρίση µε διαφορετική ένταση κάθε χρονιά. 8 Τι δεν ξέρουµε για τους ανθρώπους εκεί;

Οτι, παρά τη φτώχεια τους, µοιράζονται τα πάντα. Κι ότι, παρά τον πλούτο γης, πεθαίνουν από την πείνα! Είναι η τέταρτη χώρα παγκοσµίως σε παραγωγή ουρανίου!

9 Τι ελλείψεις έχουν;

Περίπου δεκατρία εκατοµµύρια κάτοικοι δεν έχουν ποιότητα στη διατροφή τους. Παιδιά έως δύο ετών τρέφονται καθηµερινά µόνο µε ψωµί και νερό! 10 Ποια προγράµµατα τρέχουν εκεί τώρα;

Σχεδόν όλα είναι επισιτιστικά.

Μέχρι σήµερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουµε µοιράσει σε 150.896 παιδιά την ειδική γι’ αυτά θεραπευτική τροφή.

11 Επιασε τόπο αυτή η διανοµή τροφής;

Καταφέραµε να βάλουµε σε θεραπεία πάνω από 100.000

σοβαρά υποσιτισµένα παιδιά. Στοχεύουµε να φτάσουµε µέχρι το τέλος του χρόνου στα 150.000, από τα συνολικά 220.000 που ζουν στη χώρα. 12 Πόσο άµεση είναι η ανάγκη χορήγησης ποιοτικότερης τροφής στα υποσιτισµένα παιδιά;

Σ’ ένα παιδί υποσιτισµένο δεν λείπουν µόνο θερµίδες, αλλά και πρωτεΐνες, βιταµίνες, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για την επιβίωση και σωστή ανάπτυξή του.

13 Ποιοι είναι οι δείκτες θνησιµότητας εκεί;

Στα παιδιά φτάνουν ως και το 19,7%, περισσότερα από 60.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο. Στους ενήλικους οι δείκτες είναι χαµηλότεροι.

14 Αλλες λύσεις υπάρχουν;

Η πρόληψη πέρα από τη θεραπεία. Επίσης, η συντονισµένη προσπάθεια υποστηρικτών, οργανώσεων, κυβερνήσεως, αλλά και πολιτικών πρακτικών στην παροχή συστηµατικής και ποιοτικής βοήθειας.

15 Ρεαλιστική ή µόνο θεωρητική υπόθεση η καταπολέµηση του υποσιτισµού;

Ρεαλιστική, αν οι µεγάλες δωρήτριες χώρες κι οργανώσεις αποφασίσουν να εργαστούν µε στάνταρ των χωρών τους κι όχι της Αφρικής. Αν προσφέρουν ποιοτική τροφή και φάρµακα κατάλληλα για παιδιά, ενηµερώνοντας τον ντόπιο πληθυσµό σε θέµατα διατροφής.

16 Για πόσα παιδιά παγκοσµίως χτυπά το καµπανάκι του υποσιτισµού και κατά πόσο έχει επεκταθεί και σε άλλες γωνιές του πλανήτη η δράση σας;

Για 195.000.000 παιδιά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τρέχουµε 116 προγράµµατα σε 34 χώρες.

17 Οι Ελληνες πώς µπορούµε να συνδράµουµε έµπρακτα;

Με την οικονοµική ενίσχυση αυτών που ήδη δουλεύουν στο εξωτερικό και την πληροφόρηση του κόσµου εντός συνόρων. Ή µέσω της ιστοσελίδας http://www.

starvedforattention.org, µε την υπογραφή έκκλησης για την καταπολέµηση του υποσιτισµού.

Ολοι οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην ανάγκη του άλλου, όταν τη γνωρίζουν… 18 Εσείς γιατί βοηθάτε;

∆εν βοηθάω, εργάζοµαι. Πρέπει να δούµε το θέµα πιο επαγγελµατικά, προκειµένου να έχει αποτελέσµατα, κι όχι ως µια απλή βοήθεια. Προσωπικά, κερδίζω ό,τι κι ο καθένας από τη δουλειά του όταν την κάνει καλά: ικανοποίηση.

19 Πόσο καιρό ακόµα θα προσφέρετε;

Οσο έχω δυνάµεις… 20 Επόµενη ανθρωπιστική πρόκληση;

Η αυριανή µέρα. Είµαι αντιµέτωπη µε 150 παιδιά που βρίσκονται µεταξύ ζωής και θανάτου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου