Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Στήριξη 600 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

www.tanea.gr


Νέα, τολµηρά µέτρα χαλάρωσης της νοµισµατικής πολιτικής ανακοίνωσε χθες η FΕD προκειµένου να δώσει το φιλί της ζωής στην αµερικανική οικονοµία που παρουσιάζει αργό ρυθµό ανάπτυξης και να τονώσει την απασχόληση που βρίσκεται στα χαµηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας.
Ο πρόεδρος της Οµοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι, που δεν µπορεί να µειώσει άλλο τα επιτόκια του δολαρίου αφού βρίσκονται σε µηδενικά επίπεδα, αποφάσισε να «τραβήξει τη σκανδάλη» και να προχωρήσει σε νέες αγορές οµολόγων διαθέτοντας επιπλέον πακέτο 600 δισ. δολαρίων. Οι αγορές αυτές θα πραγµατοποιούνται µε ρυθµό 75 δισ. δολαρίων τον µήνα και θα ολοκληρωθούν µέχρι τον επόµενο Ιούνιο.

Μεγάλο το ρίσκο
Η απόφαση θεωρείται µια από τις σπουδαιότερες, τις πιο τολµηρές αλλά και τις πιο αµφιλεγόµενες που έχει λάβει η FΕD τις τελευταίες δεκαετίες. Το νέο πακέτο που θα διαθέσει για αγορές κρατικών οµολόγων είναι διπλάσιο από το ΑΕΠ της Ελλάδας!

Οι επικριτές αυτής της πολιτικής υποστηρίζουν ότι ο Μπερνάνκι ρισκάρει µε µια στρατηγική που µπορεί να αποτύχει ή να προκαλέσει έκρηξη πληθωρισµού και φούσκες στις αγορές. Ηδη ηFΕD έχει ρίξει στις αγορές 1,7 τρισ. δολάρια για να βοηθήσει την οικονοµία µε αγορές οµολόγων και άλλα αντισυµβατικά µέτρα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να µειώσει την ανεργία.

Η νέα χαλάρωση της νοµισµατικής πολιτικής των ΗΠΑ οδήγησε σε πτώση το αµερικανικό νόµισµα αφού το ευρώ σκαρφάλωσε ξανά πάνω από 1,40 δολάρια και ήλθε λίγες ώρες µετά τη δραµατική προειδοποίηση του ΟΟΣΑ ότι ο ρυθµός της παγκόσµιας ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί φέτος πολύ περισσότερο από ό,τι αρχικά αναµενόταν. Συγκεκριµένα ο ΟΟΣΑ προβλέπει φέτος ανάπτυξη 2,5% - 3% σε παγκόσµια βάση και στις ΗΠΑ καθώς και 1,5% - 2% στην ευρωζώνη. Εκφράζει επίσης µεγάλη ανησυχία για το υψηλό χρέος και τα δηµόσια ελλείµµατα.

Με την πολιτική της η FΕD επιδιώκει να πιέσει σε ακόµη χαµηλότερα επίπεδα τα επιτόκια και να τονώσει µε ρευστότητα την οικονοµία. Η πολιτική αυτή εξάλλου θεωρείται ακόµη ένας τρόπος για να καταπολεµηθεί η συνεχιζόµενη υποχώρηση στη ζήτηση. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το τρίτο τρίµηνο σε ετήσια βάση ήταν µόλις 2%, ενώ η ανεργία µε βάση τα στοιχεία του Σεπτεµβρίου έχει εκτοξευτεί στο 9,6%.

Το βασικό επιτόκιο δανεισµού της FΕD σε δολάρια ανέρχεται σε 0% - 0,25% και η ένεση ρευστότητας που αποφάσισε χθες ο Μπερνάνκι εκτιµάται ότι ισοδυναµεί ουσιαστικά µε µείωση των επιτοκίων κατά 0,50% - 0,75%.

Ευνοεί την Ελλάδα
Πρέπει να σηµειωθεί ότι η ακόµη πιο χαλαρή νοµισµατική πολιτική της FΕD θεωρείται από διεθνείς αναλυτές πως ευνοεί – θεωρητικά τουλάχιστον – τις αγορές κρατικών οµολόγων από χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα αφού προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις στους επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου