Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΥ

ΝΑΤΟ
www.tovima.gr

ΛΙΣΑΒΟΝΑ, 19. Υστερα από 11 χρόνων υπακοή σε ένα στρατιωτικο-πολιτικό δόγμα, το οποίο είχε παύσει να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που μεταβάλλονταν ραγδαία από πολύ νωρίς, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν στη Λισαβόνα σε μια διήμερη διάσκεψη, χθες Σάββατο και την Παρασκευή. Η διάσκεψη αυτή είναι μία από τις κρισιμότερες στα 61 χρόνια του ΝΑΤΟ, καθ΄ ότι καθορίζει και δρομολογεί μια νέα στρατηγική αντίληψη έναντι των απειλών αλλά και των προκλήσεων στην ασφάλεια του ευρύτερου χώρου που καλύπτει η Συμμαχία. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτό το νέο «δόγμα» δεν εκκολάφθηκε αποκλειστικά στο Πεντάγωνο, αλλά είναι καρπός μιας ομάδας «σοφών» από χώρες της Συμμαχίας- περιλαμβανομένης της Ελλάδας- και ύστερα από εννέα μηνών διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη.

Στην επίσημη δήλωσή του ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου αναφέρεται στις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, τη μεγάλη ροή προσφύγων, τις οικονομικές ανισότητες και την έξαρση του φονταμενταλισμού και υπογραμμίζει ότι «όλα αυτά δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο που αλλάζει την υφή του ΝΑΤΟ,ώστε να μπορεί να στηρίξει μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο δημοκρατική λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του ΟΗΕ».

Στην πραγματικότητα στο διήμερο της Παρασκευής- Σαββάτου έγιναν τρεις διασκέψεις κορυφής: η μία και κύρια αφορούσε τις αποφάσεις που έλαβαν οι «28» για το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ· η δεύτερη έφερε σε συζήτηση τις ΗΠΑ με την Ευρώπη και κατά κάποιον τρόπο κάλυψε το κενό που δημιούργησε η άρνηση του προέδρου Ομπάμα να συναντηθεί το καλοκαίρι με την ηγεσία της ΕΕ στη Μαδρίτη· και η τρίτη για πρώτη φορά οδήγησε τη Ρωσία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για ευρεία συζήτηση επί όλων σχεδόν των θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την «απαλλαγή από απειλές», κατά δήλωση ρώσου διπλωμάτη.

Πλούσια σε θέματα η συλλογική ατζέντα, με κεντρικό θέμα το παρόν και το μέλλον της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και την απειλή πυρηνικής - πυραυλικής επίθεσης από «τρίτη χώρα», όπως ονομάστηκε το Ιράν ύστερα από επιμονή της Τουρκίας να μην αναφερθεί το όνομά του. Οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι απαιτήσεις της Ευρώπης - τις οποίες διαμόρφωσαν από κοινού η Κομισιόν και η Ευρωβουλή- έναντι της Αμερικής, η χρηματοπιστωτική κρίση και η παρουσία πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη απασχόλησαν τους «28» όχι μόνο στις διασκέψεις αλλά και σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες, κυρίως του προέδρου Ομπάμα με τον Σαρκοζί- δύο φορές-, τη Μέρκελ, τον Μπαρόζο, τον Θαπατέρο κ.ά. Για πρώτη φορά στην ατζέντα διάσκεψης κορυφής ήρθε και το θέμα της ηλεκτρονικής υποκλοπής- μια «απειλή την οποία κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προκαταβολικά», όπως τόνισε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε άτυπη(;) ενημέρωση δημοσιογράφων.

Οι «28» δεν είχαν δυσκολία να εγκρίνουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας αφού ουσιαστικά τους ήταν γνωστό, είχαν κάνει τις παρατηρήσεις και υποδείξεις τους. Με κόστος που υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ για δέκα χρόνια το σύστημα θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια. Από το 2012 ως το τέλος του 2018 θα εγκατασταθεί πρώτα ένας πλωτός ανιχνευτικός μηχανισμός, πιθανότατα στα παράλια της Τουρκίας- γεγονός το οποίο οδηγεί την Αγκυρα να ζητεί τη διοίκηση του συστήματος και να προκαλεί προβλήματα που δεν έχουν λυθεί -, και θα ακολουθήσουν εγκαταστάσεις ραντάρ και πυραυλικά μέσα (SΜ-30) στην Τσεχία και στην Πολωνία. Η όλη διατύπωση του κειμένου που αφορά το σύστημα αφήνει ανοικτή τη συμμετοχή και της Ρωσίας στο σύστημα. Ο Ράσμουσεν είναι πάντοτε αισιόδοξος ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει και ο ένας μετά τον άλλον οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τέτοια ευχή προσωπικά στον πρόεδρο Μεντβέντεφ. Τις σχετικές συζητήσεις σκίαζε όμως το γεγονός ότι η Αμερική, ύστερα από την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, δεν θα επικυρώσει τις δύο συμφωνίες για περιορισμό των πυρηνικών που υπέγραψαν την άνοιξη οι Ομπάμα και Μεντβέντεφ.

ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΜΕΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ

Η ΛΙΣΑΒΟΝΑ δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα της παραμονής στην Ευρώπη των περίπου 200 αμερικανικών πυρηνικών όπλων,με τη Γαλλία και την Τουρκία να αντιδρούν στην απομάκρυνσή τους,τη Γερμανία να πιέζει για «μη πυρηνική Ευρώπη» και τον πρόεδρο Ομπάμα να αναγκάζεται να δηλώνει ότι «το ΝΑΤΟ ήταν και παραμένει πυρηνικό».Η διάσκεψη υιοθέτησε πρόταση που αφορά την προετοιμασία από το ΝΑΤΟ διάσκεψης για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.Ούτε και για το Αφγανιστάν υπήρξε νέα στρατηγική,αν και η εντύπωση την οποία σχημάτισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες από τη σχετική έκθεση και τις παρατηρήσεις των αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικών είναι ότι ούτε στρατιωτική λύση υπάρχει ούτε πιθανότητες να επιβιώσει οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων το καλοκαίρι του 2011. Επιβεβαιώθηκε όμως η συμφωνία Ρωσίας- Αμερικής για τη διέλευση πολεμικού υλικού από ρωσικό έδαφος στο Αφγανιστάν και η συνεργασία των δύο χωρών εναντίον των ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου