Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

"ΒΛΕΠΕΙ" ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ












Πηγή: www.ethnos.gr

Για μία «νέα αντίληψη» που εμφανίζεται σταδιακά και μπορεί να οδηγήσει σε λύση των προβλημάτων του Αιγαίου, έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, διευκρινίζοντας πάντως ότι το κλίμα στις διερευνητικές επαφές είναι μεν θετικό αλλά δεν πρέπει να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες για άμεση λύση.



Ο κ. Νταβούτογλου μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους από την Κίνα όπου περιοδεύει εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά και πάλι από την περασμένη άνοιξη και προχωρούν με «αμοιβαία καλοπροαίρετο τρόπο και σύμφωνα με την αντίληψη συμβιβασμού».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «περίπλοκο» το θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι διερευνητικές επαφές, αποδίδοντας τη «δυσκολία» στη «γεωγραφία του Αιγαίου».
«Ο διασκορπισμός των νησιών και το γεγονός ότι πολλά ζητήματα είναι αλληλένδετα καθιστούν το θέμα περίπλοκο», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, δήλωση που εμμέσως παραπέμπει στη γνωστή θέση περί νησιών ακαθόριστης κυριαρχίας, νησιών και νησίδων που δεν έχουν πλήρη επήρεια στη χάραξη θαλασσίων ζωνών και τελικώς σε συζήτηση υπό μορφή πακέτου των «αλληλένδετων προβλημάτων του Αιγαίου», κάτι που δημοσίως τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.
Ανεση
Ο κ. Νταβούτογλου πάντως, με την άνεση που του προσφέρει το γεγονός ότι η «ρύθμιση» θα αφορά ελληνικά νησιά και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επισημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με... «υπομονή, αμοιβαία κατανόηση και ειρηνικό όραμα για να εξασφαλίσουμε το μέγιστο συμφέρον των δύο γειτονικών λαών».

Ο Τούρκος υπουργός όμως αναφέρθηκε και στο ΝΑΤΟ και τη διελκυστίνδα για το αντιπυραυλικό σύστημα, δηλώνοντας με τη γνωστή έπαρση ότι απευθυνόμενος σε υπουργό άλλης χώρας-μέλους (σ.σ.: τον Γάλλο υπουργό Μ. Κουσνέρ) του διεμήνυσε ότι «η Τουρκία δεν είναι εταίρος, αλλά ιδιοκτήτης του ΝΑΤΟ».
Με αυτό το πνεύμα αναφέρθηκε και στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, δηλώνοντας ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη συμμετοχή της Κύπρου σε μηχανισμούς λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, ενόσω η ΕΕ δεν συνάπτει Συμφωνία Ασφάλειας με την Τουρκία, δεν εγκρίνει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας (EDA) και δεν γίνεται δεκτή η εμπλοκή της Τουρκίας στις Ευρωπαϊκές πολιτικές Ασφάλειας και Αμυνας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου