Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ

Πηγή: www.enet.gr



Κλιμάκωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας επιχειρεί ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν μετά το τελεσίγραφο που έστειλε στους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη να εντοπίσουν τις διαφορές που τους χωρίζουν μέχρι τα τέλη Γενάρη, έχοντας ως απώτερο στόχο να οδηγήσει μέσα στο 2011 σε μια πολυμερή συνάντηση για το Κυπριακό.

Ο Μπαν Κι Μουν με τη συμφωνημένη δήλωσή του μετά το τέλος της τριμερούς στην έδρα του ΟΗΕ, καθόρισε ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, όταν και οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν μαζί του στη Γενεύη. Σκοπός της νέας τριμερούς θα είναι να οριστικοποιήσουν μέσα στις επόμενες 75 ημέρες ένα «πρακτικό σχέδιο» που θα βγάλει τις συνομιλίες από το τέλμα, αφού θα πρέπει να έχουν εντοπίσει τα αγκάθια σε όλες τις βασικές πτυχές του προβλήματος.
Με την κίνησή του αυτή ο γ.γ. του ΟΗΕ εισήγαγε μια παράλληλη διαδικασία διαπραγμάτευσης με εκείνη που εξελίσσεται στο νησί υπό τον ειδικό του σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Οι συνομιλίες επισήμως παραμένουν υπό κυπριακή ιδιοκτησία μέχρι τους επόμενους μήνες, αλλά ταυτόχρονα εγκαινιάζεται ένας κύκλος τακτικών επαφών των δύο ηγετών με τον ίδιο τον Μπαν Κι Μουν. Ο γ.γ. στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι μετά τη Γενεύη θα αξιολογήσει την πορεία των συνομιλιών και τα Ηνωμένα Εθνη θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία.
Διπλωματικοί κύκλοι ερμηνεύοντας στην «Ε» τις προθέσεις του Μπαν Κι Μουν ανέφεραν ότι επιδίωξή του είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2011 -μετά τις βουλευτικές εκλογές σε Τουρκία και Κύπρο- να επιχειρήσει να καλέσει σε μια πολυμερή συνάντηση για την επίλυση του Κυπριακού. Αλλωστε, ο γ.γ. του ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα δεχθούν τη συνέχιση ενός ατέρμονου διαλόγου.
Σκυθρωποί
Η τριμερής συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα και ήταν χαρακτηριστικό ότι οι δύο ηγέτες παρουσιάστηκαν μπροστά στους δημοσιογράφους σκυθρωποί. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, σε γεύμα που του παρέθεσαν ομοεθνείς πριν από τη συνάντηση, έλεγε ότι βλέπει να διαμορφώνεται από τον διεθνή παράγοντα ένα σκηνικό ανάλογο με αυτό του 2004, με στόχο την κλιμάκωση και την κατάληξη της διαδικασίας. Ανέφερε, επίσης, ότι τις τελευταίες ημέρες τού τηλεφώνησαν όλοι οι βασικοί παίκτες που δραστηριοποιήθηκαν και το 2004, εκτός από τους Αμερικανούς.
Ο Κύπριος πρόεδρος σε δηλώσεις του είπε ότι φεύγει από τη Νέα Υόρκη ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης. «Ερχόμουν στη Νέα Υόρκη βομβαρδισμένος από ένα σωρό εικασίες και από πολλή καταστροφολογία. Τίποτε από τις εικασίες δεν έχει λάβει χώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει απειλή από οπουδήποτε, δεν υπάρχει και οποιαδήποτε πρόθεση από τον γενικό γραμματέα να ασκήσει πιέσεις. Μα θα μου πείτε, ο γενικός γραμματέας έχει καθορίσει νέα συνάντηση; Και εκατό συναντήσεις να καθορίσει ο γενικός γραμματέας, θα είμαι παρών». Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, δεν εξέφρασε ούτε ικανοποίηση ούτε δυσαρέσκεια, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν έξι κεφάλαια και σε όλα υπάρχουν σημεία εμπλοκής».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Λιλλήκας σε δήλωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ανατράπηκε η ορθή θέση του προέδρου ότι "δεν είναι η συχνότητα και η ένταση των συνομιλιών που ευθύνονται για τη μη πρόοδο. αλλά οι θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών". Στη Νέα Υόρκη αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες και να πραγματοποιηθεί νέα τριμερής, υπό τον Μπαν Κι Μουν, τον ερχόμενο Ιανουάριο».
«Θα κωλυσιεργεί»
«Η τριμερής του Ιανουαρίου θα οδηγήσει στο προαποφασισμένο συμπέρασμα ότι η υφιστάμενη διαδικασία τελεσίδικα δεν μπορεί να καταλήξει σε λύση και γι' αυτό πρέπει να αλλάξει. Η τουρκική πλευρά θα κωλυσιεργεί μέχρι τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης.
Αντί ο πρόεδρος Χριστόφιας να πανηγυρίζει και να επιχαίρει για τα αποτελέσματα της τριμερούς, καλά κάνει να αξιολογήσει με το Εθνικό Συμβούλιο τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί. Μόνον έτσι και με συγκεκριμένη τακτική μπορεί να αποτραπεί αυτό που, δημόσια τουλάχιστον, ο πρόεδρος δηλώνει ότι δεν αποδέχεται: μια διεθνή ή διευρυμένη διάσκεψη με επιδιαιτησία.
Διαφορετικά θα παίξουμε ξανά το παιχνίδι της Αγκυρας, όπως έγινε με την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, όπου μπήκαμε σ' αυτή τη διαδικασία χωρίς να ξεκαθαρίσει ουσιαστικά και με σαφήνεια αν υπάρχει κοινό έδαφος και κοινός στόχος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ως αποτέλεσμα έχουμε εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη διαδικασία με τραγικές επιλογές: διχοτόμηση ή μια λύση που προσφέρει στην Τουρκία τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου». 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου