www.enet.gr
ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ της Ε.Ε. βρίσκεται η Ελλάδα σε ποιότητα υπηρεσιών υγείας, φροντίδας των παιδιών και μακροχρόνιας μέριμνας για ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα υγείας.
Το γεγονός αποδεικνύει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των κοινωνικών υπηρεσιών, που συζητήθηκε στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ελληνες πληρώνουν πολύ ακριβά από την τσέπη τους κρίσιμες υπηρεσίες υγείας και μέριμνας, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού.
Η έκθεση θέτει ουσιαστικά και θέμα αποτελεσματικής χρήσης των κρατικών κεφαλαίων, τα οποία δεν είναι τόσο χαμηλά αναλογικά με τα λεφτά που δίνονται σε άλλα κράτη. Απλώς δεν πιάνουν τόπο...
*Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού έχει η Ελλάδα στον κλάδο της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Οι απασχολούμενοι ξεπερνούν οριακά το 5% του συνόλου του εργατικού δυναμικού έναντι του 18% που εργάζεται σε υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και υγείας στη Σουηδία και στη Δανία, του 16% στη Φιλανδία και του 7,5% στην επίσης «φτωχή» Πορτογαλία. Μόνο στην Κύπρο η απασχόληση είναι μικρότερη (4,5% του συνόλου).
Ανισότητες υπάρχουν και μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η απασχόληση στον γυναικείο πληθυσμό είναι πολύ λιγότερη από αυτή των ανδρών (κατά 30%), αναλογία που είναι η τρίτη χαμηλότερη στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία και τη Μάλτα.
Μάλιστα, η απασχόληση τα τελευταία χρόνια μειώθηκε πάρα πολύ στις ηλικίες έως 24 ετών λόγω του περιορισμού των προσλήψεων. Ετσι, αυξήθηκε η αναλογία των μεγάλων σε ηλικία εργαζομένων.
Η Ελλάδα πάντως έχει καλό έμψυχο δυναμικό. Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, 55% είναι εξειδικευμένοι, ποσοστό από τα πιο υψηλά στην Ε.Ε. υψηλή (εξειδίκευση στο σύνολο της απασχόλησης στην Ε.Ε. υπάρχει στο 25% του δυναμικού). Πολύ λίγοι δουλεύουν πάντως σε καθεστώς μερικής εργασίας (το 2% του συνόλου).
*Μπορεί να είναι λίγοι οι εργαζόμενοι, αλλά οι δαπάνες είναι αναλογικά υψηλότερες, γεγονός που δείχνει ότι είναι αναποτελεσματική η χρήση των χρημάτων που διατίθενται από τον κρατικό κορβανά (το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα έκανε λόγο για δυνατότητα περιστολής 2 δισ. ευρώ στον κλάδο υγείας). Ως αναλογία του ΑΕΠ βρίσκονται στο 5%, κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. και υπολογίζεται να αυξηθούν πάνω από το 6,5% έως το 2060, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Υπερδιπλασιασμός αναμένεται στα χρήματα που θα διατίθενται για μακροχρόνια περίθαλψη, από το 1,4% του ΑΕΠ στο 3,7% ΤΟΥ ΑΕΠ στα τρία υψηλότερα πανευρωπαϊκά επίπεδα έως το 2060.
*Η ποιότητα μακροχρόνιας φροντίδας στην Ελλάδα, όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι πολίτες, σε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της έκθεσης, είναι η χειρότερη ανά την Ε.Ε. Κακή γνώμη έχει το 73% των ερωτηθέντων. Αρνητικές απαντήσεις είναι λιγότερες ακόμη και σε κράτη όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Η κακή ποιότητα έχει κόστος, και οικονομικό. Μόνο το 12% του ελληνικού πληθυσμού θεωρεί οικονομικά ανεκτές τις δαπάνες μακροχρόνιας φροντίδας. Ελλείψει κοινωνικής κάλυψης, καλύπτουν το «κενό» από την τσέπη τους. Μάλιστα στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα λέγοντας ότι, απουσία επίσημων δομών, παραδοσιακά, η μακροχρόνια φροντίδα βασίζεται σε μέλη της οικογένειας που αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο...
*Η Ελλάδα στην έκθεση καταγράφεται και ως το κράτος με τη χειρότερη ποιότητα υπηρεσιών για τη φροντίδα του παιδιού. Το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί «κακές» τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Αντιστοίχως το 58% δηλώνει ότι δεν μπορεί να τις καλύψει οικονομικά, αφού καλείται να πληρώσει από την τσέπη του είτε παιδικούς σταθμούς είτε προσωπικό που φροντίζει τα παιδιά προσχολικής, και όχι μόνο, ηλικίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου