www.tovima.gr
Πολύ λίγες είναι οι διασκέψεις κορυφής του ΝΑΤΟ που άφησαν τόσα ερωτηματικά για τις αποφάσεις τους όσα η διάσκεψη της Λισαβόνας την περασμένη εβδομάδα. Στη Λισαβόνα δεν έγινε τίποτε περισσότερο από μια δήλωση προθέσεων των «29» - για να περιλάβουμε και τη Ρωσία. Ωραία και εγκωμιαστικά λόγια ακούστηκαν, επευφημήθηκε από όλους η «προσέγγιση» ΝΑΤΟ- Ρωσίας, η κυρία Ανγκελα Μέρκελ αποφάνθηκε ότι στη Λισαβόνα «το ΝΑΤΟ έθαψε τον Ψυχρό Πόλεμο» αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι θα πρέπει να υπερπηδηθούν σημαντικά εμπόδια προτού τα λόγια γίνουν πράξεις. Από τα τρία κύρια θέματα της ατζέντας, δηλαδή η αντιπυραυλική άμυνα, η συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτήν και το Αφγανιστάν, μόνο στο πρώτο υπάρχει συμφωνία και θα αρχίσει να υλοποιείται σύντομα. Στα άλλα δύο η εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων είναι υπό αίρεση. Χαιρετίστηκε, και δικαίως, η παρουσία της Ρωσίας στη διάσκεψη και τιμήθηκε ως «ιστορική» η δήλωση του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη συμμετοχή της χώρας του στο νατοϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Αλλά αυτή η συμμετοχή είναι εξασφαλισμένη μόνο αν γίνει «επί ίσης βάσεως», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος. Και προειδοποίησε: «Είμαστε όλοι εξίσου υπεύθυνοι, διαφορετικά δεν θα μετάσχουμε καθόλου». Δυστυχώς, τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον δεν είναι καθόλου θετικά, αν και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «καθησύχασε» τον ρώσο ομόλογό του και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι «θα υπάρξει χώρος» και για τους Ρώσους στη λειτουργία της «ασπίδας».
Το υπουργικό χρονοδιάγραμμα
Οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας πρέπει να ετοιμάσουν:
* Ως τον Μάρτιο σχέδιο για «δραστική» μείωση των οργανισμών της Συμμαχίας με τελικό στόχο τον περιορισμό τους σε τρεις (από επτά σήμερα).
* Ως τον Ιούνιο σχέδιο δράσης για την άμυνα κατά ηλεκτρονικών υποκλοπών (κυβερνοάμυνα).
* Ως τον Ιούλιο το τελικό προσχέδιο της νέας γεωγραφικής κατανομής των στρατηγείων.
Πόσα θα πληρώσει η Ελλάδα
Η αντιπυραυλική άμυνα ενδιαφέρει και την Ελλάδα η οποία θα καταβάλει ποσοστό του κόστους της- συνολικά περίπου 220 εκατ.ευρώ- σε δέκα χρόνια.Δεν έχει αποφασιστεί πώς θα καθοριστεί το ποσοστό των κρατών,πιθανολογείται ότι θα γίνει με βάση τον πληθυσμό.Τα Συμβούλια υπουργών Αμυνας του Μαρτίου και του Ιουνίου θα επεξεργαστούν προτάσεις,σκέψεις και ιδέες για (ενδεχόμενες) εθνικές προτεραιότητες και θα προχωρήσουν στην καταγραφή απολύτως σαφών «πολιτικών» οδηγιών προς τους διοικητές επιχειρήσεων σχετικά με θέματα ουσίας,όπως,λ.χ.,η δομή διοίκησης,η αντιπυραυλική άμυνα,η κατανομή ρόλων κτλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου