Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ -ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
www.ethnos.gr

Στους δρόμους της «Γηραιάς Αλβιώνας» βγήκαν ξανά χιλιάδες Βρετανοί μαθητές και φοιτητές διαμαρτυρόμενοι για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα πανεπιστήμια που πρότεινε η κυβέρνηση Συντηρητικών-Φιλελευθέρων.

Η Αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές και προχώρησε σε οκτώ συλλήψεις, ενώ μικρές ομάδες έβαλαν φωτιές, πέταξαν πλακάτ εναντίον αστυνομικών και επιτέθηκαν σε αστυνομικό φορτηγάκι. Εξι διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν χθες, σε μία ημέρα πανεθνικής δράσης, κατά την οποία μαθητές και φοιτητές απείχαν από τα μαθήματά τους διαδηλώνοντας σε πόλεις όπως το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ, η Οξφόρδη και το Εδιμβούργο, ενώ έγιναν και καταλήψεις σε Ιδρύματα. Η αστυνομική παρουσία ήταν ισχυρότερη από την πρώτη διαδήλωση της 10ης Νοεμβρίου εναντίον του πακέτου 81 δισ. λιρών που προβλέπει περικοπές δαπανών. Τότε διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία των Τόρις στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ η Αστυνομία συνέλαβε 70 άτομα.

Οι κυβερνητικές προτάσεις περιλαμβάνουν αύξηση των ετήσιων διδάκτρων από 3.290 σε 6.000 λίρες (από 3.867 σε 7.072 ευρώ) και σε «ειδικές περιπτώσεις» σε 9.000 λίρες (10.505 ευρώ). Εν τω μεταξύ, στροφή στις παραδοσιακές σχολικές αξίες σηματοδότησε χθες η κυβέρνηση, με τον υπουργό Παιδείας να κάνει λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την πειθαρχία στα σχολεία.

Λέξη της χρονιάς

«Μεγάλη κοινωνία»

Ως η «λέξη της χρονιάς» αναδείχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο όρος του Ντέιβιντ Κάμερον «μεγάλη κοινωνία», επικρατώντας με μικρή διαφορά έναντι λέξεων όπως «βουβουζέλα» και «Boris bike». Οι λεξικογράφοι του Oxford University Press εξήγησαν ότι η ιδέα της «μεγάλης κοινωνίας», την οποία σε ομιλία του το καλοκαίρι ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη και πιο δραματική αναδιανομή εξουσίας», δίκαια έλαβε το βραβείο, καθώς αντανακλά το πολιτικό και οικονομικό κλίμα του 2010.

Αθέτησαν την προεκλογική δέσμευση τους

Οργή κατά Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Ισχυρή είναι η αγανάκτηση των Βρετανών φοιτητών για τη στάση βουλευτών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι αθέτησαν την προκλογική δέσμευση που είχαν υπογράψει όλοι, ότι θα αντιτάσσονταν σε οποιαδήποτε πρόταση αύξησης των διδάκτρων.

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στροφή 180 μοιρών του, ο Νικ Κλεγκ παραδέχτηκε ότι η πρόταση «δεν ήταν η πολιτική του κόμματός μου», ωστόσο υπερασπίστηκε το κυβερνητικό σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως το «καλύτερο υπό τις περιστάσεις». Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα, καλώντας τους φοιτητές να σκεφτούν πριν λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις. Εξήγησε ότι το σχέδιο θα καταστήσει την ανώτατη εκπαίδευση «ανοιχτή σε όλους», αφού τα ιδρύματα που θα χρεώνουν άνω των 6.000 λιρών ετησίως θα δεχτούν «πραγματικές κυρώσεις» εάν δεν ανοίξουν τις πόρτες τους στους πολλούς, ωστόσο διαπράττοντας αντίφαση δήλωσε «οργισμένος» για τον μικρό αριθμό παιδιών από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων που μπαίνουν σε κορυφαία πανεπιστήμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου