Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ












Πηγή: www.enet.gr

του Ν. ΑΛΑΤΡΑΣ

«Επρεπε τώρα να είμαι στη Γάζα και όχι στην Αθήνα», έτσι ήθελε να ξεκινήσει την εξιστόρηση του γεγονότος που κινητοποίησε πολλές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και ειδικές μονάδες του ελληνικού ναυτικού, ο Κεν Ο' Κιφ, ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης που πέταξε το αμερικανικό διαβατήριο και εντάχθηκε στο διεθνές κίνημα ακτιβιστών που έσπασε μαζί με Ελληνες ακτιβιστές το 2008 για πρώτη φορά τον αποκλεισμό της Γάζας.


Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από το... τέλος της και γιατί ο Ο' Κιφ βρίσκεται στην Αθήνα.

«Ξεκινήσαμε το κονβόι από την Αγγλία και την Ιρλανδία στις 10/10/2010 και περάσαμε από τη Γαλλία, την Ισπανία, το Μαρόκο, την Αλγερία και μπήκαμε στη Λιβύη φτάνοντας στα σύνορα της Αιγύπτου. Μέχρι εκεί κάναμε 4.500 μίλια και ήμασταν πια 100 άτομα και δεκάδες οχήματα γεμάτα ανθρωπιστική βοήθεια (φάρμακα, αναπηρικά καροτσάκια, παιχνίδια και ρούχα). Μέχρι τότε κανείς από μας δεν σκέφτηκε ποτέ ότι η Αθήνα θα αποτελούσε, παρά τη θέλησή μας, μέρος της αποστολής μας. Η Αίγυπτος όμως μας έκλεισε τα σύνορά της και μας ζήτησε να πάμε στο λιμάνι Αλ-Αρίς. Ετσι αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε πλοίο για να μας πάει εκεί. Αυτό θα μας κόστιζε περισσότερο. Αλλά αυτή είναι η αιγυπτιακή πολιτική επειδή εξαρτάται από το αμερικανικό χρήμα, κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει η δράση μας δυσκολότερη και ακριβότερη».
Πώς βρήκατε το συγκεκριμένο πλοίο;
«Αναζητήσαμε πλοίο σε λιβυκό λιμάνι. Μας είπαν για το αραγμένο στην Ντέρνα ελληνικό πλοίο "Στροφάδες IV". Επικοινωνήσαμε με τον αντιπρόσωπό του στο Κάιρο, μας είπε ότι φεύγει σε δύο μέρες και ζήτησε 55.000 δολάρια. Συμφωνήσαμε και αμέσως καταθέσαμε το ποσόν στο λογαριασμό του. Και το κονβόι ξεκίνησε αμέσως, γιατί θέλαμε να πάμε γρήγορα στο Αλ-Αρίς. Μόλις φτάσαμε στην Ντέρνα ανέβηκα στο πλοίο και είδα τον πλοιοκτήτη. Μόλις είδε το φαξ με τα 55.000 δολ., η όψη του κατσούφιασε. Και μας ζήτησε 75.000 δολάρια. Συμφωνήσαμε και αμέσως πήγαμε στην τράπεζα και καταθέσαμε το ποσόν στον αντιπρόσωπο. Οταν γυρίσαμε, ο πλοιοκτήτης μάς είπε ότι παρέλαβε το φαξ του αντιπροσώπου και ότι αυτός κράτησε ένα 3,2%. Τότε ζήτησε να κατατεθεί στο δικό του προσωπικό λογαριασμό ένα καθαρό ποσόν 75.000 δολαρίων. Δηλαδή εμείς θα πρέπει να πληρώσουμε συνολικά 82.000 δολάρια. Συμφωνήσαμε και του είπαμε ότι το πρωί θα γίνει η μεταφορά. Και αυτό κάναμε και περιμέναμε να παραλάβει το φαξ. Εκείνη την ώρα ο Λίβυος λιμενάρχης έδωσε εντολή να αρχίσουν να φορτώνουν το πλοίο, γιατί ήθελε χώρο στο λιμάνι. Το βλέπει ο πλοιοκτήτης και τρελαίνεται και αμέσως δίνει εντολή στον Ουκρανό καπετάνιο να σηκώσει τη ράμπα γρήγορα και να κόψει τους κάβους».
Οταν «γίναμε» τρομοκράτες
Πότε μάθατε ότι σας χαρακτήρισε τρομοκράτες;
«Στα ανοιχτά της Μεσογείου, όταν ακούσαμε μέσω του VHF radio τον καπετάνιο να μιλάει στο κανάλι 16 και να λέει "τρομοκράτες στο πλοίο που ήθελαν να το καταλάβουν". Τρελός ο άνθρωπος, απάγει εμάς και 7 Λίβυους λιμενικούς και μας πηγαίνει κάπου χωρίς τη θέλησή μας και μας χαρακτηρίζει έτσι; Είναι γελοίο. Εχει γίνει κατάχρηση αυτής της λέξης. Τρομοκράτες είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ που κάνουν πολέμους και όχι οι ακτιβιστές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Και με VHF επικοινωνήσαμε με το πλοίο "OAKLAND" και τους εξηγήσαμε όλη την κατάσταση και ζητήσαμε βοήθεια».
Οταν είδατε φουσκωτά σκάφη με Ελληνες κομάντος, τι κάνατε;
«Χαρήκαμε. Πήγαμε να ρίξουμε τη δεξιά σκάλα στους Ελληνες κομάντος αλλά μας το απαγόρευσε ο καπετάνιος, μετά τρέξαμε στην αριστερή σκάλα, ο καπετάνιος έστειλε το πλήρωμα να μας εμποδίσει, αλλά καταφέραμε, τη ρίξαμε, και έτσι ανέβηκαν. Ολο το σκηνικό υπάρχει σε βίντεο και το δείξαμε στις ελληνικές αρχές. Η συμπεριφορά των Ελλήνων κομάντος ήταν επαγγελματική και ηθική, το λέω σε σχέση με τους Ισραηλινούς. Ως κομάντος συγκρίνω. Αφού μας μάζεψαν σ' ένα σημείο, μας έλεγξαν. Υστερα από λίγο ήρθε ο καπετάνιος με ένα χαρτί που έγραφε πάνω "Λίστα τρομοκρατών" και απαιτούσε να γράψουμε τα ονόματά μας εκεί. Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα στους κομάντος γι' αυτή την απαράδεκτη λίστα».
Μετά σας παρέδωσαν οι κομάντος στις ελληνικές λιμενικές αρχές, πώς ήταν η συμπεριφορά τους;
«Δύο μέρες στη θάλασσα χωρίς φαγητό και νερό και δύο μέρες με τις ελληνικές αρχές χωρίς νερό και φαγητό. Δύο μέρες προσπαθούσαμε να τους πείσουμε ότι εμείς είμαστε τα θύματα της υπόθεσης. Μετά μας άφησαν ελεύθερους και μας κατηγόρησαν μόνο ότι γράψαμε στο πλοίο με μαρκαδόρο "ο καπετάνιος είναι τρελός". Πολλές κυβερνητικές αρχές δεν βοηθάνε τη δράση των ακτιβιστών και κάνουν τη δράση μας δυσκολότερη. Ο,τι και να κάνουν εμείς τον αποκλεισμό της Γάζας θα τον σπάσουμε και είναι θέμα χρόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου