tovima.gr
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Εκτός από τα ήδη δεδομένα προβλήματα που του δημιουργούν στην εσωτερική πολιτική «ατζέντα» της διακυβέρνησής του, τα μεγάλα κέρδη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την προσπάθεια του αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα να τηρήσει την υπόσχεσή του και να ξεκινήσει τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2011.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως στην προσπάθεια ομαλής «συμβίωσης» του Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο και ιδιαίτερα με την υπό Ρεπουμπλικανικό έλεγχο Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι οι περισσότεροι από 30 νεοεκλεγέντες υπερσυντηρητικοί πολιτικοί που εξελέγησαν με την υποστήριξη του «Κόμματος του Τσαγιού» όπως κατέδειξε ανάλυση των αποτελεσμάτων από το Αssociated Ρress. Ορισμένοι από αυτούς θα μπορούσαν να διχάσουν τους Ρεπουμπλικανούς καθώς είναι «απομονωτιστές»- αντίθετοι σε κάθε ανάμειξη των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Οι εσωτερικές διαφωνίες των Ρεπουμπλικανών αποτελούν ελπίδα του Ομπάμα ώστε να μην καθυστερήσει η υλοποίηση της πολιτικής του και να μην ακυρωθούν ορισμένα προγράμματά του.
Στο καυτό ζήτημα του Αφγανιστάν οι Ρεπουμπλικανοί δηλώνουν ότι θα εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση Ομπάμα να διατηρήσει το πολεμικό του σχέδιο σε ισχύ. Στις ακροάσεις του Κογκρέσου που θα αρχίσουν την άνοιξη οι Ρεπουμπλικανοί παρουσιάζονται έτοιμοι να υποστηρίξουν ότι το σχέδιο Ομπάμα για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον Ιούλιο του 2011 είναι αυθαίρετο και ότι δεν θα πρέπει να ζητηθεί από τους διοικητές του στρατεύματος να αποσύρουν τις δυνάμεις τους πρόωρα.
Σε κίνδυνο τίθενται όμως και άλλες πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης σε στρατιωτικά και διπλωματικά ζητήματα. Συγκεκριμένα οι Ρεπουμπλικανικές νίκες θεωρείται πολύ πιθανόν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο σε τρία ζητήματα: της ανατροπής της αποκαλούμενης πολιτικής του «μη ρωτάς, μη λες» για τους ομοφυλόφιλους στον στρατό, του περιορισμού των ολοένα αυξανόμενων δαπανών του αμερικανικού Πενταγώνου και της γρήγορης επικύρωσης της συμφωνίας με τη Ρωσία για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών. Ακόμη καθίστανται δυσκολότερες οι προσπάθειες της κυβέρνησης για βελτίωση των σχέσεων της Ουάσιγκτον με το Ιράν και την Κούβα και για επανέναρξη των συνομιλιών για τον αφοπλισμό με τη Βόρεια Κορέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου