Οπως δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη παραπέµποντας στο Μνηµόνιο και προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, οι επιχειρησιακές συµβάσεις εργασίας θα µπορούν να υπερισχύσουν της Εθνικής Συλλογικής Σύµβασης και των κλαδικών συµβάσεων κατ εξαίρεση ή σε ειδικές περιπτώσεις.
Αυτό σηµαίνει τα εξής:
1 Είναι απόλυτα έγκυρες όσες συµβάσεις εργασίας έχουν υπογραφεί µε βάση τον νόµο για το Μνηµόνιο (Ν. 3845/2010), ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές θα κάνει το υπουργείο Εργασίας.
2 «Σπάει» το κατώτερο όριο αµοιβής (κατώτερος εγγυηµένος µισθός) στον ιδιωτικό τοµέα, που είναι σήµερα 740 ευρώ τον µήνα µε βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Ηδη έχει συνοµολογηθεί επιχειρησιακή σύµβαση στην G 4S Secure Solutions sa που έχει αναλάβει το έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ, η οποία προβλέπει εισαγωγικό µηνιαίο µισθό 640 ευρώ (αντί των 739,56, που είναι ο κατώτατος µισθός της ΕΓΣΣΕ).
Δικαστικά οι διαφορές
Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παρέµβασης στις επιχειρησιακές συµβάσεις στις οποίες βάσει του Μνηµονίου προβλέπονται αποδοχές κατώτερες από τον κατώτατο µισθό της ΕΓΣΣΕ. Ετσι, όποιες διαφορές ανακύπτουν µπορεί να επιλυθούν δικαστικά, ενώ έως τα τέλη του έτους θα προωθηθεί νοµοθετική παρέµβαση που θα ξεκαθαρίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων µια επιχείρηση θα µπορεί να καταστρατηγεί τις συµβάσεις και να δίνει χαµηλότερους µισθούς. Δηλαδή, σχεδιάζει να βάλει φρένο στις επιχειρησιακές συµφωνίες που καταστρατηγούν χωρίς «σπουδαίο λόγο» τα όρια που ισχύουν µε βάση την ΕΓΣΣΕ. Τι λέει η ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι αντί η κ. Κατσέλη να περιορίσει και να αµφισβητήσει την πίεση των εργοδοτών να αποδοµήσουν το πλέγµα των συλλογικών συµβάσεων, έκανε ακριβώς το αντίθετο εκπέµποντας λάθος µηνύµατα.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παρέµβασης στις επιχειρησιακές συµβάσεις που προβλέπουν αποδοχές κατώτερες από τον κατώτατο µισθό
Βελτιώσεις για όσους βγαίνουν στη σύνταξη µε 37ετία
ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ στο Ασφαλιστικό για την 37ετία σχεδιάζει να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας.
Με τροπολογία την οποία πρόκειται να συµπεριλάβει η ηγεσία του υπουργείου σε νοµοσχέδιο για το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας (εντός του Νοεµβρίου), θα υπάρξει τροποποίηση διάταξης του νόµου Λοβέρδου που καταργούσε, µε τη λήξη του 2010, τη δυνατότητα συνταξιοδότησης µε 37 έτη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Η αλλαγή θα γίνει έτσι ώστε να εξαλειφθεί η αδικία που προκαλεί ο ασφαλιστικός νόµος «φορτώνοντας» εµµέσως µε επιπλέον 1-2 χρόνια εργασίας (µέσω της πρόβλεψης ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση) άτοµα τα οποία εργάζονται από νεαρή ηλικία και µε διαφορά ακόµη και ενός µήνα θα έχαναν, από την 1/1/2011, το δικαίωµα να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας.
Αυτό σηµαίνει ότι θα υπάρξει η διατήρηση του δικαιώµατος συνταξιοδότησης µε 37 έτη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους ασφαλισµένους στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ (δικηγόροι, µηχανικοί, γιατροί) συµπληρώνουν έως τα τέλη του 2010 τα 35 έτη εργασίας και ασφάλισης.
Σε αναµονή
Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε αναµονή βρίσκονται οι δηµόσιοι υπάλληλοι γιατί διαπιστώνεται (και αναµένεται να διευκρινιστεί µε εγκύκλιο) ότι το σχετικό άρθρο 6 του νέου νόµου δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες δηµοσίους υπαλλήλους ασφαλισµένους από 1-1-1983 έως 31-12-1992 να µην επιβαρυνθούν µε πρόσθετα (έως 15) έτη ασφάλισης ή να έχουν µείωση της σύνταξής τους µε τον νέο τρόπο υπολογισµού. Θεωρεί ότι άνδρες και γυναίκες που µέχρι τις 31/12/2010 έχουν συµπληρώσει 25 έτη ασφάλισης, έχουν θεµελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωµα.
Στο µεταξύ, τον εντοπισµό 32 συνταξιούχων οι οποίοι ενώ είχαν πραγµατικά εισοδήµατα άνω των 200.000 ευρώ εκ των οποίων ο ένας είχε ετήσιο εισόδηµα 496.000
ευρώ και εισέπρατταν παράνοµα ΕΚΑΣ (Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουµάνης.
Τι προβλέπει το Μνηµόνιο για τις συµβάσεις
ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 3845/2010 (άρθρο 2) «Μέτρα για την εφαρµογή του µηχανισµού στήριξης της ελληνικής οικονοµίας από τα κράτη-µέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο» ορίζεται ότι οι όροι των Οµοιοεπαγγελµατικών και Επιχειρησιακών Συµβάσεων Εργασίας µπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Κλαδικών Συµβάσεων Εργασίας, καθώς και των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας και οι όροι των Κλαδικών Συµβάσεων Εργασίας µπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου