Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕ ΨΑΛΙΔΙΣΜΕΝΑ ΦΤΕΡΑ Ο ΟΜΠΑΜΑ

Η.Π.Α.
ethnos.gr

Σε «κουτσή πάπια» ως το τέλος της θητείας του το 2012 (κατά τον αγγλοσαξωνικό όρο) μετατράπηκε ουσιαστικά ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την απώλεια της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την αποδυνάμωσή τους στη Γερουσία.

Μπορεί 3 στους 4 δημοκρατικούς ψηφοφόρους να τον θέλουν εκ νέου υποψήφιο, αλλά τα πρώτα ονόματα των Ρεπουμπλικάνων θα τον κέρδιζαν άνετα σε δύο χρόνια, όπως έδειξε δημοσκόπηση του CNN! Ο πρώην κυβερνήτης του Aρκανσο, Μάικ Χάκαμπι, θα τον νικούσε με 52%-44% και ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμνεϊ με 50%-45%. Μόνο τη... Σάρα Πέιλιν θα εξουδετέρωνε πειστικά ο σημερινός πρόεδρος (52%-44%), ενώ θα δυσκολευόταν να επικρατήσει ακόμη και του βετεράνου πρώην ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Νιουτ Γκίνγκριτς (49%-47%). Μόνη ελπίδα των Δημοκρατικών η εσωτερική διαίρεση των αντιπάλων τους από το Tea Party, που πάντως κατόρθωσε να εκλέξει μόνο το 32% των υποψηφίων του, σύμφωνα με το δίκτυο MSNBC.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε ουσιαστικά... συγκυβέρνηση στους Ρεπουμπλικάνους, καλώντας την ηγεσία τους σε κοινή διάσκεψη στις 18 Νοεμβρίου, ώστε να προχωρήσει η κυβερνητική ατζέντα και να μην παραλύσει η χώρα «από καβγάδες τα επόμενα δύο χρόνια».

Συνθήκη Start

Παράλληλα, ο Ομπάμα «εκλιπάρησε» την απερχόμενη Γερουσία να κυρώσει τη νέα συνθήκη Start με τους Ρώσους για μείωση κατά 30% των πυρηνικών κεφαλών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας, που υπερβαίνει τον κομματικό ανταγωνισμό και πρέπει να στείλει «μήνυμα σοβαρότητας» στη Μόσχα. Φυσικά ούτε λόγος για συνέχιση των μεγαλεπήβολων μεταρρυθμίσεων στους τομείς της υγείας, του κλίματος, της οικονομίας και της εργασίας.

Διεθνείς αναλυτές θεωρούν βέβαιη και την αποτυχία της διάσκεψης του ΟΗΕ στο Κανκούν του Μεξικού (29 Νοεμβρίου-10 Δεκεμβρίου), αφού χωρίς την ψήφο του αμερικανικού Κογκρέσου θα είναι αδύνατη η παροχή βοήθειας 100 δισ. δολαρίων στις φτωχές χώρες ως το 2020 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν αποφασισμένοι να απορρίψουν τον κλάδο ελαίας του Ομπάμα και να τον «σιγοψήσουν» ως το τέλος της θητείας του. Ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπόνερ, και ο ηγέτης τους στη Γερουσία, Μιτς Ο’Κόνελ (που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη της 18ης Νοεμβρίου μαζί με τους Δημοκρατικούς ομολόγους τους Νάνσι Πελόζι και Χάρι Ρέιντ) ζήτησαν απροκάλυπτα από τον Ομπάμα «να αλλάξει πολιτική».

Ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν το κυβερνητικό πρόγραμμα μόνο ενός δικού τους προέδρου, τονίζοντας ότι στοχεύουν στην κατάργηση της μεταρρύθμισης στην υγεία, στην περικοπή των δημοσίων δαπανών, στη συρρίκνωση του κράτους και στην επέκταση των φοροαπαλλαγών, όχι μόνο στη «μεσαία τάξη» αλλά και στους πλουσίους. Ο Ομπάμα πάντως επέμεινε ειδικά στο θέμα της προστασίας της μεσαίας τάξης που πλήττεται βαριά από την ανεργία και τις κατασχέσεις σπιτιών.

Στο θέμα του Αφγανιστάν, ο αναλυτής Στέφαν Σάμπο του Ιδρύματος Μάρσαλ εκτιμά ότι μπορεί να ματαιωθεί η εξαγγελθείσα απεμπλοκή το καλοκαίρι του 2011. Αναμένεται εξάλλου να χαλαρώσει η πίεση του Λ. Οίκου προς τον Νετανιάχου, να καθυστερήσει το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και να σκληρύνει η ρητορική προς το Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου