Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΒΡΥΧΗΘΜΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

tanea.gr

Ενα απαραίτητο διάλειµµα στις ταραγµένες σινοαµερικανικές στρατιωτικές σχέσεις σηµατοδοτεί η επίσκεψη του αµερικανού υπουργού Αµυνας στο Πεκίνο. Η κινεζική κυβέρνηση διαβεβαίωσεακόµη µία φορά ότι η ανάπτυξη οπλικών συστηµάτων δεν συνιστά απειλή για τρίτες χώρες. Ο Ρόµπερτ Γκέιτς, πάντως, δεν έκρυψε την έκπληξή του για την πρόοδο της Κίνας και σε αυτό τον τοµέα.

Οι Κινέζοι υποδέχθηκαν χθες τον αµερικανό αξιωµατούχο µε το µυαλό στην επίσηµηεπίσκεψη του προέδρου τους στην Ουάσιγκτον, στις 19 Ιανουαρίου.

«Προετοιµαζόµασταν για εβδοµάδες γιατί ελπίζουµε να κάνουµε την αµερικανική αντιπροσωπεία να αισθανθεί πραγµατικά καλοδεχούµενη», δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» την παραµονή της άφιξης του Γκέιτς ο υπαρχηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Μάο Σιάοτιαν. Οπως έγραψε όµως η βρετανική εφηµερίδα, θα προσέφεραν ένα πλατύ χαµόγελο στον επισκέπτη τους και για να δείξουν τα δόντια τους. Το Πεκίνο υποδέχθηκε τον Ρόµπερτ Γκέιτς φροντίζοντας λίγες ηµέρες νωρίτερα να δώσει στη δηµοσιότητα τις φωτογραφίες από το πρώτο κινεζικό µαχητικό αεροσκάφος τύπου Στελθ (αποφυγής ραντάρ). Ηταν ένα σαφές µήνυµα των κινεζικών προθέσεων προς τις ΗΠΑ να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον αµυντικό τοµέα. Η Ουάσιγκτον έλαβε το µήνυµα και ο υπουργός Αµυνας των ΗΠΑ παραδέχθηκε χθες ότι η αµερικανική αντικατασκοπία δεν κατάφερε να επιτύχει την ταχεία ανάπτυξη µιας νέας γενιάς κινεζικών µαχητικών αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων. Παρότι το νέο µαχητικό J20 δεν είναι επιχειρησιακά έτοιµο και παρουσιάζει πολλά προβλήµατα τεχνολογικής φύσεως, η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την ταχεία πρόοδο της Κίνας στον στρατιωτικό τοµέα ζητώντας από το Πεκίνο να ρίξει περισσότερο φως στο εξοπλιστικό της πρόγραµµα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πεντάγωνο εκτιµά πως οι αµυντικός προϋπολογισµός της Κίνας ξεπερνά κατά πολύ τα περίπου 80 δισ. δολάρια ετησίως, που δηλώνονται επισήµως. Η κινεζική κυβέρνηση εµφανίστηκε ακόµη µία φορά καθησυχαστική. «Η στρατιωτική τεχνολογία της Κίνας βρίσκεται δεκαετίες πίσω από τις πλέον προηγµένες ένοπλες δυνάµεις του κόσµου και δεν αποτελεί απειλή για καµία χώρα», δήλωσε χθες ο υπουργός Αµυνας Λιανγκ Γκουάνγκλι µετά τη δίωρη συνάντηση µε τον αµερικανό οµόλογό του. Οι δύο υπουργοί συµφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η σύσφιγξη των στρατιωτικών σχέσεων των δύο υπερδυνάµεων προκειµένου «να αποφευχθούν σφάλµατα». Ο Γκέιτς επισήµανε πως η έλλειψη συνεργασίας των δυο χωρών θα µπορούσε να αυξήσει τους ενδεχόµενους κινδύνους. Τα αγκάθια πάντως παραµένουν. Η πώληση αµερικανικών όπλων στην Ταϊβάν σε δύο δόσεις τα τελευταία δύο χρόνια εξόργισαν το Πεκίνο, το οποίο διέκοψε τις στρατιωτικές σχέσεις µε την Ουάσιγκτον. Το Πεκίνο έχει ενοχληθεί επίσης από τα κοινά στρατιωτικά γυµνάσια των ΗΠΑ µε τη Νότια Κορέα όπως και µε τις περιπολίες του αµερικανικού Ναυτικού στην Κίτρινη Θάλασσα. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι τα πλοία της περιπολούν πέραν των 6 ναυτικών µιλίων, δηλαδή στα διεθνή ύδατα. Η Κίνα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι κανένα ξένο πολεµικό πλοίο δεν έχει δικαίωµα διέλευσης εντός της αποκλειστικής της οικονοµικής ζώνης, η οποία ορίζεται στα 100 µίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου