Πηγή: tanea.gr
Εκατοµµύρια περιχαρείς Νοτιοσουδανοί άρχισαν χθες αυτό που αποκαλούν «Τελευταία πορεία προς την ελευθερία». Η συντριπτική πλειονότητα τους αναµένεται να ψηφίσει στο επταήµερο δηµοψήφισµα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από τον Βορρά.
Ενα νέο έθνος θα γεννηθεί, το 193ο του πλανήτη. Αλλά ο Τζορτζ Κλούνι δεν πήγε εκεί (µόνο) για να γιορτάσει. Ο δηµοφιλής αµερικανός ηθοποιός έχεικάνει προσωπική τουυπόθεση το Σουδάν. Χρόνια τώρα χρησιµοποιεί τη λάµψη του για την αφύπνιση των πολιτών και των πολιτικών της ∆ύσης σχετικά µε τα όσα συµβαίνουν εκεί. Πολλές φορές στο παρελθόν είχε µιλήσει δηµοσίως για τη γενοκτονία στο Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας, πιο πρόσφατα επικέντρωσε το έργο του ως ακτιβιστή στοΝότιο Σουδάν, το οποίο ψηφίζει από χθες και έως το επόµενο Σάββατο για την ανεξαρτητοποίησή του.
Το δηµοψήφισµα είχε προβλεφθεί ήδη απότο 2005, στην ειρηνευτική συµφωνία µε την οποία έληξε ο 22ετής εµφύλιος ανάµεσα στον µουσουλµανικό, κυρίως αραβόφωνο, Βορρά και το νότιο, κυρίως χριστιανικό και ανιµιστικό, Σουδάν. Περισσότερες από δύο εκατοµµύρια ζωές είχεκοστίσει εκείνος ο πόλεµος. Αλλάη βία είναι µόνιµη επωδός του Σουδάν στα 55 χρόνια της ύπαρξήςτου ως ανεξάρτητου κράτους, οι φόβοι πως το δηµοψήφισµα θα πυροδοτούσε ένα νέο ξέσπασµα δεν κόπασαν στιγµή, κι ας εµφανιζόταν σαφώς πιο συµφιλιωτικός τελευταία ο (κατηγορούµενος από το ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο για γενοκτονία στο Νταρφούρ) σουδανός πρόεδρος Οµάρ Αλ Μπασίρ,µε την ελπίδα να βγάλουν έτσι οι ΗΠΑ το Σουδάν από τη λίστα των κρατών που στηρίζουν την τροµοκρατία.
«Σχέδιο δορυφορικών φρουρών». Ετσι αποκαλείται η τελευταία πρωτοβουλία του Κλούνι,από κοινού µε έναν σουδανό ακτιβιστή, µε στόχοτην αποτροπή της βίας στο Σουδάν. «Είµαστε οι παπαράτσι κατά της γενοκτονίας», λέει ο ηθοποιός.
∆ορυφορικές εικόνες και επιτόπιες αναφορές δίνουν συνδυαστικά µια εικόνα από τα σύνορα ανάµεσα στον Βορρά και τον Νότο, την πιο ευαίσθητη περιοχή. Και πράγµατι, το εορταστικό κλίµα που επικρατούσε χθες στην Τζούµπα, την πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, ήρθαν να αµαυρώσουν πληροφορίες πως ήδη από την Παρασκευή καταγράφονται συγκρούσεις ανάµεσα σε δύο αντίπαλες φυλές, η µία προσκείµενη στον Βορρά και η άλλη στον Νότο, στο Αµπιέι, µια διαφιλονικούµενη περιοχή που δεν συµµετέχει στο δηµοψήφισµα: οκτώ άνθρωποι φέρεται να έχουν ήδη χάσει εκεί τη ζωή τους.
Αν το Νότιο Σουδάν πει «ναι» στην ανεξαρτησία – και όλα δείχνουν πως θα το κάνει – η κυβέρνηση του Χαρτούµ θα χάσει το ένα τρίτο της γης της, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσµού και 85% του συνολικού πετρελαίου που παράγει το Σουδάν – και παράγει κάπου 500.000 βαρέλια την ηµέρα. Ο πετρελαϊκός πλούτος είναι συγκεντρωµένος κυρίως στον Νότο, αυτός ήταν άλλωστε ανέκαθεν (µαζί µε τις διεθνοτικές εντάσεις) ένας από τους κύριους λόγους της εχθρότητας ανάµεσα στον Βορρά και τον Νότο: ο Νότος κατηγορούσε τον Βορρά ότι εκµεταλλευόταν τους πόρους του και δεν έδινε ως αντάλλαγµα τίποτε άλλο παρά µόνο καταστολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου