Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Σε λογικές... ελληνικού Μνημονίου με την αποκρατικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας βαδίζει η Τουρκία, προχωρώντας στην εκποίηση των μεγαλύτερων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και άνθρακα, αλλά και άλλων κρίσιμων κλάδων, προσδοκώντας σε έσοδα τουλάχιστον 20 δισ. δολαρίων.
«Το 2011 θα είναι το έτος ιδιωτικοποίησης της ενέργειας» προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Αρχής Ιδιωτικοποιήσεων, Αχμέτ Ακσού, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ανεξάρτητης Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Πράγματι, στους σχεδιασμούς της τουρκικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται η αποκρατικοποίηση -μέσα μάλιστα στις επόμενες ημέρες- του μεγαλύτερου εργοστασίου άνθρακα και σημαντικότερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Hamitabat, ενώ στο προσεχές μέλλον θα προχωρήσει στην εκχώρηση σε ιδιώτες των 4 μεγαλύτερων θερμοηλεκτρικών μονάδων (HEAS, Soma Α-Β, Can και Seyitomer), δυνατότητας 16.000 Μεγαβάτ, ιδιοκτησία της κρατικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης και η παραχώρηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της χώρας, ενώ από το κύμα αυτό των αποκρατικοποιήσεων φαίνεται πως δεν θα «ξεφύγει» η εταιρεία διανομής φυσικού αερίου της Αγκυρας, Baskent Dogalgaz.
Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει την πώληση των λιμανιών της Σμύρνης και του Ντερίντζε, της τράπεζας HalkBank, της εταιρείας σταθερής και κινητής τηλεφωνίας Turk Telekom, μέρος του εθνικού αερομεταφορέα Turkish Airlines και του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής χημικών ουσιών Petkim Petrokimya Holding, καθώς και την παραχώρηση 2.000 χλμ. του εθνικού οδικού δικτύου.
23.000 στρέμματα και ακίνητα στην Πόλη
Τέλος, προβλέπεται η εκμετάλλευση 23 εκατ. τ.μ. γης που ανήκουν προς το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών και η πώληση ακινήτων στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές αποτελούν το δεύτερο κύμα, καθώς κατά το πρώτο στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εκχωρηθεί τα 25 εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης, ορισμένες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας φυσικού αερίου, αλλά και της εταιρείας διαχείρισης του οδικού δικτύου, αποφέροντας στο τουρκικό κράτος 41 δισ. δολαρίων.
Στην αποκρατικοποίηση και της κρατικής εταιρείας πετρελαίων και φυσικού αερίου ΤΡΑΟ σκοπεύει να προχωρήσει η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι διεργασίες προχωρούν «πολύ ικανοποιητικά». *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου