Αύριο η σημαντική συνάντηση κορυφής Χου Ζιντάο και Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.«Είναι αναγκαίο να εγκαταλείψουμε την άκαρπη ψυχροπολεμική νοοτροπία στις διμερείς σχέσεις και να σεβαστούμε ο καθένας τις επιλογές του άλλου στον δρόμο της ανάπτυξης». Με αυτήν την έμμεση έκκληση για την αποφυγή περαιτέρω συστάσεων από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το κινεζικό νόμισμα ή τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πρόεδρος Χου Ζιντάο, προλόγισε, χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Wall Street Journal και Washington Post, τη σημερινή βαρυσήμαντη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Ενόψει της συνόδου κορυφής των προέδρων Χου και Ομπάμα, την Τετάρτη, οικονομολόγοι σχολιάζουν ότι στα κυριότερα ζητήματα αμφότερες οι πλευρές συνεχίζουν να υποκρίνονται, ενώ η πλειοψηφία των Κινέζων πολιτών διαπίστωσε, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις επιδεινώθηκαν στη διάρκεια του 2010.
Στη συνέντευξή του την παραμονή του ταξιδιού, που αναμένεται να καθορίσει την πορεία των σχέσεων των δύο μεγάλων οικονομιών του κόσμου, ο πρόεδρος Χου πρότεινε την ανάπτυξη συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι αερομεταφορές και το Διάστημα. Επίσης, διαβεβαίωσε τις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να βελτιώνει τη νομοθεσία που τις επηρεάζει. Δεν υποχώρησε, ωστόσο, όπως παρατήρησαν τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο αίτημα για την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος. Τα επιχειρήματα των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ανατίμηση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Χου. Χαρακτήρισε δε παρελθόν το κυριαρχούμενο από το δολάριο παγκόσμιο σύστημα.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι θέσεις του αποκάλυψαν διάθεση συμφιλίωσης, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. «Ο Χου καθιστά σαφές ότι η Κίνα σκοπεύει να προχωρήσει μπροστά, να ανοίξει τις αγορές της, να απελευθερώσει τη συναλλαγματική ισοτιμία και να αναμορφώσει το πολιτικό της σύστημα, αλλά με τους δικούς της ρυθμούς και χωρίς να υποκύπτει στις εξωτερικές πιέσεις για ταχύτερες και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Εσβαρ Πράσαντ, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς και πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντέρεκ Σίσορς, οικονομολόγο του αμερικανικού ινστιτούτου αναλύσεων Heritage Foundation, «στα βασικά ζητήματα, υπάρχει ανοιχτή υποκρισία σε αμφότερες τις πλευρές». Στα τέλη του 2009, π.χ. στην τότε συνάντηση κορυφής των προέδρων Χου και Ομπάμα, οι ΗΠΑ και η Κίνα ανήγγειλαν φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη συνεργασίας στους τομείς της πράσινης ενέργειας και της καταπολέμησης της αλλαγής του κλίματος. Εκτοτε, ο διάλογός τους περιορίστηκε στην ανταλλαγή κατηγοριών για την εμπλοκή της διαδικασίας. Τα σχέδια για την πράσινη τεχνολογία βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της αναθεώρησης και οι σχετικές έρευνες δεν έχουν αρχίσει ακόμη.
Η σύνοδος της Κοπεγχάγης για την αλλαγή του κλίματος ήλθε να καταδείξει τις αγεφύρωτες διαφορές των δύο χωρών στο φλέγον θέμα της μείωσης των ρύπων. Εύλογη είναι η απαισιοδοξία των κινεζικής κοινής γνώμης. Τουλάχιστον το ήμισυ του κινεζικού πληθυσμού πιστεύει ότι οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν. Σχεδόν τέσσερις στους 10 δήλωσαν ότι οι σχέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε «κακή κατάσταση» και το 80% αποδίδει την ευθύνη στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου