Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Πηγή: tanea.gr


Στον Καύκασο και τους τσετσένους αντάρτες στρέφονται οι υποψίες των ρωσικών Αρχών για τη χθεσινή τροµοκρατική επίθεση στο διεθνές αεροδρόµιο της Μόσχας Ντοµοντέντοβο, όπου 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 180 τραυµατίστηκαν. Σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις, την επίθεση έκανε καµικάζι. Πανικόβλητοι επιβάτες έτρεχαν έξω από τοµεγαλύτερο αεροδρόµιο της ρωσικήςπρωτεύουσας λίγα λεπτά µετά τις 3.30 το µεσηµέρι, ώρα Ελλάδος. Πυκνός καπνός κάλυψε σε χρόνο µηδένόλους τους χώρους του αεροδροµίου, ενώ η αίθουσα αναµονής των διεθνών αφίξεων, όπου σηµειώθηκε η έκρηξη, γέµισε από διαµελισµένα πτώµατα. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 4 ξένοι. 


«Ακουσα ένανκρότο, µια έκρηξη. Αµέσως µετά έναςαστυνοµικός, γεµάτος αίµατακαι σάρκες, έτρεχε ουρλιάζοντας: “Σώθηκα. Σώθηκα”», είπεαυτόπτης µάρτυρας σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθµό. 

«Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που µε πέταξε στον τοίχο», δήλωσε 25χρονος πράκτορας ενοικίασης αυτοκινήτων, του οποίου το γραφείο απέχει περίπου 100 µέτρα από το σηµείο της έκρηξης. «Ανθρωποι έτρεχαν αλαφιασµένοι. Αλλοι αναζητούσαν τους συγγενείς τους και αρκετοί βρίσκοντανστο έδαφος γεµάτοι αίµατα», πρόσθεσε. 

«Αυτός που καθόταν δίπλα µου έγινε κοµµάτια», είπε ένας 35χρονος οδηγός πουνόµιζε ότιείχε τραυµατιστεί, αλλά όπως τον διαβεβαίωσαν οιγιατροίεπάνω του είχε αίµα και σάρκες άλλων θυµάτων. 

Η χθεσινή επίθεση είναιη δεύτερη πιο σοβαρή των τελευταίων έξι ετών. Πέρυσι τον Μάρτιο, δύο γυναίκες καµικάζι από τηµουσουλµανική πλειονότητα τουΝταγκεστάν ανατινάχθηκαν στο Μετρό της Μόσχας, µε αποτέλεσµα να σκοτωθούν 40 άνθρωποι. 

«Από τις πρώτες πληροφορίες που έχουµε, πρόκειται γιατροµοκρατική επίθεση», δήλωσε σε σύντοµη τηλεοπτική ενηµέρωση ο ρώσος πρόεδρος,ο οποίος σε µήνυµά του στο twitter δεσµεύθηκε πως οι υπεύθυνοιθα συλληφθούν και θα τιµωρηθούν. Αργότερα οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα κεφάλι, τοοποίο µάλλον ανήκει στον βοµβιστή. Οπως µετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούµενοαστυνοµικήπηγή, το κεφάλι ανήκει σε άνδρα ηλικίας 30–35 ετών. 

ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΜΕΣΑ µετέδιδαν ότι οι Αρχές αναζητούσαν τρειςυπόπτους, για τους οποίους τώρα πιστεύεται ότι µετέφεραν τον βοµβιστή στο πάρκιγκ του αεροδροµίου. Σύµφωνα µε πηγές του πρακτορείου Ρία Νοβόστι, οι ρωσικές µυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για επικείµενο χτύπηµα σε κάποιο από τα αεροδρόµια της Μόσχας.

Σύµφωνα µε την ευρωπαϊκήεταιρεία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, το Ντοµοντέντοβο έκλεισε ακριβώς µετά την έκρηξη, σύντοµα όµως ξανάνοιξε. Ωρες αργότερα, επιβάτες σχηµάτιζαν τεράστιες ουρές περιµένοντας να περάσουν τους ανιχνευτές µετάλλων που είχαν τοποθετηθεί σε όλες τις εισόδους. Στους δρόµους γύρω από το αεροδρόµιο, 20 ασθενοφόρα και 10 πυροσβεστικά οχήµατα βρίσκονταν σε επιφυλακή. 

Από τότε που ο Βλαντίµιρ Πούτιν βρέθηκε στον προεδρικό θώκο, το 2000 – επισηµαίνουν οι«Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» –η Ρωσίααπέδειξε ότι µπορείνα αντέξειτέτοια σοκ. Ωστόσο, η χθεσινή επίθεση προκαλεί εκ νέου αµφιβολίες σχετικά µε την ικανότητα του Πούτιν, πρωθυπουργού πια, να αναµορφώσει τη χώρα καινα τη µετατρέψει στην υγιή, σύγχρονη κοινωνία που επιθυµούν οιπολίτες, τηνοποία και ο ίδιος έχει υποσχεθεί. 

Παρότι µέχρι χθες το βράδυ ουδείς είχε αναλάβει τηνευθύνη για το χτύπηµα, οι υποψίες πέφτουν στους ισλαµιστές εξτρεµιστές από τον Βόρειο Καύκασο, που έχουν πραγµατοποιήσει πολλές άλλες επιθέσεις στο παρελθόν. 

Ισως δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση έγινε την ηµέρα κατά την οποία ο πρόεδρος ΝτµίτριΜεντβέντεφ επρόκειτο ναταξιδέψει στο Νταβός, για να µιλήσει στην ετήσια συνάντησητου Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµκαι να προβάλει τη Ρωσία ως ασφαλή και πολλά υποσχόµενη χώραγια διεθνείς επενδύσεις. 

Ο Μεντβέντεφ ανέβαλετην αναχώρησή του λόγω τηςεπίθεσης. 

Ιούνιος 1995



Τσετσένοι επαναστάτες κρατούν εκατοντάδες οµήρους σε νοσοκοµείο του Μπούντενοφσκ. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται 

Ιανουάριος 1996






Τσετσένοι αντάρτες κρατούν εκατοντάδες οµήρους σε άλλο νοσοκοµείο, στο νταγκεστάν, και µε λεωφορείο τους µεταφέρουν στα σύνορα µε την Τσετσενία. οι περισσότεροι αντάρτες δραπετεύουν, αλλά πολλοί όµηροι σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης 
Σεπτέµβριος 1999






Βοµβιστικές επιθέσεις σε συγκροτήµατα διαµερισµάτων στη Μόσχα. Τουλάχιστον 200 νεκροί 
23 - 26 Οκτωβρίου 2002


Τσετσένοι κρατούν οµήρους 700 θεατές στο θέατρο ντουµπρόβνα, στη Μόσχα. Κατά την εισβολή των ειδικών δυνάµεων, σκοτώνονται 129 όµηροι και 41 τσετσένοι αντάρτες 
1 Αυγούστου 2003


Βοµβιστής αυτοκτονίας που οδηγεί φορτηγό φορτωµένο µε εκρηκτικά ανατινάζει στρατιωτικό νοσοκοµείο στην πόλη Μοζντόκ, στη Βόρεια οσετία: 50 νεκροί 
5 Δεκεµβρίου 2003


Εκρηξη σε προαστιακό τρένο στο Γιεσεντούκι έχει ως αποτέλεσµα να σκοτωθούν 64 άνθρωποι και να τραυµατιστούν 160 
6 Φεβρουαρίου 2004


Από βόµβα σε υπόγειο τρένο στη Μόσχα σκοτώνονται 39 άνθρωποι 
22 Ιουνίου 2004


Αντάρτες καταλαµβάνουν το υπουργείο Εσωτερικών στην Ινγκουσετία, κοντά στην Τσετσενία. Τουλάχιστον 92 άνθρωποι σκοτώνονται 
24 Αυγούστου 2004


Δύο ρωσικά επιβατηγά αεροσκάφη ανατινάσσονται σχεδόν ταυτόχρονα εν πτήσει, µε αποτέλεσµα να σκοτωθούν 90 άνθρωποι 
1 – 3 Σεπτεµβρίου 2004


Σκοτώνονται 331 όµηροι – οι µισοί είναι παιδιά – κατά τη διάρκεια της αποτυχηµένης επιχείρησης διάσωσης σε σχολείο του Μπεσλάν, το οποίο έχουν καταλάβει αντάρτες 
17 Αυγούστου 2009


Βοµβιστής αυτοκτονίας οδηγεί φορτηγό σε αστυνοµικό Τµήµα στη ναζράν, τη µεγαλύτερη πόλη στην Ινγκουσετία: 20 άνθρωποι σκοτώνονται και 138 τραυµατίζονται
29 Μαρτίου 2010


Δύο «µαύρες χήρες» ανατινάζονται στο Μετρό της Μόσχας, σκοτώνοντας 40 ανθρώπους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου