Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΩΝ

Πηγή: ethnos.gr

Καζάνι που βράζει θύμιζαν το Σαββατοκύριακο η Βόρειος Αφρική και η Μέση Ανατολή καθώς η «εξέγερση των φτωχών» που απέφερε καρπούς στην Τυνησία οδηγώντας στην εσπευσμένη φυγή του προέδρου, Μπεν Αλί, έχει κινητοποιήσει τους πολίτες της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Αλγερίας που ξεχύνονται στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για την ανεργία και την ανέχεια. Μετά την πτώση του Τυνήσιου προέδρου, έχει εξομαλυνθεί μερικώς η κατάσταση στη χώρα, σε αντίθεση με τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε τις τελευταίες μέρες.


Η ανατροπή του πρώτου αραβικού απολυταρχικού καθεστώτος από μία αυθόρμητη λαική εξέγερση αποτελεί ορόσημο για τον αραβικό κόσμο. Η πιθανότητα να παίξει καταλυτικό ρόλο για ένα φαινόμενο ντόμινο που θα παρασύρει και άλλα αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, πολύ περισσότερο που η Αλγερία και η Αίγυπτος επίσης συγκλονίστηκαν τις πρώτες μέρες του 2011 από μαζικές διαδηλώσεις, ταραχές και εξεγέρσεις.


Αντιδράσεις
Αλλά και στην Ιορδανία οι πολίτες ξεχύνονται στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις υψηλές τιμές τροφίμων, ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών στην Τυνησία.

Την ώρα που οι πολίτες της Τυνησίας πανηγυρίζουν την απομάκρυνση του Μπεν Αλί, η νέα ηγεσία της χώρας επιχειρεί να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν και οδήγησαν στη φυγή του προέδρου. Προσωρινός πρόεδρος ανέλαβε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φουέντ Μεμπάζαα, ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Γανούσι, να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι προεδρικές εκλογές πρέπει να γίνουν σε 60 μέρες. Αντιθέτως, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Νατζίπ Σέμπι, θεωρεί ότι οι εκλογές -προεδρικές και βουλευτικές- θα μπορούσαν να γίνουν σε έξι με επτά μήνες αλλά με διεθνείς παρατηρητές. Οπως δήλωσε ο Νατζίμπ Τζέμπι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γανούσι, απαιτούνται αναπροσαρμογή της νομοθεσίας και ελεύθερες εκλογές σε έξι με επτά μήνες.
Πυροβολισμοί και περιστατικά λεηλασίας καταγράφονταν όλο το Σάββατο στην Τύνιδα, ενώ σποραδικοί πυροβολισμοί ακούγονταν και τα ξημερώματα της Κυριακής. Χθες το απόγευμα η απαγόρευση της κυκλοφορίας μειώθηκε κατά μία ώρα λόγω βελτίωσης της κατάστασης ασφαλείας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας επικαλούμενο επίσημη πηγή.
Την ίδια ώρα, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με τη διαμονή στη χώρα του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας. Σε ανακοίνωσή της, η σαουδαραβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δέχθηκε τον πρόεδρο της Τυνησίας και την οικογένειά του λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην Τυνησία.
Διαδηλώσεις υπέρ της Τυνησίας διοργανώθηκαν έξω από τις πρεσβείες της στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, όπου μάλιστα το μήνυμα για τον Αιγύπτιο πρόεδρο ήταν εύγλωττο: «Μπεν Αλί, πες στον Χόσνι Μουμπάρακ, ένα αεροπλάνο τον περιμένει κι αυτόν».
Συλλήψεις
Οι άνθρωποι του έκπτωτου προέδρου

Οι αρχές της Τυνησίας έχουν προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TAP, οι αρχές συνέλαβαν τον Ακλί Σεριάτι-πρώην επικεφαλής ασφαλείας- και άλλους άνδρες της ασφάλειας του Τυνήσιου προέδρου με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της ασφάλειας της χώρας. Ο συλληφθείς, άνθρωπος-κλειδί του πρώην καθεστώτος, βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες ταραχές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη ο ανιψιός του έκπτωτου προέδρου, Καΐς Μπεν Αλί, μαζί με δέκα ακόμα άτομα που πυροβολούσαν αστυνομικά τμήματα.
Σε ισχυρό αστυνομικό κλοιό η πρωτεύουσα 
Ανταλλαγή πυρών έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Τύνιδα

Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε κοντά στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ενόπλων, οι οποίοι βρίσκονταν στην οροφή ενός κτιρίου. Σύμφωνα με αστυνομικές και στρατιωτικές πηγές, οι ένοπλοι είναι νεκροί.
Στο μεταξύ, η αστυνομία συνέλαβε 4 άτομα με γερμανικά διαβατήρια, οι οποίοι σχετίζονται με την ανταλλαγή πυρών μπροστά από την έδρα τoυ κόμματος της αντιπολίτευσης της Τυνησίας, του «Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος». Ανταλλαγή πυρών και οδομαχίες σημειώθηκαν και έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Τύνιδα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, σποραδικά πυρά ακούγονταν χθες το απόγευμα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, το κέντρο της οποίας ήταν έρημο, με εξαίρεση την ισχυρή αστυνομική παρουσία. Τα πυρά ανταλλάσσουν άτομα κρυμμένα σε κτίρια και αστυνομικοί. Στο μεταξύ, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας ότι οι Τυνήσιοι διαφωνούντες και εξόριστοι είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Τυνησία, ο επικεφαλής του τυνησιακού ισλαμιστικού κινήματος, Ennahdha Ρασίντ Γανούσι, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει την επιστροφή του και ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Επιστρέφει
Επίσης, ο Μονσέφ Μαρζουκί, πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης «Congres pour la Republique» και ιστορικός αντίπαλος του Μπεν Αλί, που πλήρωσε με φυλάκιση μια προηγούμενη προσπάθεια συμμετοχής του σε προεδρικές εκλογές, προτίθεται να επιστρέψει αύριο στην Τυνησία και να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Γάλλος φωτογράφος, Λικά Μεμπρούκ Ντολέγκα, που είχε τραυματιστεί την Παρασκευή στην Τύνιδα από δακρυγόνο, νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Καντάφι: 
Νόμιμος πρόεδρος ο Μπεν Αλί

Τη λύπη του για την πτώση του προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλί εξέφρασε ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Καντάφι πρότεινε στους Τυνήσιους την εφαρμογή του δικού του μοντέλου της άμεσης δημοκρατίας.
Ακόμη ανέφερε ότι ο Μπεν Αλί είναι «ακόμη νόμιμος πρόεδρος» της χώρας και πρόσθεσε:
«Εχει υποστεί μία μεγάλη απώλεια. Δεν υπάρχει καλύτερος από τον Ζιν (Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί) για να κυβερνήσει την Τυνησία».
«Δεν ελπίζω μόνο να παραμείνει μέχρι το 2014 (στην προεδρία), αλλά στη ζωή» σημείωσε ο ηγέτης της Λιβύης.
«Η Τυνησία ζει τώρα μέσα στον φόβο. Οικογένειες μπορεί να σφαγιαστούν μέσα στις κρεβατοκάμαρές τους» τόνισε ο Καντάφι, σύμφωνα με το πρακτορείο Jana news, και πρόσθεσε: «Και όλα αυτά γιατί; Για να φύγει ο Ζιν Αλ Αμπιντίν; Δεν σας είπε ότι θα παραιτηθεί μετά από τρία χρόνια; Να κάνετε υπομονή για τρία χρόνια και ο γιος σας θα ζήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου