Μήνυµα ειρήνης και συνύπαρξης των δύο χωρών έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου στην Τουρκία προειδοποιώντας πως εάν η τουρκική πλευρά δεν σταµατήσει τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, δεν άρει το casus belli και δεν βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού ουδέποτε θα µπορέσει να µπει στην Ευρώπη.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός έπειτα από ένα τρίωρο τετ α τετ µε τον τούρκο οµόλογό του Ταγίπ Ερντογάν µίλησε µε ιδιαίτερα ειλικρινή γλώσσα ενώπιον των 180 τούρκων πρεσβευτών στο Ερζουρούµ θέτοντας ξεκάθαρα τα ελληνοτουρκικά προβλήµατα και προκάλεσε κάποια αµηχανία στο τουρκικό ακροατήριο. Το κλίµα πάντως µεταξύ Ερντογάν - Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα θερµό ενώ σε όλους τους δρόµους του παγωµένου Ερζερούµ της Ανατολικής Τουρκίας υπήρχαν παντού αφίσες του Γιώργου Παπανδρέου µε τον Ταγίπ Ερντογάν και την αναφορά στα ελληνικά «Καλωσορίσατε».
Ο κ.Παπανδρέου άνοιξε την οµιλία αναφερόµενος στις τουρκικές υπερπτήσεις των τελευταίων ηµερών πάνω από ελληνικά νησιά.
«∆ύο µέρες πριν να έρθω εδώ, οκτώ αεροσκάφη παραβίασαν την ελληνική κυριαρχία πετώντας πάνω από ένα ελληνικό νησί – το Αγαθονήσι – µε 150 κατοίκους. Γιατί; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία;» αναρωτήθηκε ο Γ. Παπανδρέου και έστειλε µήνυµα στο τουρκικό κατεστηµένο ότι «αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο. Μπορεί να έχουν γίνει ρουτίνα για την Τουρκία, αλλά δεν έχουν γίνει ρουτίνα για την Ελλάδα». Για το casus belli. Στη συνέχεια αναφέρθηκε µε σαφήνεια στο casus belli, λέγοντας ότι δεν έχει θέση σε µια διεθνώς ευνοµούµενη τάξη. «Είµαστε καταδικασµένοι στην ένταση, στην καχυποψία; Αν το πίστευα, δεν θα ήµουν εδώ. Κρατάµε τη µοίρα µας στα χέρια µας. Πιστεύω ότι απέναντι στον Τ. Ερντογάν έχω έναν αξιόπιστο συνοµιλητή και ήρθε ώρα να εµπεδώσουµε εµπιστοσύνη µεταξύ µας» σηµείωσε χαρακτηριστικά. Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε λεπτοµερώς στην ασθµαίνουσα ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. «Η Ε.Ε. είναι καταλύτης για αλλαγή, αλλά κάθε χώρα πρέπει να ασπαστεί τις αρχές της και να υιοθετήσει το κεκτηµένο της» είπε καλώντας, εµµέσως πλην σαφώς, την Αγκυρα να εφαρµόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και να ανοίξει τα λιµάνια και τα αεροδρόµιά της στη Λευκωσία.
Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου µίλησε για ιστορική ευκαιρία της Αγκυρας να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού για να µπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογραµµίζοντας ότι αυτό είναι µονόδροµος διότι η διεθνής κοινότητα ουδέποτε πρόκειται να νοµιµοποιήσει µία εισβολή και να αποδεχθεί στρατεύµατα κατοχής στην Κύπρο. «Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο ηγέτης που µπορεί να φέρει τη λύση εκ µέρους των Ελληνοκυπρίων. Χρειάζεται όµως πραγµατικό συνοµιλητή» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράµµισε ακόµη – στέλνοντας µήνυµα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερµανία που αποκλείουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. για λόγους θρησκευτικούς – ότι η θρησκεία δεν αποτελεί κριτήριο για την ένταξη, σηµειώνοντας µε έµφαση πως «η ∆ηµοκρατία δεν είναι χριστιανική. Είναι κτήµα της οικουµένης, είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας».
Ο έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα σήµερα αναγεννιέται και θέλει δίπλα της την Τουρκία ως εταίρο στην πρόοδο και την ευηµερία». Γι’ αυτό και έθεσε, όπως είπε, ως προτεραιότητα «να ξαναπιάσουµε το νήµα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης από εκεί που το αφήσαµε το 2004». «Ο Πρωθυπουργός σας, ο κ. Ερντογάν, ανταποκρίθηκε άµεσα σε αυτήν την πρόσκληση. Και µαζί βάλαµε σε νέες βάσεις τη συνεργασία µας» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο έλληνας Πρωθυπουργός απευθυνόµενος στον τούρκο οµόλογό του είπε: «Ξέρω Ταγίπ ότι έχεις συνειδητά επιλέξει να συµβάλλεις σε µια νέα σχέση ειρήνης και συνεργασίας. Μια νέα εποχή µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτός ο στόχος είναι κοινός».
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Παπανδρέου αποκάλεσε τον κ. Ερντογάν «καρντάση», χαρακτηρισµό που επανέλαβε ο τούρκος Πρωθυπουργός απευθυνόµενος προς τον έλληνα οµόλογό του. Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε τρίωρη συνάντηση µε τον τούρκο οµόλογό του Τ. Ερντογάν και συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.
Τις καλές του προθέσεις για συνεργασία στο θέµα της λαθροµετανάστευσης δήλωσε χθες, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνάντησής του µε τον Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο το πρόβληµα παραµένει αφού η Τουρκία αρνείται να εφαρµόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που έχει υπογράψει µε την Ελλάδα.
Για τον φράχτη. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτηµα του φράχτη στον Εβρο. Η Αγκυρα φαίνεται να αντιλαµβάνεται ότι δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας αλλά πως αποτελεί ένα τεχνικό εργαλείο ώστε να αντιµετωπιστούν οι πιέσεις που ασκούνται στις δύο χώρες. Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών συµφωνήθηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχµέτ Νταβούτογλου να επισκεφθεί την Αθήνα, πιθανότατα τον Μάρτιο, για να προετοιµάσει τη συνάντηση του επόµενου Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας, το οποίο θα πραγµατοποιηθεί στην Τουρκία. Ο Α. Νταβούτογλου θα ανταποδώσει έτσι την επίσηµη επίσκεψη που είχε πραγµατοποιήσει τον περασµένο Απρίλιο στην Αγκυρα ο ∆ηµήτρης ∆ρούτσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου