Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

TA 5 EKAT. ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΓΙΝΑΝ 10.000 ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΜΠΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

Παλαιστίνη
http://www.enet.gr

Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το παζάρι μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών διαπραγματευτών με επίκεντρο την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Από απόρρητα παλαιστιανικά έγγραφα, που δημοσιεύουν το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» και η βρετανική «Γκάρντιαν», προκύπτει ότι η παλαιστινιακή ηγεσία έφτασε κάποια στιγμή να συζητά την επιστροφή μόλις 10.000 προσφύγων (επί συνόλου 5 εκατομμυρίων), ενώ η Κοντολίζα Ράις, ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπους, πρότεινε τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στη Λατινική Αμερική.

Η τουλάχιστον αιφνιδιαστική αυτή πρόταση έγινε σε μια συνάντηση Αμερικανών, Ισραηλινών και Παλαιστίνιων διαπραγματευτών στο Βερολίνο τον Ιούνιο του 2008. Η κ. Ράις ανέφερε συγκεκριμένα τη Χιλή και την Αργεντινή ως χώρες που θα μπορούσαν να «συμβάλουν» στην επίλυση του προσφυγικού ζητήματος. Δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση Μπους είχε προσεγγίσει τότε τις δύο αυτές χώρες, ζητώντας τους να υποδεχτούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Τα υπουργεία Εξωτερικών σε Σαντιάγο και Μπουένος Αϊρες δεν έχουν δώσει απάντηση στις σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Εικάζεται ότι η πρόταση εκείνη της Ράις βασίστηκε στο γεγονός ότι η Χιλή έχει μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα και συγχρόνως μεγάλες αραιοκατοικημένες εκτάσεις, κάτι που ισχύει και για την Αργεντινή, ενώ και οι δύο χώρες έχουν φανεί στο παρελθόν φιλόξενες.

Την οργή των Παλαιστίνιων προκαλεί επίσης η αποκάλυψη ότι οι διαπραγματευτές τους εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως υποχωρητικοί έναντι του Ισραήλ, δεχόμενοι να συζητήσουν την επιστροφή ενός όλο και μικρότερου αριθμού προσφύγων. Οπως είπε ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, στο προσωπικό του τον Ιούνιο του 2009, «ο (Ισραηλινός πρωθυπουργός) Ολμέρτ δέχτηκε 1.000 πρόσφυγες το χρόνο για 10 χρόνια».

Μεταξύ των πλέον εντυπωσιακών επεισοδίων που έρχονται στο φως είναι η άρνηση της Χίλαρι Κλίντον και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων να δεχτούν οποιαδήποτε άλλη παλαιστινιακή ηγεσία εκτός του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ, η πρόταση της Ισραηλινής ΥΠΕΞ Τζίπι Λίβνι για μετεγκατάσταση Ισραηλινών Αράβων στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος (η οποία απερρίφθη), αλλά και η δήλωση της ιδίας ότι τάσσεται «εναντίον του Διεθνούς Δικαίου», το οποίο δεν θα μπορούσε ν' αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις διαπραγματεύσεις.

(Πηγή: «The Guardian»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου