Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΟΥΣ 100 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

εξεγερση αιγυπτου
tanea.gr
Mε αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Κάιρο.
Παρά το γεγονός ότι απο τις 4 το απόγευμα έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο, χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούν και βρίσκονται στους δρόμους.
Την ίδια στιγμή τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Κάιρο ενώ πάνω από το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ πέταξαν δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.
Πάντως ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε σήμερα από τον διορισμένο πρωθυπουργό Αχμαντ Σαφίκ να ενεργήσει κατά προτεραιότητα για «να αποκατασταθεί
η ηρεμία» στη χώρα που επί έξι ημέρες ζεί την εξέγερση των πολιτών κατά του
καθεστώτος του.
Στη διάρκεια πολύωρης συνάντησής του με το νέο πρωθυπουργό και την παρουσία
του επίσης διορισμένου αντιπροέδρου της χώρας, Ομαρ Σουλεϊμάν, ο κ. Μουμπάρακ
καθόρισε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης αρχίζοντας «από την
αναγκαιότητα της αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας». Ο κ. Μουμπάρακ κάλεσε επίσης τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Στο μεταξύ, ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης και τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι ενώθηκε σήμερα το απόγευμα με τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ.
Απευθυνόμενος στο πλήθος φώναξε ότι η εξέγερση κατά του καθεστώτος δεν μπορεί να σταματήσει.
«Πήρατε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που αρχίσαμε δεν γυρίζει πίσω. Έχουμε ένα βασικό αίτημα, το τέλος του καθεστώτος κα την αρχή μίας νέας εποχής, μία νέα Αίγυπτο» δήλωσε σε σε πλήθη Αιγυπτίων που ζητωκραύγαζαν.
«Υποκλίνομαι στο λαό της Αιγύπτου με σεβασμό. Σας ζητώ υπομονή, η αλλαγή έρχεται τις επόμενες ημέρες» συνέχισε ο Μοχμάντ Ελ-Μπαραντέι.
Μιλώντας νωρίτερα στο CNN, δήλωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «πρέπει να φύγει σήμερα [...] και να ακολουθήσει μία ομαλή μετάβαση, μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας» που θα εγγυηθεί τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών.
Ο ίδιος υπογράμμισε, επίσης, πως η αμερικανική πολιτική στην Αίγυπτο «χάνει την αξοπιστία της».
Σε όλο το Κάιρο σχηματίζονται ομάδες ένοπλων πολιτών για να «οχυρωθούν» απέναντι στα κρούσματα λεηλασιών που συμβάλλουν στην αίσθηση της ανομίας
Τουλάχιστον 100 νεκροί και 2.000 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της εξέγερσης του λαού της Αιγύπτου και της βίαιης καταστολής της από την αστυνομία.
Ο αιγύπτιος απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι διέταξε σήμερα την αστυνομία της χώρας να ξαναπάρει τις θέσεις της από Δευτέρα στους δρόμους του Καϊρου και των άλλων μεγάλων πόλεων.
Από το βράδυ της Παρασκευής οπότε και εντάθηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών η αστυνομία αποσύρθηκε και την εντολή διατήρησης της τάξης ανέλαβε ο στρατός.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η αστυνομία θα έχει κανονικά τον έλεγχο της κυκλοφορίας, της αποτροπής εγκλημάτων και άλλων έλέγχων της αρμοδιότητάς της αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών κατά του καθεστώτος.
Στο μεταξύ από το ίδιο υπουργείο ανακοινώθηκε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας
θα επεκταθεί μέχρι και τη Δευτέρα σε τρείς μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, περιλαμβανόμενου και του Κάιρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου