Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΟΜΠΑΜΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΝΟΜΙΜΑ ΟΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ



Ομπάμα - Ερντογάν: «Νόμιμα όσα διεκδικούν οι Αιγύπτιοι»










Πηγή: ethnos.gr

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν νόμικα και φυσικά δημοκρατικά δικαιώματα τα όσα διεκδικούν οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Κυριακή από το γραφείο Τούρκου πρωθυπουργού.

Ομπάμα και Ερντογάν συμφώνησαν ότι τα αιτήματα του Αιγυπτιακού λαού πρέπει να αναγνωριστούν από τους ηγέτες τους, αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος -που είχε την πρωτοβουλία της τηλεφωνικής επικοινωνίας- αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση των εξελίξεων που κάνει η Τουρκία, "που έχει ισχυρή δημοκρατική παράδοση στην περιοχή και ηγέτες που ήρθαν στην εξουσία κερδίζοντας πολλές διαδοχικές εκλογές", αναφέρει η ανακοίνωση.
Και οι δύο συμμερίζονται την ανησυχία για τις εξελίξεις και την «αστάθεια που μπορεί να πλήξει χώρες στην περιοχή».
Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να βρίσκονται σε τακτική επαφή για την αξιολόγηση των εξελίξεων, αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.
Μόνο τυπικές οι δηλώσεις της Αγκυρας
Η Αγκυρα έχει αποφύγει να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως δηλώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ενθάρρυνση λαϊκών εξεγέρσεων.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο τυπικές δηλώσεις για την αναταραχή στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Σομαλία και τον Λίβανο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ωστόσο την Παρασκευή ότι οι κυβερνήσεις της περιοχής πρέπει να ακούσουν τους πολίτες τους και να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους.
«Με τη διάδοση των επικοινωνιών, τα αιτήματα της κοινωνίας για δημοκρατία και ελευθερία, σωστή διακυβέρνηση και διαφάνεια, αυξάνονται», είπε ο Τούρκος υπουργός.
«Τα δίκαια αυτά αιτήματα δεν μπορούν να αγνοηθούν», είπε ακόμα ο κ. Νταβούτογλου. 
Διαδήλωση στο προξενείο της Αιγύπτου στην Τουρκία
Περίπου 200 άτομα διαδήλωσαν την Κυριακή έξω από Γενικό Προξενείο της Αιγύπτου στο Βόσπορο, ζητώντας την παραίτηση του Αιγυπτίου προέδρου Χοσνί Μουμπάρακ.
Οι διαδηλωτές είχαν δοθεί από διάφορες ομάδες φωτογραφίες του Μουμπάρακ και φώναζαν συνθήματα όπως «ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει, η καταπίεση να σταματήσει» και «Μουμπάρακ, όργανο των Ηνωμένων Πολιτειών».
Οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν την εξέγερση των τελευταίων ημερών «ιντιφάντα εναντίον στις πιέσεις και στις προδοσίες" και δήλωσαν αλληλεγγύη με την "ευλογημένη αντίσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου