Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΕΥΦΟΡΙΑ, ΑΙΜΑ, ΧΑΟΣ

Πηγή: tanea.gr

Στην κόψη του ξυραφιού παραµένει η Αίγυπτος, όπου χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να φωνάζουν «Κάτω ο Μουµπάρακ», απορρίπτοντας ως «τέχνασµα που προσβάλλει τη νοηµοσύνη τους» τον πρωτοφανή για τα τελευταία 29 χρόνια διορισµό ενός αντιπροέδρου, την αποποµπή της προηγούµενης κυβέρνησης και τις χλιαρές δηλώσεις του αιγύπτιου προέδρου ότι καταλαβαίνει τα αιτήµατα των διαδηλωτών. 


«∆εν υπάρχει επιστροφή σε αυτό που ξεκινήσαµε», διακήρυξε χθες από την πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, ο αιγύπτιος διαφωνών Μοχάµεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος κλήθηκε από πέντε αντιπολιτευόµενες οργανώσεις, συµπεριλαµβανοµένης της Μουσουλµανικής Αδελφότητας, να σχηµατίσει «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας». Υπέρ µιας «πειθαρχηµένης µετάβασης» στη δηµοκρατία τάχθηκαν για πρώτη φορά Μπαράκ Οµπάµα και Χίλαρι Κλίντον, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή ρότας της Ουάσιγκτον. Ρόλο-κλειδί παίζει ο στρατός, που ενίσχυσε χθες την παρουσία του στο Κάιρο, δεν έκανε όµως προσπάθεια να διαλύσει τους διαδηλωτές. 


Οσοι Αιγύπτιοι δενβρίσκονταν στην πλατεία Ταχρίρ την ώρα που έφτασε εκεί ο Μοχάµεντ Ελ Μπαραντέι, περί τις 7 χθες το απόγευµα, δεν είδαν ποτέ τις σκηνές αυτές στην τηλεόραση: η κρατική τηλεόραση έδειχνε την ώρα εκείνη φρουρούς ασφαλείας έξω από ένα κυβερνητικό κτίριο· και η λειτουργία του παναραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, που κάλυπτε τόσες ηµέρες ζωντανά και επιθετικά τις εξελίξεις, είχε από το πρωί ανασταλεί στην Αίγυπτο. «Είναι ένα σηµάδι τού πόσο απεγνωσµένα προσπαθεί η κυβέρνηση να αποκόψει τους Αιγύπτιους από τις ειδήσεις, την ενηµέρωση και την επικοινωνία», διακήρυξε το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα, θυµίζοντας πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει «κλείσει» από την Παρασκευή το Ιντερνετ, ενώ η κινητή τηλεφωνία µόλις που λειτουργεί στη χώρα. «Αλλά όπως και οι άλλες προσπάθειες, έτσι και αυτή είναι καταδικασµένη να αποτύχει». 

«Η επανάσταση είναι δική σας. Είστε το µέλλον», δήλωσε ο Μπαραντέι στους συγκεντρωµένους διαδηλωτές, που αψήφησαν για τρίτη συνεχόµενη ηµέρα την απαγόρευση κυκλοφορίας την οποία επέβαλε το καθεστώς την Παρασκευή, αρχικά από τις 4 το απόγευµα, εφεξής από τις 3 το απόγευµα. «Βασικό µας αίτηµα είναι η αποχώρηση του καθεστώτος και η αρχή µιας νέας Αιγύπτου στην οποία όλοι οι πολίτες θα ζουν ελεύθερα και αξιοπρεπώς. Υποκλίνοµαι µε σεβασµό στον λαό της Αιγύπτου. Ζητώ την υποµονή σας». Ο κόσµος φώναζε τα γνωστά πια συνθήµατα, «Μουµπάρακ, το αεροπλάνο σε περιµένει», «Ο λαός θέλει το τέλος του καθεστώτος»... – από το Σάββατο όµως, οπότε ο Μουµπάρακ διόρισε αντιπρόεδρο τον 76χρονο Οµάρ Σουλεϊµάν, τον επικεφαλής των αιγυπτιακών µυστικών υπηρεσιών, στους δρόµους ακούγεται ένα ακόµα σύνθηµα: «Μουµπάρακ, Σουλεϊµάν, είστε κι οι δυο πράκτορες των Αµερικανών». 

ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ χθες κυκλοφορούσαν στο Κάιρο φήµες πως το καθεστώς σκόπευε να πνίξει την πλατεία Ταχρίρ στο αίµα, επιλέγοντας τη «λύση Τιενανµέν». Η αύξηση της παρουσίας του στρατού, οι χαµηλές πτήσεις πολεµικών αεροσκαφών F-16 προς στιγµήν ενίσχυσαν τους φόβους. Οµως ο στρατός δεν έκανε καµία προσπάθεια να διαλύσει τους διαδηλωτές. Σε ένα σηµείο της Ταχρίρ, µάλιστα, στρατιώτες και εθελοντές διαδηλωτές ήλεγχαν τις ταυτότητες και τις τσάντες όσων έφταναν στην πλατεία, λέγοντας πως έψαχναν για όπλα και ήθελαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα διείσδυαν κρυφά αστυνοµικοί µε πολιτικά. «Ο στρατός µάς προστατεύει, δεν θα αφήσει προβοκάτορες της αστυνοµίας να τρυπώσουν!», έλεγε ένας διαδηλωτής. Η ίδια αίσθηση, παντού: ο στρατός είναι φίλος, η αστυνοµία εχθρός. Την ενισχύουν οι εικόνες στρατιωτών που ενώνονται µε το πλήθος, που αφήνουν τους διαδηλωτές να σκαρφαλώσουν στα άρµατα µάχης – όπως και οι καταγγελίες ότι άνδρες της αστυνοµίας µε πολιτικά πρωταγωνιστούν στις λεηλασίες, τις κλοπές, τις καταστροφές και την αναρχία, ώστε να δοθεί η εντύπωση πως αυτή είναι η µόνη εναλλακτική επιλογή στην προεδρία Μουµπάρακ. «Γιατί δεν έσβησαν τη φωτιά στο κτίριο του κυβερνώντος κόµµατος, παρότι κινδυνεύει να εξαπλωθεί στο (παρακείµενο) αιγυπτιακό µουσείο;», ρωτούσε χθες ο αιγύπτιος µπλόγκερ Ισάντρ Ελ Αµράνι – άγνωστοι µπήκαν στο φηµισµένο µουσείο του Καΐρου το Σάββατο, από την οροφή καθώς λέγεται, και κατέστρεψαν δύο µούµιες από την εποχή των φαραώ. «Γιατί τροµοκρατεί η αιγυπτιακή τηλεόραση τον κόσµο;», συνέχισε τις ερωτήσεις, «µε συνεχείς εικόνες εγκληµατικών συµµοριών;» – ιδιαίτερα στις εύπορες συνοικίες του Καΐρου, οι κάτοικοι περιφρουρούν τις νύχτες πρακτικά µόνοι τις περιουσίες τους, µε οδοφράγµατα, σιδηρολοστούς, ακόµα και µαχαίρια κουζίνας. «Αν οι αναφορές ότι έχουν δραπετεύσει χιλιάδες από τις φυλακές αληθεύουν, πώς και γιατί δεν είχαν ασφαλιστεί αυτές οι εγκαταστάσεις;» – χιλιάδες κρατούµενοι, ανάµεσά τους και εκατοντάδες µέλη του εκτός νόµου ισλαµικού κινήµατος Αδελφοί Μουσουλµάνοι, απέδρασαν, σύµφωνα µε πληροφορίες, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή από τέσσερα σωφρονιστικά ιδρύµατα. Το ισχυρό λαϊκό έρεισµα των Αδελφών Μουσουλµάνων φοβίζει ιδιαίτερα τη ∆ύση. Μιλώντας στο αµερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, πάντως, ο Μπαραντέι απέρριψε αυτές τις ανησυχίες: «∆εν είναι επ’ ουδενί εξτρεµιστές», δήλωσε. «∆εν χρησιµοποιούν επ’ ουδενί βία. Αυτό ακριβώς “πούλησε” το καθεστώς στη ∆ύση και τις ΗΠΑ: “Είτε εµείς, και καταστολή, ή οι ισλαµιστές τύπου Αλ Κάιντα”». 

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ έδειξε χθες εικόνες ενός κατηφούς και κουρασµένου Μουµπάρακ, από επίσκεψή του στο «κέντρο στρατιωτικής διοίκησης» της χώρας. Ηταν η πρώτη του εµφάνιση έπειτα από τη νύχτα της Παρασκευής και το ατυχές του διάγγελµα. Φήµες θέλουν τους δυο του γιους, συµπεριλαµβανοµένου και αυτού που προόριζε για διάδοχο, να βρίσκονται πια στο Λονδίνο. Πληροφορίες των «Times», επίσης, θέλουν τους δύο ανώτερους αξιωµατούχους ασφαλείας της Αιγύπτου, τον αντιπρόεδρο, πλέον, στρατηγό Σουλεϊµάν και τον υπουργό Αµυνας στρατάρχη Ταντάουι, να «ήγειραν µιλώντας στον Μουµπάρακ την ιδέα ότι πρέπει να φύγει» – η ίδια πηγή περιέγραψε τον 82χρονο πρόεδρο ως «πεισµατάρη» και απρόθυµο να βάλει τέλος στην 29 ετών διακυβέρνησή του. Σύµφωνα πάντα µε τη βρετανική εφηµερίδα, εντούτοις, Σουλεϊµάν και Ταντάουι αναζητούν έναν «αξιοπρεπή» τρόπο αποχώρησης του Μουµπάρακ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου