Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΓΡΙΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Πηγή: kathimerini.gr


Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post


Πριν από καμιά δεκαριά μέρες γιορτάσαμε την επέτειο του πανηγυρικού της ορκωμοσίας του Τζον Κέννεντι το 1961. Πυρήνας της ομιλίας ήταν η ηχηρή εκείνη έκκληση: «Πληρώστε οποιοδήποτε αντίτιμο, ανεχθείτε όλα τα βάρη, για την ασφάλεια του έθνους». Ακόμη καλύτερη οδηγία, όμως, σε σχέση με τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ο αποχαιρετιστήριος λόγος του προέδρου Αϊζενχάουερ, που εκφωνήθηκε τρεις ημέρες πριν από του προέδρου Κένεντι, και η δική του έκκληση για «συγκράτηση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος».


Οι περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού ισοδυναμούν με άθλο του Ηρακλέους στην Ουάσιγκτον. Δεν υπήρξε μέχρι σήμερα οπλικό σύστημα που να μην αρέσει στο Κογκρέσο. Ομως, τα προβλήματα της Αμερικής με τα πάσης φύσεως χρέη καθιστούν τις περικοπές εντός λογικού πλαισίου απαραίτητες. Ο υπουργός Αμυνας Μπομπ Γκέιτς και η στρατιωτική ηγεσία έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης, έστω και αν το Κογκρέσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου λες και πρόκειται για γουρούνι στο σακί.


Ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναγνωρίζουν ότι χάρη στις νέες τεχνολογίες είναι δυνατή η αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού, χωρίς η χώρα να διατρέξει κίνδυνο. Η μετάβαση αυτή, όμως, προϋποθέτει την έντιμη αξιολόγηση των παραδοσιακών συστημάτων - τα σμήνη των επανδρωμένων βομβαρδιστικών και μαχητικών, τους στόλους αεροπλανοφόρων, αντιτορπιλικών και υποβρυχίων που αποτελούν εθνικά σύμβολα.
Οι στρατιωτικοί αγαπούν αυτά τα παραδοσιακά εργαλεία της αμερικανικής ισχύος, παρά το τεράστιο κόστος τους. Καθώς όμως τα τεχνολογικά μέσα μεταβάλλονται, τα εργαλεία αυτά θα μοιάζουν τόσο απαρχαιωμένα όσο και οι οβίδες και τα κανόνια ή η επέλαση του ιππικού.
Οι στρατιωτικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι ο στρατός πρέπει να αποδίδει μικρότερη σημασία στις μεγάλες πλατφόρμες, στα πυρηνοκίνητα πολεμικά πλοία και τα υπερηχητικά αεροσκάφη. Ολα αυτά τα συστήματα θα είναι σύντομα ευάλωτα σε επιθέσεις των λέιζερ και άλλων όπλων υψηλής τεχνολογίας. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι σύντομα τα αεροπλανοφόρα θα είναι ολιγότερο σημαντικά από τα όπλα που μεταφέρουν. Ζούμε στην εποχή των «μη επανδρωμένων αεροσκαφών», πολύ σύντομα ίσως μη επανδρωμένων πλοίων, υποβρυχίων και τεθωρακισμένων. Αυτές οι απλές, αυτόνομες πλατφόρμες θα κοστίζουν λιγότερο, θα είναι πιο ανθεκτικές και πιο θανατηφόρες για τον εχθρό.

Εάν η κυβέρνηση Ομπάμα αδράξει την ευκαιρία και κατορθώσει να λυγίσει την αναπόφευκτη αντίρρηση του Κογκρέσου, τότε θα μπορέσει να αρχίσει την πραγματική αναδιάταξη του αμυντικού προϋπολογισμού. Η τεχνολογία θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να περικόψουν τις δαπάνες για τα παραδοσιακά οπλικά συστήματα, καθώς προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις νέες απειλές.

Οι νέες τεχνολογίες, που θα επιφέρουν τις αλλαγές, περιγράφονται λεπτομερειακά σε μελέτη με τον τίτλο «Τεχνολογικοί Ορίζοντες», την οποία εκπόνησε πέρυσι ο Βέρνερ Νταμ, τότε επικεφαλής του επιστημονικού τομέα της πολεμικής αεροπορίας. Ο Νταμ έδωσε νέα ορμή στην έρευνα για τη «διεξαγωγή πολέμου ηλεκτρομαγνητικού φάσματος», που περιλαμβάνει τα λέιζερ και άλλα οπλικά συστήματα με ακτίνες. Κατά την άποψή του, τα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα, που καθοδηγούνται από υψηλή ηλεκτρονική τεχνολογία, «μπορούν να εξασφαλίσουν την υπεροχή έναντι εχθρών, τους οποίους περιορίζει ο ανθρώπινος παράγοντας και ο χρόνος της λήψης αποφάσεων».

Η στιγμή που τα λέιζερ θα αποτελέσουν κανονικά όπλα δεν απέχει πολύ, λένε οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Τα λέιζερ εδάφους πιθανότατα θα φέρουν την επανάσταση στην αεράμυνα. Στο νέο αυτό περιβάλλον το Διάστημα θα μετατραπεί σε ευάλωτο πεδίο αντιπαράθεσης. Ισχυρότατα λέιζερ εδάφους θα μπορούν να τυφλώσουν ή να θέσουν εκτός λειτουργίας δορυφόρους, οπότε θα χρειαστούν νέες, άτρωτες μορφές επικοινωνίας. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις πλατφόρμες που εξαρτώνται από GPS στο Διάστημα.
Τα λέιζερ θεωρούνται γενικώς επιθετικά όπλα, οι ειδικοί όμως λένε ότι θα είναι εξίσου αποτελεσματικά για την παρακολούθηση - θα φωτίζουν στόχους με ψηφιακή ακρίβεια, ακόμη και όταν παρεμβάλλονται σύννεφα. Οι ερευνητές επεξεργάζονται τώρα ένα σύστημα αεράμυνας με λέιζερ, ικανό να εντοπίσει και να πλήξει πυραύλους. Πρόκειται για τη νέα τεχνολογική επανάσταση, χάρη στην οποία, το Ισραήλ μπορεί να γίνει άτρωτο σε πυραυλικές επιθέσεις.

Το δύσκολο με αυτή τη μεταμόρφωση των αμυντικών συστημάτων είναι ο παροπλισμός όλων των παλαιότερων συστημάτων, που επί δεκαετίες συμβόλιζαν την αμερικανική στρατιωτική ισχύ. Ομως, η ρήξη με το παρελθόν είναι εντελώς απαραίτητη. Εάν προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε τα παλαιά συστήματα και απλώς να προσθέσουμε νέα, ο ήδη διογκωμένος αμυντικός προϋπολογισμός θα εκραγεί. Το Πεντάγωνο γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τα έχει όλα. Ας ελπίσουμε ότι το μήνυμα θα εισακουσθεί από τα μέλη του Κογκρέσου, που αρέσκονται σε διακηρύξεις περί περικοπής του προϋπολογισμού, αλλά ούτε να ακούσουν θέλουν για περικοπή τρεχόντων προγραμμάτων.
Ο πρόεδρος Ομπάμα διαθέτει την κατάλληλη ομάδα για να αρχίσει τη στρατηγική μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού. Ο Γκέιτς είναι διακηρυγμένος και ένθερμος υποστηρικτής των περικοπών σε προγράμματα, των οποίων τη δαπάνη δεν αντέχει η χώρα. Εχει εξασφαλίσει την αμέριστη υποστήριξη του αρχηγού και του υπαρχηγού του μεικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, του ναύαρχου Μακ Μάλεν και του στρατηγού Τζέιμς Κάρτραϊτ. Η στρατιωτική ηγεσία έχει επίγνωση του ότι η χώρα δεν θα είναι ασφαλής, εάν πτωχεύσει.
Σε εποχή ισχνών αγελάδων δεν ισχύει το όσιο και το ιερό. Ο Ομπάμα και οι σύμβουλοί του στο Πεντάγωνο πρέπει να αποδείξουν στην κοινή γνώμη ότι αλλάζοντας τον τρόπο, με τον οποίο δαπανώνται τα κονδύλια, διευκολύνονται οι περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού και εδραιώνεται η ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου