Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ
http://portal.kathimerini.gr

Οι εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στην αλ Κάιντα και στις εκκλήσεις της για βίαιη ανατροπή των αυταρχικών κυβερνήσεων του αραβικού κόσμου, αποδεικνύοντας ότι η ισχύς του λαού αποτελεί πιο αποτελεσματικό όπλο.

Η ευμετάβλητη εξτρεμιστική οργάνωση, με ισχυρούς αιγυπτιακούς δεσμούς, θα εργασθεί σκληρά ώστε να εκμεταλλευτεί κάθε ίχνος απογοήτευσης, εφόσον οι εξεγέρσεις δεν οδηγήσουν σε βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Ο Νομάν Μπενοτμάν, πρώην στρατολογητής της αλ Κάιντα στη Λιβύη, λέει: «Πρόκειται για δεινή ήττα της αλ Κάιντα σε μία χώρα ιδιαίτερα σημαντική για την αξιοπιστία της. Οι διαδηλώσεις απλών ανθρώπων δείχνουν την ιδεολογική χρεοκοπία της οργάνωσης».

Ο κ. Μπενοτμάν εξηγεί ότι η αυτοκτονία Τυνήσιου μικροπωλητή το Δεκέμβριο αποδείχθηκε ικανή να πυροδοτήσει τις διαδηλώσεις στη χώρα, πράγμα που η αλ Κάιντα δεν είχε πετύχει. «Η κινητοποίηση των μαζών επετεύχθη από την αυτοκτονία ενός απελπισμένου», λέει ο κ. Μπενοτμάν, που επισημαίνει τη σιγή των επικεφαλής της αλ Κάιντα απέναντι στις αραβικές εξεγέρσεις.

Παρά την ιδεολογική αυτή ήττα, η εξέγερση σε Αίγυπτο και Τυνησία μπορεί ακόμη να προσφέρει στην αλ Κάιντα προσωρινές επιχειρησιακές ευκαιρίες. Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και η νέα ελευθερία της έκφρασης μπορεί να προσφέρουν στην εξτρεμιστική οργάνωση πολύτιμες ευκαιρίες επέκτασης και ανοικοδόμησης των παράνομων δικτύων της. Η Αίγυπτος έχει άλλωστε υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις την τελευταία δεκαετία, όπως τις βομβιστικές ενέργειες εναντίον τουριστικών θερέτρων το 2004 και 2006, χωρίς ωστόσο να βουλιάξει στο όργιο βίας της δεκαετίας του 1990.

Η καλύτερη ευκαιρία για την αλ Κάιντα θα παρουσιαζόταν εάν ο Χόσνι Μουμπάρακ επιμείνει να παραμείνει στην εξουσία. «Το καλύτερο για την αλ Κάιντα θα ήταν η διάψευση των προσδοκιών της εξέγερσης. Μόνο έτσι θα μπορούσε η οργάνωση να αναδειχθεί σε ιδεολογικό εκπρόσωπο μίας “νέας” Αιγύπτου», λέει ο ειδικός της Μέσης Ανατολής Τζάρετ Μπράκμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου