Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ





















Πηγή: enet.gr



Στους δρόμους του Καΐρου και πάλι αστυνομικοί και διαδηλωτές που συνεχίζουν για έβδομη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους απαιτώντας την αποχώρηση του εδώ και 30 χρόνια προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ. Σήμερα οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που αψήφησαν για άλλη μια φορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επέβαλλε το καθεστώς, καλούν σε γενική απεργία, ενώ για αύριο σχεδιάζουν μια πορεία στην οποία όπως λένε ο στόχος θα είναι να συμμετέχουν εκατομμύρια πολίτες.



Επίσης, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ, στη Μανσούρα, και στη Νταμανχούρ. Μέχρι στιγμής όσον αφορά στους νεκρούς, τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος. Οι τραυματίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 2.100.

Χθες ο υπό αμφισβήτηση πλέον πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης με το νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό, Αχμαντ Σαφίκ και το νεοδιορισθέντα αντιπρόεδρο, Ομαρ Σουλεϊμάν, την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας, ενώ φέρεται ότι ζήτησε και την επίσπευση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων.
Μάλιστα η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε επιστολή του Μουμπάρακ προς τον Σουλεϊμάν στην οποία κάνει λόγο για την ανάγκη συνταγματικών και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων μέσω ενός διαλόγου με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.
Επίσης κάνει λόγο και για οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν την ανεργία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Ωστόσο ανταποκριτές των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι το μόνο που μπορούν να αποδεχθούν οι διαδηλωτές είναι η αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Χθες το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Ταχίρ του Καΐρου υποδέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό τον ντε φάκτο ηγέτη της αντιπολίτευσης, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και βραβευμένο το 2005 με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
Ο Μπαραντέι, ζήτησε από τους Αιγύπτιους να κάνουν υπομονή, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή είναι πια θέμα ημερών. "Τώρα πιά δεν μπορεί να κάνουμε πίσω [...] "Θελετε να πάρετε πίσω τα δικαιώματά σας και αυτό που ξεκίνησε δεν σταματά. Εχουμε όλοι ένα κοινό, βασικό αίτημα:το τέλος του παρόντος καθεστώτος και την αρχή μιας νέας εποχής για μια νέα Αίγυπτο" είπε. Την ίδια ώρα η διεθνής πίεση για κάποιου είδους επίλυσης της κρίσης εντείνεται.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, χθες  έκαναν λόγο για την ανάγκη  "ομαλής μετάβασης στη δημοκρατία" στην Αίγυπτο, ενώ ο Ομπάμα προέβη και σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ και της Βρετανίας υποστηρίζοντας τη μετάβαση της χώρας σε μια κυβέρνηση που θα απαντήσει στις επιθυμίες, τις ελπίδες και τα δίκαια αιτήματα του αιγυπτιακού λαού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Και η Κίνα εξέφρασε την ελπίδα της για επιστροφή της τάξης και της σταθερότητας στην Αίγυπτο το συντομότερο δυνατό.
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.  αναφερόμενοι σήμερα στην Αίγυπτο,κάλεσαν για ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία  εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους για ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από ένοπλους ισλαμιστές.
Ο ιταλός ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι Αιγύπτιοι θα επιλέξουν τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα και όχι τον εξτρεμισμό.
Kαι η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα την Αίγυπτο ότι η καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων θα έχει "άσχημη κατάληξη", ωστόσο δεν έθεσε ζήτημα παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ.
Χθες το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην Αίγυπτο, εφόσον το επιθυμούν,  με την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών.

Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε την απόφαση αυτή σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.


Και οι  ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη Δευτέρα του Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο εξαιτίας των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο. Έδωσαν επίσης άδεια να φύγουν από τη χώρα οι οικογένειες των μελών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο, αλλά και το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της.

Νέα συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία της Αιγύπτου οργανώνει για αύριο η αιγυπτιακή κοινότητα της Ελλάδας

Στο πλευρό των εξεγερθέντων στην Αίγυπτο δηλώνει ότι βρίσκεται η αιγυπτιακή κοινότητα που ζει στη χώρα μας. Αύριο Τρίτη, στις 6 το απόγευμα οι Αιγύπτιοι της Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν τη δεύτερη συγκέντρωσή τους έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία, σε ένδειξη συμπαράστασης των συμπατριωτών τους που διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης Μπουμπάρακ.

«Η διαδήλωση είναι συμβολική γι΄ αυτό και θα είμαστε περίπου 300 άτομα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα κυκλοφορίας. Θέλουμε τους Έλληνες στο πλευρό μας», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας, Αιγύπτιος Ναΐμ Ελγαντούρ.


«Οι Αιγύπτιοι αξίζουν μια καλύτερη ζωή», τόνισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εξέγερση των συμπατριωτών του δεν θα σταματήσει αν δεν πέσει το καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου