www.tanea.gr
Ο βασιλιάς βρίσκεται στριµωγµένος. Οι πύργοι του βγήκαν από το παιχνίδι ή άλλαξαν στρατόπεδο, τη στιγµή που οι ίπποι του εχθρού σφίγγουν τον κλοιό
ΧΟΣΝΙ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ
Πρόεδρος της Αιγύπτου
Ο έκπτωτος φαραώ
Πέφτει αλλά πιθανότατα δεν παρηγορείται ούτε από το γεγονός ότι είναι ο µακροβιότερος ηγέτης της Αιγύπτου από την εποχή του Μοχάµετ Αλι. Ενδεχοµένως αισθάνεται προδοµένος από την Ουάσιγκτον. Η φράση του στο αµερικανικό δίκτυο ABC «βαρέθηκα αλλά εάν φύγω η χώρα θα παραδοθεί στο χάος» µαρτυρά αυτό που υποψιάζονται πολλοί: ότι έχει χάσει την επαφή του µε την πραγµατικότητα. Κυβέρνησε µε σιδηρά πυγµή αλλά του αναγνωρίζεται ότι ισορρόπησε ανάµεσα στον αραβικό κόσµο και τη ∆ύση.
ΧΟΣΝΙ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ
Πρόεδρος της Αιγύπτου
Ο έκπτωτος φαραώ
Πέφτει αλλά πιθανότατα δεν παρηγορείται ούτε από το γεγονός ότι είναι ο µακροβιότερος ηγέτης της Αιγύπτου από την εποχή του Μοχάµετ Αλι. Ενδεχοµένως αισθάνεται προδοµένος από την Ουάσιγκτον. Η φράση του στο αµερικανικό δίκτυο ABC «βαρέθηκα αλλά εάν φύγω η χώρα θα παραδοθεί στο χάος» µαρτυρά αυτό που υποψιάζονται πολλοί: ότι έχει χάσει την επαφή του µε την πραγµατικότητα. Κυβέρνησε µε σιδηρά πυγµή αλλά του αναγνωρίζεται ότι ισορρόπησε ανάµεσα στον αραβικό κόσµο και τη ∆ύση.
ΟΜΑΡ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ
Αντιπρόεδρος της Αιγύπτου
Κυνηγός...
διαφωνούντων
Επικεφαλής των µυστικών υπηρεσιών επί 18 χρόνια και δεξί χέρι του Μουµπάρακ, ο 74χρονος Σουλεϊµάν ορκίστηκε αντιπρόεδρος, ο πρώτος της εδώ και 29 χρόνια. Απηνής διώκτης κάθε αντιπολιτευτικής φωνής, ισλαµικής και µη, απολαµβάνει την εµπιστοσύνη της Ουάσιγκτον. Παρά το παρελθόν του, η αντιπολίτευση δεν του έχει κλείσει την πόρτα προς την προεδρία της µεταβατικής κυβέρνησης.
ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ
Πρώην πρόεδρος της ∆.Υ. Ατοµικής Ενέργειας
∆ιπλωµάτης µε Νοµπέλ
Εχει κατηγορηθεί ως ανδρείκελο της Ουάσιγκτον αλλά ως πιόνι του Ιράν! ∆εν είναι τίποτε από τα δύο. Το µοναδικό µειονέκτηµα του πρώην επικεφαλής της ∆ιεθνούς Υπηρεσίας Ατοµικής Ενέργειας είναι ότι έλειπε πολλά χρόνια από τη χώρα του. Ο λαϊκός και φιλελεύθερος Ελ Μπαραντέι θα µπορούσε να γίνει το κεντρικό πρόσωπο στο κάδρο της επόµενης µέρας.
ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΑΝΤΙ
Ηγέτης των Αδελφών Μουσουλµάνων
Ηρεµη δύναµη
Είναι ο ηγέτης των εκτός νόµου Αδελφών Μουσουλµάνων, που παραµένουν, παρά την κρατική καταστολή, το µεγαλύτερο αντιπολιτευόµενο κίνηµα. Ο Χόσνι Μουµπάρακ κατηγορεί τους Αδελφούς για όλα τα «κακά» του τελευταίου 12ηµέρου, στην πραγµατικότητα όµως η οργάνωση, έχοντας επίγνωση των δυτικών επιφυλάξεων για τον ισλαµικό της χαρακτήρα, έχει κρατήσει χαµηλό προφίλ. Ηγετικό της στέλεχος δήλωσε χθες πως είναι έτοιµη να διαπραγµατευτεί «µετά την πτώση του καθεστώτος», αλλά δεν έχει φιλοδοξίες να διεκδικήσει την προεδρία, «ούτε θέσεις στην κυβέρνηση συνασπισµού».
ΣΑΜΙ ΕΝΑΝ
Αρχηγός του στρατού
Ο αδιάφθορος πτέραρχος
Ο πτέραρχος Σάµι Ενάν είναι αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάµεων, από όπου έχουν προέλθει και οι τέσσερις πρόεδροι της Αιγύπτου µετά το 1952. ∆ιατηρεί στενές σχέσεις µε τις ΗΠΑ – στην Ουάσιγκτον βρισκόταν την περασµένη Παρασκευή, όταν ξέσπασαν οι µεγάλες συγκρούσεις µεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνοµίας, για επαφές µε το αµερικανικό υπουργείο Αµυνας. Θεωρείται όµως, όπως επιβεβαίωσε µέλος των Αδελφών Μουσουλµάνων, φιλελεύθερος, αδιάφθορος και άρα ενδεχοµένως ικανός να ηγηθεί µιας µεταβατικής κυβέρνησης.
ΦΡΑΝΚ ΒΑΪΣΝΕΡ
ειδικός απεσταλµένος των ΗΠΑ
Ο αµερικανός φίλος
Ο Χόσνι Μουµπάρακ άκουσε από τα χείλη αυτού του επιχειρηµατία και πρώην διπλωµάτη, την περασµένη ∆ευτέρα, την επιθυµία - πρόταση του αµερικανού προέδρου να µη διεκδικήσει την ψήφο του αιγυπτιακού λαού στις εκλογές του ερχόµενου Σεπτεµβρίου. Ο Βάισνερ στον Λευκό Οίκο έχει τη φήµη ενός ανθρώπου µε µεγάλη εµπειρία στη Μέση Ανατολή. Στην επιλογή βάρυνε χωρίς αµφιβολία η προσωπική του φιλία µε τον Χόσνι Μουµπάρακ. Ο Βάισνερ ήταν από τους λίγους Αµερικανούς της εποχής Μπους που είχαν διαφωνήσει µε την επέµβαση στο Ιράκ και ο άνθρωπος της Ουάσιγκτον στο Κόσοβο όταν η πρώην σερβική επαρχία διεκδικούσε την ανεξαρτησία της. Στους κύκλους της διπλωµατίας είναι πολύ γνωστός. Αλλά το όνοµά του σπανίως ακουγόταν εκτός συνόρων του διπλωµατικού κόσµου.
ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΣΚΟΜΠΙ
Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κάιρο
Το µάτι των ΗΠΑ στην περιοχή
το τηλεφωνικό ραντεβού της αµερικανίδας διπλωµάτισσας µε τον Μοχάµεντ Ελ Μπαραντέι σηµατοδότησε µε τον πιο εµφανή τρόπο τη στροφή της Ουάσιγκτον προς το δόγµα της «οµαλής µετάβασης» από το καθεστώς Μουµπάρακ. Γεννηµένη στο Μέµφις του Τενεσί, είχε υπηρετήσει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η πρώτη πρεσβεία που ανέλαβε ως επικεφαλής ήταν στη ∆αµασκό, απ’ όπου ανακλήθηκε το 2005 έπειτα από τη δολοφονία του λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Στο Κάιρο πήγε το 2008. Στις 28 Ιανουαρίου κάλεσε δηµοσίως τις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν τις «ειρηνικές διαδηλώσεις», ενώ συντόνισε την επιχείρηση εγκατάλειψης της Αιγύπτου από τους αµερικανούς πολίτες που επιθυµούσαν να φύγουν. Την περασµένη Τετάρτη ήταν η µοναδική που έλειπε από τη µεγάλη σύσκεψη των περίπου 300 αµερικανών πρεσβευτών και αρχηγών διπλωµατικών αποστολών στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ. Για ευνόητους λόγους.
ΜΟΣΤΕΦΑ Σούαγκ
∆ιευθυντής του Αλ Τζαζίρα
Η φωνή της ενηµέρωσης
το γεγονός ότι το καθεστώς επιχειρεί µε νύχια και µε δόντια να διώξει το Αλ Τζαζίρα από την Αίγυπτο σηµαίνει ότι το CNN του αραβικού κόσµου κάνει καλά τη δουλειά του – τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Το αραβικό δίκτυο ποντάρει πολλά στον διευθυντή του Μοστεφά Σουάγκ για να µη χάσει ούτε µισή είδηση από την εξέγερση της Αιγύπτου. Κι εκείνος δεν διαψεύδει τις προσδοκίες. «Εµείς δεν υποκινούµε το κίνηµα.
Απλά πληροφορούµε τον κόσµο γι’ αυτά που συµβαίνουν. Το τι θα κάνει ο κόσµος µε αυτές τις πληροφορίες εξαρτάται από τον ίδιο», δηλώνει.
Aλι ΑΜΠΝΤΟΎΛΑΧ ΣΑΛΕΧ
Πρόεδρος της Υεµένης
Η πιο παλιά «καραβάνα»
Μπρος στον κίνδυνο της εξέγερσης ακολουθεί τη συνταγή Μουµπάρακ: προχθές δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος το 2013 και πως δεν προτίθεται να δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στον γιο του. Ο 69χρονος Σαλέχ κυβερνά τη χώρα του αδιαλείπτως από το 1978. ∆εκανέας που δεν είχε τελειώσει καν το δηµοτικό σχολείο ως στρατιωτικός διοικητής επαρχίας, ο Σαλέχ κατέλαβε την εξουσία µε πραξικόπηµα σκοτώνοντας τον πρόεδρο και προάγοντας αργότερα τον εαυτό του σε στρατηγό. Εχει γλιτώσει από διάφορες απόπειρες δολοφονίας. Η οργή των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτησή του είναι η αρχή του τέλους του.
ΜΠΑΣΑΡ αλ ΑΣΑΝΤ
Πρόεδρος της Συρίας
Πρέπει να βιαστεί
Επειτα από σχεδόν έντεκα χρόνια στο τιµόνι της Συρίας, ο οθφαλµίατρος που δεν σκόπευε να διαδεχθεί τον πατέρα του βλέπει µια νέα εποχή στη Μέση Ανατολή. «Αν δεν είδατε την ανάγκη για µεταρρύθµιση πριν απ’ αυτό που συνέβη στην Αίγυπτο και την Τυνησία, είναι πολύ αργά», είχε δηλώσει πρόσφατα στην «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ». Ο Ασαντ βλέπει τα αίτια της κρίσης στην απουσία µεταρρυθµίσεων, την υψηλή ανεργία, την εισβολή στο Ιράκ, τις συγκρούσεις στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. ∆ύσκολα θα διαφωνούσε κανείς µαζί του. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να βιαστεί: ο κόσµος στη Συρία ετοιµάζεται για διαδηλώσεις.
ΑΜΠΝΤΕΛΑΖΙΖ ΜΠΟΎΤΕΦΛΙΚΑ
Πρόεδρος της Αλγερίας
Ο καλός αδελφός
ύποσχέθηκε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα του από το 1992 θα αρθεί στο «άµεσο µέλλον», δεσµεύτηκε για τη λήψη µέτρων µε σκοπό τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας και διαβεβαίωσε ότι τα κρατικά µέσα ενηµέρωσης θα δώσουν χρόνο στα κόµµατα της αντιπολίτευσης. Ο Αµπντελαζίζ Μπουτεφλίκα κάθε άλλο παρά αδιάφορος είναι στις σποραδικές διαδηλώσεις που πραγµατοποιούνται το τελευταίο διάστηµα στην Αλγερία. Απέναντί του εξάλλου βρίσκεται και ο στρατός, µετά την τρίτη θητεία που χάρισε στον εαυτό του τροποποιώντας το Σύνταγµα το 2007. Η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι δεδοµένη, οι στρατηγοί δεν τον θέλουν, αλλά ο Μπουτεφλίκα ετοιµάζεται να δώσει το δαχτυλίδι στον µικρότερο αδελφό του.
ΜΠΕΝΙΑΝΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΎ
Πρωθυπουργός του Ισραήλ
Το γεράκι φοβάται
οι δικές του ανησυχίες δεν εµπίπτουν στην ίδια κατηγορία µε τις ανησυχίες των τριών προηγούµενων. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός φοβάται ένα «νέο Ιράν» στη γειτονιά της Μέσης Ανατολής, όπως δήλωσε την περασµένη εβδοµάδα, έχοντας στο πλάι του την Ανγκελα Μέρκελ. Τους φόβους του συµµερίζονται η πλειονότητα των συµπατριωτών του και ο Τύπος της χώρας. Στο πρόσωπο του Μουµπάρακ το Ισραήλ έβλεπε πάντοτε έναν αξιόπιστο συνοµιλητή και µια εγγύηση για τη διατήρηση της «ψυχρής ειρήνης». Ο Αµχαντινετζάντ και το πυρηνικό πρόγραµµα της Τεχεράνης αλλά η επικράτηση της Χεζµπολάχ στον Λίβανο δεν αφήνουν σε ησυχία τους Ισραηλινούς. Που επιπλέον δεν µπορούν να εξηγήσουν την «αφελή» στάση της Ουάσιγκτον. Η περίπτωση της Αιγύπτου πάντως δεν σηκώνει εποικιστικά σχέδια.
Ο ΜΟΥΣΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ∆ΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙ∆Ι
Με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσµου και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Αµρ Μούσα ανάµεσά τους διαδήλωσαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου. Μιλώντας λίγες ώρες νωρίτερα σε γαλλικό ραδιοσταθµό, ο Αµρ Μούσα εµφανίστηκε διαθέσιµος να διαδραµατίσει πολιτικό ρόλο την επόµενη µέρα. «Είναι φυσικά στη διάθεση της χώρας µου. Οµως θα δούµε τις πολιτικές εξελίξεις», δήλωσε. Σε ερώτηση εάν σκέπτεται να θέσει υποψηφιότητα για να αναλάβει την προεδρία της χώρας απάντησε ξεκάθαρα: «Γιατί να πω όχι;». Ο Μούσα είναι καθαρό προϊόν της αιγυπτιακής ελίτ. Υπηρέτησε ως πρεσβευτής στην Ινδία και αργότερα στα Ηνωµένα Εθνη πριν αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του, θέση στην οποία παρέµεινε επί µία δεκαετία. Τα επικριτικά του σχόλια εις βάρος του Ισραήλ χάρισαν πόντους στη δηµοτικότητά του.
Ζητούν παραίτηση και του νέου πρωθυπουργού
Εκατοντάδες ιορδανοί κατέβηκαν χθες στους δρόµους ζητώντας την παραίτηση και του νέου πρωθυπουργού, λίγες ηµέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του µετά την αποµάκρυνση του προκατόχου του υπό το βάρος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Την παραίτηση του Μαρούφ αλ Μπακχίτ ζήτησαν περίπου 1.000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους οπαδοί του µεγαλύτερου µουσουλµανικού κόµµατος της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης του κόµµατος είχε δηλώσει ότι έπρεπε να δοθεί η ευκαιρία στον νέο πρωθυπουργό να σχηµατίσει κυβέρνηση. «Κάτω η κυβέρνηση», ήταν το σύνθηµα που κυριάρχησε στη διαδήλωση.
Αντιπρόεδρος της Αιγύπτου
Κυνηγός...
διαφωνούντων
Επικεφαλής των µυστικών υπηρεσιών επί 18 χρόνια και δεξί χέρι του Μουµπάρακ, ο 74χρονος Σουλεϊµάν ορκίστηκε αντιπρόεδρος, ο πρώτος της εδώ και 29 χρόνια. Απηνής διώκτης κάθε αντιπολιτευτικής φωνής, ισλαµικής και µη, απολαµβάνει την εµπιστοσύνη της Ουάσιγκτον. Παρά το παρελθόν του, η αντιπολίτευση δεν του έχει κλείσει την πόρτα προς την προεδρία της µεταβατικής κυβέρνησης.
ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ
Πρώην πρόεδρος της ∆.Υ. Ατοµικής Ενέργειας
∆ιπλωµάτης µε Νοµπέλ
Εχει κατηγορηθεί ως ανδρείκελο της Ουάσιγκτον αλλά ως πιόνι του Ιράν! ∆εν είναι τίποτε από τα δύο. Το µοναδικό µειονέκτηµα του πρώην επικεφαλής της ∆ιεθνούς Υπηρεσίας Ατοµικής Ενέργειας είναι ότι έλειπε πολλά χρόνια από τη χώρα του. Ο λαϊκός και φιλελεύθερος Ελ Μπαραντέι θα µπορούσε να γίνει το κεντρικό πρόσωπο στο κάδρο της επόµενης µέρας.
ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΑΝΤΙ
Ηγέτης των Αδελφών Μουσουλµάνων
Ηρεµη δύναµη
Είναι ο ηγέτης των εκτός νόµου Αδελφών Μουσουλµάνων, που παραµένουν, παρά την κρατική καταστολή, το µεγαλύτερο αντιπολιτευόµενο κίνηµα. Ο Χόσνι Μουµπάρακ κατηγορεί τους Αδελφούς για όλα τα «κακά» του τελευταίου 12ηµέρου, στην πραγµατικότητα όµως η οργάνωση, έχοντας επίγνωση των δυτικών επιφυλάξεων για τον ισλαµικό της χαρακτήρα, έχει κρατήσει χαµηλό προφίλ. Ηγετικό της στέλεχος δήλωσε χθες πως είναι έτοιµη να διαπραγµατευτεί «µετά την πτώση του καθεστώτος», αλλά δεν έχει φιλοδοξίες να διεκδικήσει την προεδρία, «ούτε θέσεις στην κυβέρνηση συνασπισµού».
ΣΑΜΙ ΕΝΑΝ
Αρχηγός του στρατού
Ο αδιάφθορος πτέραρχος
Ο πτέραρχος Σάµι Ενάν είναι αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάµεων, από όπου έχουν προέλθει και οι τέσσερις πρόεδροι της Αιγύπτου µετά το 1952. ∆ιατηρεί στενές σχέσεις µε τις ΗΠΑ – στην Ουάσιγκτον βρισκόταν την περασµένη Παρασκευή, όταν ξέσπασαν οι µεγάλες συγκρούσεις µεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνοµίας, για επαφές µε το αµερικανικό υπουργείο Αµυνας. Θεωρείται όµως, όπως επιβεβαίωσε µέλος των Αδελφών Μουσουλµάνων, φιλελεύθερος, αδιάφθορος και άρα ενδεχοµένως ικανός να ηγηθεί µιας µεταβατικής κυβέρνησης.
ΦΡΑΝΚ ΒΑΪΣΝΕΡ
ειδικός απεσταλµένος των ΗΠΑ
Ο αµερικανός φίλος
Ο Χόσνι Μουµπάρακ άκουσε από τα χείλη αυτού του επιχειρηµατία και πρώην διπλωµάτη, την περασµένη ∆ευτέρα, την επιθυµία - πρόταση του αµερικανού προέδρου να µη διεκδικήσει την ψήφο του αιγυπτιακού λαού στις εκλογές του ερχόµενου Σεπτεµβρίου. Ο Βάισνερ στον Λευκό Οίκο έχει τη φήµη ενός ανθρώπου µε µεγάλη εµπειρία στη Μέση Ανατολή. Στην επιλογή βάρυνε χωρίς αµφιβολία η προσωπική του φιλία µε τον Χόσνι Μουµπάρακ. Ο Βάισνερ ήταν από τους λίγους Αµερικανούς της εποχής Μπους που είχαν διαφωνήσει µε την επέµβαση στο Ιράκ και ο άνθρωπος της Ουάσιγκτον στο Κόσοβο όταν η πρώην σερβική επαρχία διεκδικούσε την ανεξαρτησία της. Στους κύκλους της διπλωµατίας είναι πολύ γνωστός. Αλλά το όνοµά του σπανίως ακουγόταν εκτός συνόρων του διπλωµατικού κόσµου.
ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΣΚΟΜΠΙ
Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κάιρο
Το µάτι των ΗΠΑ στην περιοχή
το τηλεφωνικό ραντεβού της αµερικανίδας διπλωµάτισσας µε τον Μοχάµεντ Ελ Μπαραντέι σηµατοδότησε µε τον πιο εµφανή τρόπο τη στροφή της Ουάσιγκτον προς το δόγµα της «οµαλής µετάβασης» από το καθεστώς Μουµπάρακ. Γεννηµένη στο Μέµφις του Τενεσί, είχε υπηρετήσει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η πρώτη πρεσβεία που ανέλαβε ως επικεφαλής ήταν στη ∆αµασκό, απ’ όπου ανακλήθηκε το 2005 έπειτα από τη δολοφονία του λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Στο Κάιρο πήγε το 2008. Στις 28 Ιανουαρίου κάλεσε δηµοσίως τις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν τις «ειρηνικές διαδηλώσεις», ενώ συντόνισε την επιχείρηση εγκατάλειψης της Αιγύπτου από τους αµερικανούς πολίτες που επιθυµούσαν να φύγουν. Την περασµένη Τετάρτη ήταν η µοναδική που έλειπε από τη µεγάλη σύσκεψη των περίπου 300 αµερικανών πρεσβευτών και αρχηγών διπλωµατικών αποστολών στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ. Για ευνόητους λόγους.
ΜΟΣΤΕΦΑ Σούαγκ
∆ιευθυντής του Αλ Τζαζίρα
Η φωνή της ενηµέρωσης
το γεγονός ότι το καθεστώς επιχειρεί µε νύχια και µε δόντια να διώξει το Αλ Τζαζίρα από την Αίγυπτο σηµαίνει ότι το CNN του αραβικού κόσµου κάνει καλά τη δουλειά του – τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Το αραβικό δίκτυο ποντάρει πολλά στον διευθυντή του Μοστεφά Σουάγκ για να µη χάσει ούτε µισή είδηση από την εξέγερση της Αιγύπτου. Κι εκείνος δεν διαψεύδει τις προσδοκίες. «Εµείς δεν υποκινούµε το κίνηµα.
Απλά πληροφορούµε τον κόσµο γι’ αυτά που συµβαίνουν. Το τι θα κάνει ο κόσµος µε αυτές τις πληροφορίες εξαρτάται από τον ίδιο», δηλώνει.
Aλι ΑΜΠΝΤΟΎΛΑΧ ΣΑΛΕΧ
Πρόεδρος της Υεµένης
Η πιο παλιά «καραβάνα»
Μπρος στον κίνδυνο της εξέγερσης ακολουθεί τη συνταγή Μουµπάρακ: προχθές δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος το 2013 και πως δεν προτίθεται να δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στον γιο του. Ο 69χρονος Σαλέχ κυβερνά τη χώρα του αδιαλείπτως από το 1978. ∆εκανέας που δεν είχε τελειώσει καν το δηµοτικό σχολείο ως στρατιωτικός διοικητής επαρχίας, ο Σαλέχ κατέλαβε την εξουσία µε πραξικόπηµα σκοτώνοντας τον πρόεδρο και προάγοντας αργότερα τον εαυτό του σε στρατηγό. Εχει γλιτώσει από διάφορες απόπειρες δολοφονίας. Η οργή των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτησή του είναι η αρχή του τέλους του.
ΜΠΑΣΑΡ αλ ΑΣΑΝΤ
Πρόεδρος της Συρίας
Πρέπει να βιαστεί
Επειτα από σχεδόν έντεκα χρόνια στο τιµόνι της Συρίας, ο οθφαλµίατρος που δεν σκόπευε να διαδεχθεί τον πατέρα του βλέπει µια νέα εποχή στη Μέση Ανατολή. «Αν δεν είδατε την ανάγκη για µεταρρύθµιση πριν απ’ αυτό που συνέβη στην Αίγυπτο και την Τυνησία, είναι πολύ αργά», είχε δηλώσει πρόσφατα στην «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ». Ο Ασαντ βλέπει τα αίτια της κρίσης στην απουσία µεταρρυθµίσεων, την υψηλή ανεργία, την εισβολή στο Ιράκ, τις συγκρούσεις στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. ∆ύσκολα θα διαφωνούσε κανείς µαζί του. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να βιαστεί: ο κόσµος στη Συρία ετοιµάζεται για διαδηλώσεις.
ΑΜΠΝΤΕΛΑΖΙΖ ΜΠΟΎΤΕΦΛΙΚΑ
Πρόεδρος της Αλγερίας
Ο καλός αδελφός
ύποσχέθηκε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα του από το 1992 θα αρθεί στο «άµεσο µέλλον», δεσµεύτηκε για τη λήψη µέτρων µε σκοπό τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας και διαβεβαίωσε ότι τα κρατικά µέσα ενηµέρωσης θα δώσουν χρόνο στα κόµµατα της αντιπολίτευσης. Ο Αµπντελαζίζ Μπουτεφλίκα κάθε άλλο παρά αδιάφορος είναι στις σποραδικές διαδηλώσεις που πραγµατοποιούνται το τελευταίο διάστηµα στην Αλγερία. Απέναντί του εξάλλου βρίσκεται και ο στρατός, µετά την τρίτη θητεία που χάρισε στον εαυτό του τροποποιώντας το Σύνταγµα το 2007. Η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι δεδοµένη, οι στρατηγοί δεν τον θέλουν, αλλά ο Μπουτεφλίκα ετοιµάζεται να δώσει το δαχτυλίδι στον µικρότερο αδελφό του.
ΜΠΕΝΙΑΝΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΎ
Πρωθυπουργός του Ισραήλ
Το γεράκι φοβάται
οι δικές του ανησυχίες δεν εµπίπτουν στην ίδια κατηγορία µε τις ανησυχίες των τριών προηγούµενων. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός φοβάται ένα «νέο Ιράν» στη γειτονιά της Μέσης Ανατολής, όπως δήλωσε την περασµένη εβδοµάδα, έχοντας στο πλάι του την Ανγκελα Μέρκελ. Τους φόβους του συµµερίζονται η πλειονότητα των συµπατριωτών του και ο Τύπος της χώρας. Στο πρόσωπο του Μουµπάρακ το Ισραήλ έβλεπε πάντοτε έναν αξιόπιστο συνοµιλητή και µια εγγύηση για τη διατήρηση της «ψυχρής ειρήνης». Ο Αµχαντινετζάντ και το πυρηνικό πρόγραµµα της Τεχεράνης αλλά η επικράτηση της Χεζµπολάχ στον Λίβανο δεν αφήνουν σε ησυχία τους Ισραηλινούς. Που επιπλέον δεν µπορούν να εξηγήσουν την «αφελή» στάση της Ουάσιγκτον. Η περίπτωση της Αιγύπτου πάντως δεν σηκώνει εποικιστικά σχέδια.
Ο ΜΟΥΣΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ∆ΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙ∆Ι
Με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσµου και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Αµρ Μούσα ανάµεσά τους διαδήλωσαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου. Μιλώντας λίγες ώρες νωρίτερα σε γαλλικό ραδιοσταθµό, ο Αµρ Μούσα εµφανίστηκε διαθέσιµος να διαδραµατίσει πολιτικό ρόλο την επόµενη µέρα. «Είναι φυσικά στη διάθεση της χώρας µου. Οµως θα δούµε τις πολιτικές εξελίξεις», δήλωσε. Σε ερώτηση εάν σκέπτεται να θέσει υποψηφιότητα για να αναλάβει την προεδρία της χώρας απάντησε ξεκάθαρα: «Γιατί να πω όχι;». Ο Μούσα είναι καθαρό προϊόν της αιγυπτιακής ελίτ. Υπηρέτησε ως πρεσβευτής στην Ινδία και αργότερα στα Ηνωµένα Εθνη πριν αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του, θέση στην οποία παρέµεινε επί µία δεκαετία. Τα επικριτικά του σχόλια εις βάρος του Ισραήλ χάρισαν πόντους στη δηµοτικότητά του.
Ζητούν παραίτηση και του νέου πρωθυπουργού
Εκατοντάδες ιορδανοί κατέβηκαν χθες στους δρόµους ζητώντας την παραίτηση και του νέου πρωθυπουργού, λίγες ηµέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του µετά την αποµάκρυνση του προκατόχου του υπό το βάρος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Την παραίτηση του Μαρούφ αλ Μπακχίτ ζήτησαν περίπου 1.000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους οπαδοί του µεγαλύτερου µουσουλµανικού κόµµατος της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης του κόµµατος είχε δηλώσει ότι έπρεπε να δοθεί η ευκαιρία στον νέο πρωθυπουργό να σχηµατίσει κυβέρνηση. «Κάτω η κυβέρνηση», ήταν το σύνθηµα που κυριάρχησε στη διαδήλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου