www.tanea.gr
Οι µυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση Οµπάµα για πιθανή αστάθεια στην Αίγυπτο στα τέλη του 2010 χωρίς να εντοπίσουν από πού θα προέρχεται.Παρ’ όλα αυτά οι εξελίξεις στο Κάιρο βρήκαν απροετοίµαστο τον Λευκό Οίκο ο οποίος µέσα σε µία εβδοµάδα πέρασε σταδιακά από την υποστήριξη προς τον Χόσνι Μουµπάρακ στις πιέσεις για την αποχώρησή τουοι οποίες εντάθηκαν χθες – όπως παρατηρούν οι αναλυτές είναι µια από τις σπάνιες ευκαιρίες που έχουµε να παρατηρούµε την εξωτερική πολιτική µιας ισχυρής χώρας να αλλάζει τόσο γρήγορα µπροστά στα µάτια µας. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ πλέον πιέζουν τον Μουµπάρακ να παραιτηθεί αµέσως και να αναλάβει την εξουσία µια µεταβατική κυβέρνηση µε επικεφαλής τοναντιπρόεδρο Οµάρ Σουλεϊµάν µε την υποστήριξη του στρατού της Αιγύπτου. Καθώςοι διπλωµατικές γραµµές µεταξύ Ουάσιγκτον και Καΐρου έχουνπαγώσει τις τελευταίες ώρες λόγω της άρνησης του Μουµπάρακνα αποχωρήσει, οι Αµερικανοί θεωρούν πως το καλύτερο κανάλι για ναπείσουν τον πρόεδρο να φύγειείναι µέσω του στρατού «που λειτουργεί ακόµα ως ανάχωµα µεταξύ των δύο πλευρών και κρατά το κλειδί για την ειρηνική µετάβαση».
Μέσα σε αυτήν τη χαοτική κατάσταση – τις ραγδαίες εξελίξεις δεν µπόρεσαν να προβλέψουν ούτε έγκυρα think-tanks ούτε διάσηµοιαναλυτές ούτε έµπειροιδιπλωµάτες – η αµερικανική κυβέρνηση σπεύδει να επαναξιολογήσει τις τεταµένες σχέσεις της µε τους Αδελφούς Μουσουλµάνους, το ισλαµικό κίνηµα που έχει τεθεί εκτός νόµου τις τελευταίες δεκαετίες στην Αίγυπτο, αποτελεί όµως τη µεγαλύτερη οµάδα της αντιπολίτευσης.
ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ διεξάγονται ήδη µεστελέχη των Αδελφών Μουσουλµάνων, σεµια προσπάθεια η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει µε την πιθανή συµµετοχή τους να µην είναι εντελώς ανεξέλεγκτη από την Ουάσιγκτον.
Οµως τα µεγάλα ερωτήµατα δεν φαίνεται να τελειώνουν για την αµερικανική εξωτερική πολιτική. Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την επίσηµη στάση της χώρας απέναντι στην Αίγυπτο, αξιωµατούχοι όµως στο Πεντάγωνο, το υπουργείο Εξωτερικών και τη CIA µελετούν διάφορα σενάρια για ολόκληρη την περιοχή. Τι τροπή θα πάρει ο µυστικός πόλεµος εναντίον των τροµοκρατικών οµάδων που ήδη διεξάγουν οι ΗΠΑ στην Υεµένη εάν ο πρόεδρος της χώρας υποχρεωθεί να αποχωρήσει; Ο διάδοχος του Μουµπάρακ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ειρηνευτική συµφωνία µε το Ισραήλ; Οι αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή θα ωφελήσουν τους ακραίους ισλαµιστές, ποιος θα προσπαθήσει να εκµεταλλευθεί την αναταραχή ή θα δείξει στους Αραβεςτη δύναµη µιας παλλαϊκής εξέγερσης; «Ενα ευρύ φάσµα γεγονότων συζητείται σε πολλά κτίρια σε όλη την Ουάσιγκτον», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου