Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΣΟΥΔΑΝ













Πηγή: tanea.gr


Την απόσχισή τους από το βόρειο Σουδάν αποφάσισαν οι κάτοικοι του νότου, με ποσοστό που προσεγγίζει το 100%, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα που έγινε στις αρχές Ιανουαρίου.

«Το ποσοστό υπέρ του χωρισμού είναι 99,57%», δήλωσε ο Τσαν Ρικ Μαντούτ, μέλος της επιτροπής που διοργάνωσε το δημοψήφισμα, ενώπιον πλήθους που ζητωκραύγαζε.


Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα έφτασε το 99% και, όπως όλα δείχνουν, το νότιο Σουδάν θα δημιουργήσει νέο κράτος, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία του στις 9 Ιουλίου.

Στο βόρειο τμήμα η συμμετοχή ήταν 60%, ενώ το 58% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της απόσχισης. Στο 99% υπέρ της απόσχισης έφτασαν οι ψήφοι των Σουδανών του εξωτερικού.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις αρχές Φεβρουαρίου. Πάντως, τα ποσοστά συμμετοχής και αποδοχής είναι επαρκή για να καταστήσουν το δημοψήφισμα έγκυρο.

Εντωμεταξύ, στο Χαρτούμ σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε φοιτητές που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης και την αστυνομία.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κλομπ και δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος ενώ έγιναν και συλλήψεις. Οι διαδηλώσεις φαίνεται ότι έγιναν με αφορμή τις διαδηλώσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου