Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΣΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ 37 ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΕΣ ΜΙΖΕΣ

Εξοπλισμοί
www.tanea.gr

Στοιχεία γιαδωροδοκίες και ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος από µηπολιτικάπρόσωπα εντόπισανοι εισαγγελείς τουοικονοµικού τµήµατος στο πλαίσιο της έρευνας για την προµήθεια των υποβρυχίων, από την οποία το Ελληνικό Δηµόσιο φέρεται ότι υπέστη ζηµία πολλών εκατοµµυρίων ευρώ. Η αποτίµηση των στοιχείων της εισαγγελικής έρευνας φέρνει στα δικαστήρια µε την ιδιότητα του υπόπτου 37 πρόσωπα ταοποία είναι υπόλογα γιατρία κακουργήµατα, σε συνδυασµό µάλιστα µε τιςεπιβαρυντικές διατάξεις τουνόµου περί καταχραστών του Δηµοσίου, που είναι απιστία, δωροδοκία και ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος. Μέχρι το τέλος της εβδοµάδας µάλιστα οι εισαγγελείς τουοικονοµικού τµήµατος θα αποφασίσουν αν πρέπει να στείλουν τον φάκελο στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών την περίοδο 1998-2002 µε βάση τοννόµο περί ευθύνης υπουργών.

Σε περίπτωσηπου οι εισαγγελείς κρίνουν ότι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οδηγούν σε πρώην υπουργούς τότε θα διαβιβάσουν αµελλητί τη δικογραφία (χωρίς δηλαδή να κάνουν οποιαδήποτε άλλη ενέργεια) στη Βουλή ακόµα και αν τα αδικήµατα έχουν πλέον παραγραφεί. Και αυτό γιατί τηναρµοδιότητα για την όποια ποινική µεταχείριση πρώην υπουργών την έχουν µόνο τα µέλη του Κοινοβουλίου και όχι η τακτική Δικαιοσύνη. Η εισαγγελική έρευνα πάντως συνεχίζεται καιδεν αποκλείεταιµέχρι το τέλος της να διευρυνθεί ο κύκλος των εµπλεκοµένων και για µετά το 2002. Το πράσινο φως για να σταλούν οι πρώτες κλήσεις σε υπόπτους δόθηκε µετά το πόρισµα του ΣΔΟΕ, το περιεχόµενοτου οποίου αξιολογήθηκε σε συνδυασµό µε τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας για τα πρόσωπα και τις εταιρείες πουενεπλάκησαν τόσο κατά την υπογραφή της σύµβασης όσο και στο στάδιο αντισταθµιστικών έργων που δεν εκτελέστηκαν. Τα 37 ύποπτα µη πολιτικά πρόσωπα είναι στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αµυνας, που στην πλειονότητά τους διετέλεσαν µέλη σε επιτροπές αλ λά και ιδιώτες οι οποίοι ελέγχονται ποινικά για αξιόποινες πράξεις που φέρονται ναέχουν διαπραχθεί το χρονικό διάστηµα 1998-2002.

Οι εµπλεκόµενοι άλλωστεγνωρίζουν καλάπως στονεπόµενο κύκλο της έρευνας οι εισαγγελείς θα αποφασίσουν αν και οι37 θα καταστούν κατηγορούµενοι ή αν για ορισµένουςεξ αυτώνη υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο.

Σε κάθε περίπτωση ύστερα από την άσκηση τωνποινικών διώξεων οι εισαγγελείς, όπως έχει συµβεί και σε άλλεςµεγάλες υποθέσειςστο πρόσφατο παρελθόν, θα αποφασίσουν αν και για ποιους κατηγορούµενους θα εκδοθεί διάταξη για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι για την ίδια υπόθεση που αφοράτις συµφωνίες τουΕλληνικούΔηµοσίουµε τις γερµανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal διενεργείται ανάλογη έρευνα και από τη γερµανική Δικαιοσύνη. Για την αγορά µάλιστα των συγκεκριµένων υποβρυχίων, σύµφωνα µετις γερµανικές δικαστικές αρχές, το ποσό που διατέθηκε σε «ωφέλιµεςπληρωµές» στη χώρα µας ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ.

Για ευθύνες υπουργών

Μέχρι το τέλος της εβδοµάδας, οι εισαγγελείς του οικονοµικού τµήµατος θα αποφασίσουν αν πρέπει να στείλουν στη Βουλή τον φάκελο για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών την περίοδο 1998 - 2002, µε βάση τον νόµο περί ευθύνης υπουργών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου