http://www.tanea.gr
Ενας πρώην υπουργός Εθνικής Αµυνας, ένας πρώην γενικός γραµµατέας του υπουργείου, περισσότερα από 50 µη πολιτικά πρόσωπα, δεκάδες καταθέσεις σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και υπεράκτιες εταιρείες που φέρονταιότι χρησιµοποιήθηκαν ως «οχήµατα» γιατη διακίνηση µαύρου χρήµατος (οι Γερµανοί µιλούν για µίζες 55 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν στην Ελλάδα) βρίσκονται τους τελευταίους µήνες στο στόχαστρο της ∆ικαιοσύνης που ερευνά την υπόθεση για την προµήθεια τεσσάρων υποβρυχίων.
ΠΈΡΙ ΈΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ. Ο φάκελος για την επίµαχη σύµβαση – το ∆ηµόσιο φέρεται ότι ζηµιώθηκε µε εκατοµµύρια ευρώ – που υπεγράφη το έτος 2000, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, εστάλη χθες από τηνπροϊσταµένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου στον Αρειο Πάγο προκειµένου να διαβιβαστεί στη Βουλή µε βάση τις διατάξεις του νόµου περί ευθύνης υπουργών. Το εισαγγελικό περισκόπιο έχει µέχρι σήµερα… κατοπτεύσει µόνο τη χρονική περίοδο 1998 - 2002, που συνδέεται µε την υπογραφή της σύµβασης µεταξύ του ελληνικού ∆ηµοσίου και των γερµανικών εταιρειών HDW και Ferrostaal και τον προγραµµατισµό αντισταθµιστικών οφελών στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά που ποτέ δεν εκτελέστηκαν.
∆ικαστικές πηγές επισηµαίνουν µε νόηµα ότιακόµα παραµένει χωρίς έλεγχο το δεύτερο µέρος της δικογραφίας από το έτος 2002 µέχρι και το 2010.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ευθύνες και για το σκέλοςαυτό της υπόθεσης, τότε οι εισαγγελείς του Τµήµατος Οικονοµικού Εγκλήµατος θα ελέγξουν ποινικά τον ρόλο και άλλων προσώπων.
Σε ό,τι αφορά τη δικογραφία που δροµολογήθηκε ήδη µε προορισµό τη Βουλή και…δείχνει τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, οι ενδεχόµενες ποινικές ευθύνες έχουν πλέον παραγραφεί και µαζί µε αυτές το δικαίωµα της Πολιτείας νακινήσει εις βάρος του οποιαδήποτε ποινική διαδικασία.
Οι αρµόδιοι εισαγγελείς θα αποφασίσουν αν και για ποιους από εκείνους εις βάρος των οποίων ασκηθεί τελικά δίωξη θα… κλείσουν τα σύνορα µε την έκδοση διάταξης για την απαγόρευση εξόδου τους από τη χώρα.
Το 100σέλιδο πόρισµα του Σ∆ΟΕ, που εστάλη την περασµένη Παρασκευή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, αποτέλεσετο έναυσµα για να σταλούν οι κλήσεις στα 37 µη πολιτικά πρόσωπα και να διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή για τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, επί των ηµερών του οποίου υπεγράφη η σύµβαση για τα υποβρύχια.
Το γεγονός αυτό δεν ισοδυναµεί µε την ολοκλήρωση της έρευνας, όπως συνήθως συµβαίνει. Αντίθετα, οι εισαγγελείς του οικονοµικού τµήµατος περιµένουν τις απαντήσεις στο δεύτερο αίτηµα δικαστικής συνδροµής που έστειλαν στη Γερµανία, ζητώντας στοιχεία και για δυο λογαριασµούς µέσα από τους οποίους ενδέχεται να έχουν «σταθµεύσει» ύποπτα εµβάσµατα.
Οι εισαγγελείς περιµένουν τις απαντήσεις και για δύο λογαριασµούς
«Ωφέλιµες πληρωµές» προς την Ελλάδα
η υπόθεση αυτή έχει ένα κοινό σηµείο µε τη δικογραφία για τα µαύρα ταµεία της Siemens: και στις δύο περιπτώσεις έχει επιληφθεί και διενεργεί έρευνα εκτός από την ελληνική και η γερµανική ∆ικαιοσύνη. Σύµφωνα µάλιστα µε όσα έχουν δει µέχρι σήµερα το φως της δηµοσιότητας, στη γερµανική δικογραφία υπάρχουν στοιχεία για τη διακίνηση «ωφέλιµων πληρωµών» ύψους 55 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στην ελλάδα.
από τις απαντήσεις των γερµανικών αρχών και τα νέα στοιχεία που περιµένουν οι έλληνες εισαγγελείς θα εξαρτηθεί και ο συνολικός αριθµός των υπόπτων που τελικά θα βρεθούν υπόλογοι στη δικαιοσύνη και µάλιστα για κακουργήµατα µε τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόµου 1608/1950, που επισύρει ακόµη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου