Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ
www.tanea.gr

Μαχητικά αεροσκάφη στον διάδροµο προσνήωσης του αεροπλανοφόρου «Εντερπράιζ», το οποίο διαπλέει τη ∆ιώρυγα του Σουέζ. Το τεράστιο πλοίο είναι επικεφαλής της αµερικανικής ναυτικής δύναµης που κατέπλευσε στη Μεσόγειο
Η ∆ύση συγκεντρώνει πολεµικά πλοία και αεροπλάνα σε ακτίνα βολής από τη Λιβύη, ωστόσο επισήµως ουδείς επιθυµεί τη στρατιωτική επέµβαση
Οι µάχες των εξεγερµένων µε τα κυβερνητικά στρατεύµατα συνεχίσθηκαν χθες γύρω από την Τρίπολη, ενώ χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν στα σύνορα της Λιβύης µε την Τυνησία. Την ίδια ώρα ηιδέα της επιβολής µιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη φαίνεται να υποχωρεί, καθώς η ∆ύση εµφανίζεται διχασµένη. Το Κρεµλίνο, πηγή του οποίου χαρακτήρισε χθες τον Μουαµάρ Καντάφι «ζωντανό πολιτικό πτώµα» που«δεν έχει θέση στον πολιτισµένο κόσµο», τάσσεται εναντίον µιας στρατιωτικής επέµβασης, αν και δεν προδικάζει τη στάση που θα κρατήσει σε περίπτωση που υπάρξουν επίσηµες προτάσεις για επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων. Κατά της στρατιωτικής επέµβασης στη Λιβύη χωρίς σαφή εντολή του ΟΗΕ τάχθηκε χθες και η Γαλλία, ενώ ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων θα ήταν πρόωρη.
Οι δυτικές δυνάµεις έχουν άφθονους στρατιωτικούς πόρους στη διάθεσή τους αν θελήσουννα ρίξουν τον Καντάφι, όµως είναι µάλλον απίθανο να αναλάβουν ανοικτά στρατιωτική δράση, εκτός αν ηαναταραχή στη Λιβύη σηµειώσει δραµατική επιδείνωση. Οι δυτικοί ηγέτες φαίνεται πως ελπίζουν ότι η αύξηση της πολιτικής πίεσης, οι επιδείξεις ισχύος και οι προσφορές για βοήθεια στους εξεγερµένους θα αποδειχθούν αρκετές για να πειστεί ο Καντάφι να αποχωρήσειαπό την εξουσία. Εναντίον µιας ξένης στρατιωτικής επέµβασηςστη Λιβύη τάσσεται και ο 22µελήςΑραβικός Σύνδεσµος, οι υπουργοί Εξωτερικών του οποίου θα συνεδριάσουν σήµερα στο Κάιρο για να ψηφίσουν τη σχετική απόφαση. Ωστόσο οι ΗΠΑ εκτιµούν πως, αν ο Καντάφι αρνηθεί ναπαραιτηθεί, στη χώρα θα ξεσπάσει εµφύλιος πόλεµος και κάνουν στρατιωτικέςπροετοιµασίες. Αµερικανικά πολεµικά πλοία µετακινούνται πλησιέστερα στη Λιβύη για να είναι έτοιµα για κάθε ενδεχόµενο – κυρίως για να αναλάβουν δράση ανθρωπιστικήςφύσης, σύµφωνα µε εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου,ο οποίος πρόσθεσε πάντως ότι «δεν βγάζουµε καµιά επιλογή από το τραπέζι». Η ΕυρωπαϊκήΕνωση θα πραγµατο ποιήσει Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη.
Η ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων είναι ένα πολύ βαρύ και περίπλοκο στην εφαρµογή του µέτρο περιορισµού της κυριαρχίας µιας χώρας. Γι’ αυτό και µια συµφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την επιβολή της δεν θα ήταν αρκετή, αλλά θα απαιτούνταν µια σαφής εντολήαπό τον ΟΗΕ µε συγκεκριµένη απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας. Οµως η σοβαρότητα του µέτρου, κυρίως από πολιτική άποψη, είναι τέτοια ώστε οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι είναι απίθανο να αποφασιστεί, αν δεν υπάρξει µια σηµαντική επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη. Σ’ αυτή τηνπερίπτωσ ηπάντως, η Ιταλία έχει δηλώσει ήδη πως υποστηρίζει τη δηµιουργία µιας τέτοιας ζώνης και η θέση της αυτή έχει κρίσιµησηµασία. Η Ιταλία έχει στο έδαφός της πολλές βάσεις των ΗΠΑ και τουΝΑΤΟ, ενώ ο αµερικανικός Εκτος Στόλος ναυλοχεί στη Νάπολι. Μια «no-fly zone», σύµφωνα µε τη στρατιωτική διάλεκτο, πάνω από τη Λιβύη θα είχε στόχο να εµποδίσει τον Καντάφι και τους υποστηρικτές του να επιτίθενται στις δυνάµεις της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου