Να κατευνάσει τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής και τις αναφορές του στο Καστελόριζο, όπως και τα ερωτήματα που προκαλεί η περιοδεία του, σήμερα και αύριο, στη Θράκη, έσπευσε χθες, αμέσως μετά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δημ. Δρούτσα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Το Καστελόριζο φυσικά είναι ελληνικό νησί. Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του καθεστώτος του», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, επανέλαβε, όμως, ότι «ως προς τη γεωγραφική του θέση το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο». Ο κ. Δρούτσας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «οι διερευνητικές επαφές για εμάς έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο μέχρι και το Καστελόριζο». Παρά την εντατικοποίηση των διερευνητικών, φαίνεται ότι η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη και, ως εκ τούτου, «βρισκόμαστε και συζητάμε, πρέπει να συζητάμε τα θέματα ανοιχτά και με σαφήνεια», όπως πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός. Εν πτήσει προς την Αθήνα χθες το πρωί, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός «νέου πλαισίου συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Αγκυρα φαίνεται ότι εκτιμά πως οι διμερείς σχέσεις μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά, να εντατικοποιηθεί η διμερής συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, προεξαρχούσης της οικονομίας, χωρίς απαραιτήτως να έχουν επιλυθεί τα διμερή θέματα.
Πρόσκληση
Βασικό «όχημα» σε αυτή την προσέγγιση θεωρείται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα συγκληθεί για δεύτερη φορά τον Ιούλιο, με την επίσκεψη του κ. Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία. Η προετοιμασία της επίσκεψης αυτής ήταν και ο λόγος για την έλευση του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα. Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. απηύθυνε πρόσκληση στους κ. Παπανδρέου και Δρούτσα να συμμετέχουν το Μάιο στην, υπό τον ΟΗΕ, Διάσκεψη για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Στις συναντήσεις με τους κ. Παπανδρέου και Δρούτσα, συζητήθηκαν η κατάσταση στη Λιβύη και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, η συνέχιση των διερευνητικών, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Αγκυρα επιμένει στη διασύνδεση της ενεργοποίησης συμφωνίας επανεισδοχής παράνομων μεταναστών από την Ε.Ε. με την άρση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, αίτημα που απευθύνει διαρκώς και προς την Aθήνα, προβάλλοντας τα οφέλη που προέκυψαν για τον ελληνικό τουρισμό από την απόφαση για άρση της βίζας για τους κατόχους των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων.
Ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε, επίσης, με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον τομεάρχη Εξωτερικών, Πάνο Παναγιωτόπουλο. Σήμερα θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα επισκεφθεί την Κομοτηνή και την Ξάνθη, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας, την Καβάλα, όπου θα επισκεφθεί το Ιμαρέτ και, τέλος, τη Θεσσαλονίκη και το τουρκικό προξενείο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε τη Θράκη αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας και τους μειονοτικούς πληθυσμούς «στελέχη μιας γέφυρας ειρήνης», ενώ πρόσθεσε ότι σε επόμενη επίσκεψή του θα ήθελε να επισκεφθεί τη Σπάρτη. Ο κ. Δρούτσας είπε ότι ο Τούρκος υπουργός, όπως κάθε επισκέπτης της χώρας μας, είναι παντού ευπρόσδεκτος και πρόσθεσε ότι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των πολιτών του μουσουλμανικού θρησκεύματος δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας, ούτε χωράει ανάμειξη τρίτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου