Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΚΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

http://news.kathimerini.gr
Τα σχέδια για τις νατοϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη και ο ρόλος της Σούδας και του Ακτίου
Του Κωστα Aλατζα
Mετά την υπ' αριθμόν 1973 απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και την αναγγελία στρατιωτικής δράσης από τη Γαλλία και τη Βρετανία η ελληνική κυβέρνηση ετέθη σε εγρήγορση.
Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο Πεντάγωνο, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνδρομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι.
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα με αυτόν τον τρόπο έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα και μια σαφή προειδοποίηση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους, τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως και ο υπουργός Αμυνας, απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για την ελληνική συνδρομή.
Συνδρομή
Οπως ανέφεραν ασφαλείς πληροφορίες, η συμμετοχή της Ελλάδας πρόκειται να είναι σημαντική στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη. Η χώρα μας έχει την πρόθεση, εφόσον απαιτείται, να διαθέσει:
- 4 έως 6 μαχητικά αεροσκάφη, τύπου F16, για την επιτήρηση της εφαρμογής του αποκλεισμού του εναέριου χώρου της Λιβύης.
- 1 αεροσκάφος εναέριας διοίκησης και ελέγχου, τύπου ERIEYE, γνωστό ως ιπτάμενο ραντάρ.
- 1 φρεγάτα και
- 1 έως 2 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.
Οι δυνατότητες συνδρομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ενδεχόμενη νατοϊκή επέμβαση έλαβαν την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Παρασκευής.
Σούδα
Κομβικής σημασίας σε ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις θεωρείται η χρησιμοποίηση της αεροναυτικής βάσης στη Σούδα, λόγω της εγγύτητας της περιοχής και της συμφωνίας που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από την αρχή της κρίσης στη Λιβύη, η Σούδα παρέχει διευκολύνσεις σε αμερικανικά αεροσκάφη και αμερικανικά πολεμικά πλοία που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Εδώ και ένα περίπου μήνα, την αεροπορική βάση χρησιμοποιεί για στάθμευση και υποστήριξη το αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, τύπου RC-135. Τις τελευταίες ημέρες στη Σούδα ελλιμενίζονται δύο πλοία ανεφοδιασμού (πετρελαιοφόρα), ενώ εντός δέκα ημερών αναμένεται να καταπλεύσει το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Scruton.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πιθανό η αεροπορική βάση της Σούδας να χρησιμοποιηθεί για ανεφοδιασμό από μαχητικά αεροσκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που από την πρώτη στιγμή είχαν δηλώσει ότι επιθυμούσαν να συμμετέχουν σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Ηδη 24 αραβικά αεροσκάφη (12 F-16 και 12 Mirage) είχαν προωθηθεί στη στρατιωτική βάση της Μάλτας και βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Από τις ελληνικές αρχές έχει ζητηθεί τα αραβικά μαχητικά να μπορούν να χρησιμοποιούν για ανεφοδιασμό την αεροπορική βάση της Σούδας.
Tο Ακτιο
Στα σχέδια για πιθανές νατοϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη περιλαμβάνεται και το Ακτιο. Η αεροπορική βάση της Δυτικής Ελλάδας θα χρησιμοποιηθεί, εάν χρειαστεί, ως βάση στάθμευσης και υποστήριξης των νατοϊκών AWACS.
Η διεθνής κοινότητα έχει επίσης στη διάθεσή της τις ναυτικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της Active Endeavour, της νατοϊκής επιχείρησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Αναμονή αλλά και προετοιμασία για διάλογο
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη προκάλεσε μεγάλη κινητικότητα στην Αθήνα. Στην υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη της Παρασκευής εξετάσθηκαν όλα τα ενδεχόμενα σενάρια που μπορεί να προκύψουν και δόθηκαν κατευθύνσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας για τη στάση που θα τηρήσει η χώρα μας. Η Αθήνα, μετά και την απόφαση Καντάφι για κατάπαυση του πυρός, τηρούσε στάση αναμονής, καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονταν από ώρα σε ώρα. Σε ενδεχόμενη απόφαση του ΝΑΤΟ για στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη, αναμενόταν να ζητηθεί η χρήση στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, κυρίως της Σούδας και του Ακτίου, αλλά και συνδρομή με μέσα και δυνάμεις. Η χρήση στρατιωτικών βάσεων δεν αποκλειόταν να ζητηθεί και σε ενδεχόμενη απόφαση μονομερούς στρατιωτικής δράσης από χώρες όπως η Γαλλία ή η Βρετανία με τη συνδρομή των ΗΠΑ.
Παράλληλα, η Αθήνα προετοιμαζόταν και για το ενδεχόμενο εκτόνωσης της κρίσης, περίπτωση στην οποία θα χρειαζόταν να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων. Στην περίπτωση αυτή, η ελληνική πλευρά εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να συνδράμει την προσπάθεια, καθώς διατηρεί σχέση συνομιλητή με τη Λιβύη, όπως αποδείχθηκε και στην υπόθεση απελευθέρωσης των Ολλανδών ομήρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου