ΒΕΓΓΑΖΗ. Θολό σαν τις αμμοθύελλες της ερήμου διαγράφεται το σκηνικό στη Λιβύη, καθώς ο συνταγματάρχης Καντάφι επιστρατεύει όλες τις εφεδρείες που διαθέτει, επιχειρώντας να αντεπιτεθεί σε τρία επίπεδα: το στρατιωτικό, το επικοινωνιακό και το πολιτικό.
Στο επιχειρησιακό πεδίο, οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν να σφυροκοπούν το τελευταίο εικοσιτετράωρο πόλεις - οχυρά των εξεγερμένων και, κυρίως, τον πετρελαϊκό κόμβο του Ρας Λανούφ, στο ανατολικό μέτωπο, και την πόλη Ζαουίγια, στο δυτικό. Στην πρώτη περίπτωση, αεροπλάνα του Καντάφι βομβάρδισαν τις σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σίντρα, κοντά στη Ρας Λανούφ, ενδεχομένως σε μία απέλπιδα προσπάθεια να παραδώσουν στους αντάρτες «καμένη γη», ενώ στη δεύτερη χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα άρματα μάχης υπό την καθοδήγηση του γιου του Καντάφι, Καμίς. Οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού ανεβάζουν τον φόρο αίματος που καταβάλλει ο άμαχος πληθυσμός, όπως διαπιστώσαμε στο Ρας Λανούφ, όπου μία από τις τελευταίες οικογένειες αμάχων που είχε μείνει στην πόλη για να προστατέψει τα υπάρχοντά της, αφανίστηκε, όταν σκοτώθηκαν και τα τρία μέλη της από βόμβα αεροπλάνου. Παρ' όλα αυτά, μέχρι χθες το απόγευμα ολόκληρη η ανατολική Λιβύη με τα πλούσια πετρελαϊκά της κοιτάσματα παρέμενε σταθερά υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Στο επικοινωνιακό πεδίο, πλάι στη συνεχή προπαγάνδα της κρατικής τηλεόρασης για ανύπαρκτες στρατιωτικές νίκες, το καθεστώς απευθύνεται ολοένα και περισσότερο προς τους ιθύνοντες και την κοινή γνώμη της Δύσης. Χθες το πρωί, η τηλεόραση της Τρίπολης εμφάνισε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Καντάφι, ο οποίος κατήγγειλε ότι η Δύση θέλει να μετατρέψει τη Λιβύη σε αποικία και να τη διασπάσει, με μοχλό την αντιπολίτευση. Παράλληλα, τα ελεγχόμενα από τον Καντάφι μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, υποδηλώνοντας ότι το καθεστώς είναι σταθερό και συνομιλεί με τους Δυτικούς ηγέτες και τονίζοντας ότι αν καταρρεύσει η Λιβύη θα μετατραπεί σε «Σομαλία της Μεσογείου» - ένα διαλυμένο κράτος, που θα εξάγει λαθρομετανάστες και τρομοκράτες της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη.
Αναζητεί τρόπους εξόδου
Παράλληλα με τις επιθέσεις, τις απειλές και τους κομπασμούς του, όμως, ο Καντάφι φαίνεται ότι ανιχνεύει δρόμους υπόγειας διαπραγμάτευσης με την αντιπολίτευση και τη διεθνή κοινότητα, αναζητώντας στρατηγική εξόδου. Μέλος του Λιβυκού Εθνικού Συμβουλίου, που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του, μας διαβεβαίωνε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης Τζαντάλα Αζούζ Ατάλχι όντως μετέφερε πρόταση εξόδου του Καντάφι από την εξουσία, ύστερα όμως από «Λαϊκό Συνέδριο», που θα δρομολογήσει την «εθνική συμφιλίωση και επανένωση». Μια πρόταση, την οποία απέρριψε κατηγορηματικά και ομόφωνα, πάντως, το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο, δηλαδή η 30μελής, άτυπη προσωρινή κυβέρνηση των επαναστατών, εκ των οποίων μόνο τα οκτώ μέλη έχουν ανακοινωθεί - οι υπόλοιποι 22, στην πλειονότητά τους από τη δυτική Λιβύη που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον Καντάφι, δεν ανακοινώνονται για λόγους ασφαλείας.
Εξάλλου, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στρατιωτικό αξιωματούχο στη Βεγγάζη, επισήμως για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, στην πραγματικότητα για την άμεση εκτίμηση της κατάστασης και την αποκατάσταση ευθείας οδού επαφών με την αντιπολίτευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου