Οι εργάτες που έπεσαν στη θάλασσα ήθελαν να αποφύγουν την επιστροφή στο Μπανγκλαντές
Ενα από τα σκάφη που συµµετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισµό των µεταναστών στον Κόλπο της Σούδας
Ο φόβος ότι θαυποχρεώνονταν να επιστρέψουν στη χώρα τους οδήγησε 49 εργάτες από το Μπανγκλαντές να πέσουν στα παγωµένα νερά του Κρητικού Πελάγους, στη Σούδα. Τρεις από αυτούς είναι νεκροί, ενώ έως αργά χθες το βράδυ άλλοι 11 παρέµεναν επισήµως αγνοούµενοι, χωρίς όµως να υπάρχει ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί. Οι 35 περισυνελέγησαν από το Πολεµικό Ναυτικό και το Λιµενικό και διακοµίστηκαν για τις πρώτες βοήθειες στα νοσοκοµεία των Χανίων και της Σούδας.
Οι 49 άνθρωποι εργάζονταν σε εργοστάσιο της κορεατικής εταιρείας Daewοο στη Λιβύη και είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο «Ionion King» που τους µετέφερε στην Κρήτη για να σωθούν από τις εχθροπραξίες.
Την ώρα που το πλοίο κατέπλεε στο λιµάνι της Σούδας προερχόµενο από την Τρίπολη, αποφάσισαν να πέσουν στη θάλασσα χρησιµοποιώντας ένα σκοινί στην πλώρη του καραβιού.
Οπως διαπιστώθηκε µάλιστα, αρκετοί έφεραν εγκαύµατα στα χέρια τους από την τριβή µε το σκοινί. Από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων ανακοινώθηκε πως από τις έρευνες αρχικά εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν 29 άνθρωποι, από τους οποίους ο ένας απεβίωσε κατά τη διακοµιδή του στο νοσοκοµείο, 24 µεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκοµείο Χανίων και οι τέσσερις διακοµίστηκαν στο Ναυτικό Νοσοκοµείο Κρήτης στη Σούδα για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Πριν από τους µπανγκλαντεσιανούς εργάτες, εκατοντάδες άλλοι είχαν φθάσει στην Κρήτη στο πλαίσιο της επιχείρησης µεταφοράς ξένων υπηκόων από τη Λιβύη που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ηµέρες. Οι εργάτες που αποφάσισαν να πέσουν στη θάλασσα είχαν πληροφορηθεί ότι το σχέδιο στη συνέχεια προέβλεπε επιστροφή τους στο Μπανγκλαντές, όπως έχει συµβεί µε εκατοντάδες συµπατριώτες τους. Εκτίµησαν ότι αν περίµεναν να φανεί η στεριά και χρησιµοποιούσαν το σκοινί για να µην κινδυνεύσουν πηδώντας από το κατάστρωµα στο νερό, τότε θα κατάφερναν να κολυµπήσουν έως την ακτή και να παραµείνουν στην Ελλάδα. Αλλωστε, όπως δήλωσαν στους λιµενικούς, δεν επιθυµούν µε τίποτα να γυρίσουν στην πατρίδα τους και τη φτώχεια της.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από τη θάλασσα νεκροί άλλοι δύο άνθρωποι. Στη συνέ χεια, ακόµη δύο εντοπίστηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις του Ναύσταθµου. Εκείνοι κατάφεραν να φτάσουν κολυµπώντας στη στεριά, στην περιοχή ελέγχου του Πολεµικού Ναυτικού. Η ΔιαςώςΗ. Αργά το µεσηµέρι της Κυριακής, εντοπίστηκαν ακόµη δύο από τους αγνοούµενους στον Βλητέ Σούδας και λίγη ώρα αργότερα βρέθηκαν ακόµη τρεις αλλοδαποί σε περιοχή του Ακρωτηρίου. Ολοι είχαν φτάσει κολυµπώντας µέχρι την ακτή και µετά τον εντοπισµό τους µεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκοµείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Χθες, από θάλασσα και στεριά συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισµό των 11 αγνοούµενων µεταναστών, παρά τις δυσµενείς καιρικές συνθήκες. Οι µετανάστες που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκοµείο έχουν επιστρέψει στο πλοίο, ενώ αργά χθες το βράδυ εν αναµονή της άφιξης ακόµα ενός πλοίου µε µετανάστες ελήφθησαν επιπλέον µέτρα ασφαλείας.
Μέχρι χθες αγνοούνταν άλλοι 11, µε αµυδρές ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί
1.177
µετανάστες
παραµένουν στο «Ionian King»
Ο Δήµος µαταίωσε το καρναβάλι
το βράδυ της Κυριακής απογειώθηκαν από το αεροδρόµιο Χανίων δύο αεροσκάφη, τα οποία µετέφεραν στο Μπανγκλαντές 950 επιβάτες, ενώ σήµερα το πρωί αναµένονται ακόµα δύο αεροσκάφη προκειµένου να µεταφέρουν στις πατρίδες τους τους 1.177 µετανάστες που παραµένουν στο «Ionian King». Η τραγωδία µε τους µετανάστες από το Μπανγκλαντές προκάλεσε έντονη συγκίνηση στην κοινωνία των Χανίων – µάλιστα λόγω αυτής ο ∆ήµος Χανίων αποφάσισε τη µαταίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων που είχαν προγραµµατιστεί να γίνουν χθες στη Σούδα.
Το σιωπηλό λιµάνι
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Το συµµαχικό νεκροταφείο στη Σούδα είναι µια όαση αισθητικής συµµετρίας σε µια περιοχή όπου γύρω, όπου κι αν σκαλώσει το µάτι σου, βλέπει ατάκτως ερριµµένες κατοικίες όλων των αρχιτεκτονικών ρυθµών οπουδήποτε. Γεµάτο κενοτάφια (κυρίως) στρατιωτών που έπεσαν στον πόλεµο, περιφράσσεται από µια χαµηλή µάντρα που απέχει από την παραλία της Σούδας µερικά µέτρα. Το κίτρινο φουσκωτό που περιπολεί το πρωίτης Κυριακής προϊδεάζει τον άσχετο ότι κάτιέχει συµβεί, κάτι ψάχνουν. «Τους φουκαράδες που πήδηξαν από το καράβι ψάχνουν», εξηγεί στην παραλία ένας που ψαρεύει. Είχε ακούσει τις ειδήσεις, πήδηξαν καµιά πενηνταριά, αγνοούνταιδεκατέσσερις. Τρεις πέθαναν. Τριάντα διασώθηκαν.
Λίγες εκατοντάδες µέτρα πιο κάτω, στο λιµάνι, έχει ησυχία– και από ένα σηµείο και µετά έχει Αστυνοµία, δεν περνάς.
Από το καράβι, που µετέφερε επιβάτες από τη Λιβύη, µε πράσιναφωσφορίζοντα τζάκετ αγναντεύουν κάτω ορισµένοι υπήκοοι Μπανγκλαντές – αυτοί που βρέθηκαν γρήγορα έλαβαν την περίθαλψη και επέστρεψαν στο πλοίο υπό διακριτική επιτήρηση για τα περαιτέρω. Οι δηµοσιογράφοι είναι ελάχιστοι, κυρίως το συνεργείο ενός τοπικού δικτύου. ∆εν µιλούν, περιµένουν. Ενας διασώστης, που έληξεη βάρδια του, παίρνει τοπακέτο φαγητό που δικαιούται.
«Βρήκαν άλλους τρεις», ψιθυρίζει. Ζωντανούς. Είχαν βγει στη στεριά. Τώρα αγνοούνται έντεκα.
Εχει βγει ένας ήλιος µε δόντια. Ενα αυτοκίνητο, σαράβαλο, έρχεται στην προβλήτα. Οδηγεί ένας τραχύς µαυριδερός άντρας, ρωτάει µε σπαστά ελληνικά από πού είναι οι νεκροί. «Μπανγκλαντές». Α, λυπάται, τι φταίγανε οι φτωχοί οι άνθρωποι. Κλείνειτα παράθυρα και κάνει όπισθεν.
Η Σούδα είναι ένα λιµάνι µε δραστηριότητα, αλλά όλοι µιλάνε ψιθυριστά.
Και οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού θα µαταιωθούν. Μέχρι το βράδυ, που θα έφευγε το πλοίο της γραµµής γιαΑθήνα, η Σούδα ήταν σιωπηλή.
Η είδηση του χαµού των τριών ανθρώπων πάγωσε την πόλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου