Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΝΤΟΜΙΝΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ

Πηγή: enet.gr


Ενώ οι μετασχηματισμοί και οι πολιτικές ζυμώσεις παίρνουν τη μορφή αλυσιδωτής αντίδρασης στον αραβικό κόσμο, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Ακ Ζαουάχρι, με μήνυμά του σε ισλαμική ιστοσελίδα, επικρίνει «τους νέους ηγέτες που τοποθέτησαν οι ΗΠΑ στην Αίγυπτο και την Τυνησία» και καλεί τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν κατά «των εισβολέων».


Στην Υεμένη έτοιμος να δημιουργήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης δήλωνε χθες ο πρόεδρος Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το πλήθος, που κατά χιλιάδες διαδήλωνε σε πόλεις της χώρας. Κατηγορηματική ήταν, πάντως, η άρνηση της αντιπολίτευσης, με τους εκπροσώπους της να δηλώνουν ότι συντάσσονται με το λαϊκό αίτημα για πτώση του καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες. Ο πρόεδρος Σάλεχ επιχειρεί χωρίς επιτυχία να καταστείλει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, στις οποίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Οπου φύγει, στην Τυνησία
Στην Τυνησία, μία μέρα μετά την αποχώρηση Γανούσι, τον νέο πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης, Μπέτζι Κάιντ Σέμσι, εγκατέλειψε ο υπουργός Βιομηχανίας, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το παράδειγμά του ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλα στελέχη. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στη χώρα ανακοίνωσαν ότι νέοι ακτιβιστές συνεργάζονται με τις δυνάμεις ασφαλείας για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ηρεμίας στην Τύνιδα, ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων διαδηλώσεων στις οποίες τουλάχιστον 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Στη χώρα φτάνουν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, τουλάχιστον 40.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη έχουν φτάσει την τελευταία εβδομάδα στην Τυνησία.
Στριμωγμένο το Μπαχρέιν
Τον κυβερνητικό ανασχηματισμό στο Μπαχρέιν και την ανακοίνωση του βασιλιά Χαμάντ μπιν Ισα αλ-Χαλίφα, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, χαιρέτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ διαδηλωτές πολιορκούσαν για τρίτη μέρα το Κοινοβούλιο. Οι κινήσεις του βασιλιά αλ-Χαλίφα έρχονται μία ημέρα μετά τη δυναμική διαδήλωση χιλιάδων πολιτών στην πρωτεύουσα Μανάμα, με αίτημα την πτώση του καθεστώτος της σουνιτικής δυναστείας των αλ-Χαλίφα, αλλά και την αποχώρηση της σιιτικής ομάδας του Κοινοβουλίου μετά την ανακοίνωση υπουργικού ανασχηματισμού, τον οποίο έκρινε ανεπαρκή η αντιπολίτευση.
Εξέγερση στο Ομάν
Ετοιμοι να συνεχίσουν τη δράση τους έως ότου «έρθει η δικαίωση» παρουσιάζονται οι διαδηλωτές στο Ομάν, που ζει ήδη πέντε ημέρες σε ρυθμούς κοινωνικής αναταραχής. Χθες ο σουλτάνος Καμπούς ανακοίνωσε έκτακτα κοινωνικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εντάσεις στη χώρα, η οποία ελέγχει την ασφάλεια στα στενά του Ορμούζ, απ' όπου περνά το 40% των εξαγωγών πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι διαδηλωτές ελέγχουν την πόλη Σόχαρ και έχουν αποκλείσει τη λειτουργία του λιμανιού της, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα.
Κι άλλος μάρτυρας στην Αλγερία
Στην Αλγερία ακόμη ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε χθες μπροστά σε κυβερνητικό κτήριο στην επαρχία Μπορντζ Μπου Αρέντιντζ και έγινε ο πέμπτος μάρτυρας. Από τα μέσα Ιανουαρίου, στη χώρα σημειώνονται κινητοποιήσεις και ταραχές, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των βασικών ειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου