Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΕΡΒΙΑΣ -ΚΟΣΟΒΟΥ

http://www.enet.gr

Υπό την αιγίδα της Ε.Ε. ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι πρώτες υψηλού επιπέδου συνομιλίες, έπειτα από τρία χρόνια όταν το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του, μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Στις σημερινές συνομιλίες αναμένεται να κυριαρχήσουν ζητήματα, που αφορούν τη διαβίωση του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο, ζητήματα καθημερινότητας, καθώς και άλλα θέματα, όπως οι τηλεπικοινωνίες και ο εναέριος χώρος.

"Στόχος των συνομιλιών είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων στην περιοχή, η αναβάθμιση της συνεργασίας στα Βαλκάνια και η σύμπλευση των λαών και των κυβερνήσεων της περιοχής με τα ευρωπαϊκά δεδομένα" δήλωσε στο Ρόιτερς ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η διαπραγματευτική ομάδα του Βελιγραδίου, με επικεφαλής τον πολιτικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσόβου είναι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εντίτα Ταχίρι.

Στην Πρίστινα, πριν ακόμη αρχίσουν οι συνομιλίες, εκδηλώθηκαν διαφωνίες και πολιτική ένταση. Η συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου, η οποία συγκλήθηκε για να επικυρώσει ψήφισμα, που κατέθεσε η κυβέρνηση για την έναρξη των συνομιλιών, διακόπηκε εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων για την αναγκαιότητα και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία να εγκρίνει τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του Κοσόβου στις συνομιλίες των Βρυξελλών. Ακόμη και η τροποποίηση της πρότασης, με την προσθήκη της επισήμανσης, ότι οι συνομιλίες θα ασχοληθούν μόνο με "τεχνικά ζητήματα" δεν ήταν αρκετό για να δοθεί από τη Βουλή το "πράσινο φως" για τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας των Αλβανών.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Τζαβίτ Χαλίτι, ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία των Αλβανών θα συμμετάσχει στις συνομιλίες των Βρυξελλών, παρότι δεν έλαβε σχετική εντολή από το κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι το Κόσοβο από τη μέρα της ανεξαρτησίας του έχει αναγνωριστεί από 75 κράτη συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και αρκετών από την Ε.Ε.

Ο Τόμας Κάντριμαν, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις συνομιλίες, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναμένει πνεύμα συνεργασίας σε πρακτικά, μη πολιτικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι το καθεστώς του Κοσόβου δεν πρόκειται και δεν μπορεί να αλλάξει στο διάλογο.

Ο κ. Κάντριμαν τόνισε ότι κάθε πλευρά στο διάλογο μπορεί να θέσει οποιοδήποτε θέμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η οποία μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις, μπορεί να κατευθύνει την ημερήσια διάταξη εκεί όπου μπορεί να υπάρξει πρακτική πρόοδος.

Καμία πλευρά δεν πρέπει να θεωρεί ότι στις συνομιλίες μπορεί να αγωνιστεί με θέρμη για τις θέσεις της, επειδή έτσι θα έχανε το σκοπό του διαλόγου, είπε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Το καθεστώς του Κοσόβου δεν πρόκειται και δεν μπορεί να αλλάξει στο διάλογο, είπε και πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως το ζήτημα του καθεστώτος δεν θα εξεταστεί.

Ο κ. Κάντριμαν, ο οποίος είναι αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία, στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες θα εκπροσωπήσει την αμερικανική κυβέρνηση, ως καλεσμένος έπειτα από πρόσκληση της ΕΕ, που έχει το διαμεσολαβητικό ρόλο στο διάλογο.

Ο Κάντριμαν εκτίμησε ότι οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ στη Σερβία και στο Κόσοβο μεγαλοποιούν τη σημασία του διαλόγου, τονίζοντας ότι πρόκειται για διάλογο, όχι για διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στο ρόλο των ΗΠΑ στο διάλογο, είπε ότι «θα συζητάει με τις δύο πλευρές για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων» και κληθείς να εκτιμήσει ποια θα είναι η διάρκεια των συνομιλιών, απάντησε ότι θα διαρκέσουν, αν οι δύο πλευρές επιδείξουν πολιτική βούληση να επιλύσουν δύσκολα ζητήματα και να βρουν λύσεις, και πρόσθεσε ότι αναμένει ο διάλογος να έχει ως αποτέλεσμα σειρά συμφωνιών σε πρακτικούς τομείς.

«Εμείς θα είμαστε στη διάθεση των δύο πλευρών για να τις βοηθήσουμε να βρουν δημιουργικές λύσεις για το πρόβλημα. Αλλά είμαστε εκεί, με πρόσκληση της Ε.Ε, και σεβόμαστε το ρόλο της» υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου