Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΣΤΑ 30 ΧΛΜ. Η ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Πυρηνικά
http://www.tanea.gr

Εναν µήνα µετά τον σεισµό και το τσουνάµι της 11ης Μαρτίου, οι προκλήσεις που αντιµετωπίζει η Ιαπωνία παραµένουν τεράστιες. Αγνοείται η τύχη χιλιάδων ανθρώπων, δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, η διαρροή ραδιενέργειας από τον κατεστραµµένο πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα παραµένει εκτός ελέγχου και εξακολουθούν να σηµειώνονται ισχυροί µετασεισµοί.

Οι ιαπωνικές Αρχές επεξέτειναν χθες τη ζώνη εκκένωσης γύρω από τη Φουκουσίµα για να αποφύγουν την έκθεση των κατοίκων σε υψηλά επίπεδα συσσωρευµένης ραδιενέργειας. «Η νέα εκκένωση γίνεται για να αντιµετωπιστούν κίνδυνοι που θα µπορούσαν να προέλθουν από τη διαβίωση εκεί για µισό ή έναν χρόνο», εξήγησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.

Μπαίνοντας στον δεύτερο µήνα µετά την καταστροφή, πόλεις ολόκληρες της Βορειοανατολικής Ιαπωνίας εξακολουθούν να παραµένουν ισοπεδωµένες µε τους σορούς από τα συντρίµµια να φτάνουν το ύψος τριώροφων κτιρίων. Γύρω τους κυκλοφορούν φορτηγά και εκσκαφείς. Στους δρόµους σε πολλά σηµεία το στάσιµο νερό φτάνει ώς τον αστράγαλο.

Μεγάλα αλιευτικά σκάφη βρίσκονται «ακουµπισµένα» πάνω σε σκεπές κτιρίων και σε αυτοκίνητα. Και οι µετασεισµοί συνεχίζονται. Χθες σηµειώθηκε ισχυρή δόνηση µεγέθους 6,6 βαθµών, η οποία ακολουθήθηκε από 25 µικρότερες, µε επίκεντρο 68 χλµ. ανατολικά της Φουκουσίµα. Στην πόλη Ιουάκι προκλήθηκε κατολίσθηση που γκρέµισε τρία σπίτια, µε αποτέλεσµα να σκοτωθεί µια 16χρονη. Περίπου 210.000 άνθρωποι εξακολουθούν να µην έχουν τρεχούµενο νερό και µετά τον χθεσινό µετασεισµό περισσότεροι από 240.000 έµειναν χωρίς ηλεκτρικό.

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ που προσπαθούν να θέσουν υπόέλεγχο τουςπυρηνικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίµα ανακοίνωσαν ότι ο κίνδυνος να σηµειωθεί έκρηξη λόγω συσσώρευσης υδρογόνου (µε αποτέλεσµα τη διαρροή ακόµη περισσότερης ραδιενέργειας στην ατµόσφαιρα) έχει µειωθεί πλέον σηµαντικά, καθώς διοχετεύουν άζωτο στους αντιδραστήρες για να αποφύγουν το ενδεχόµενο αυτό. Ωστόσο ο φόβος της ραδιενέργειας κάνει ακόµη πιο ζοφερή την πραγµατικότητα των Ιαπώνων. Σε άρθρο του στη «Λε Μοντ», ο επιστηµονικός συντάκτης της γαλλικής εφηµερίδας ΣτεφάνΦουκάρ υποστηρίζει πως στη Φουκουσίµα είχαµε ένα «ατύχηµα πολιτισµού». Ο δυτικός πολιτισµός, εξηγεί, είναι ο κατ’ εξοχήν τεχνολογικός - επιστηµονικός πολιτισµός, ο οποίος προτείνει ή επιβάλλει στον υπόλοιπο κόσµο έναν τρόπο ανάπτυξης βασισµένο στον τεχνολογικό νεωτερισµό ως κύριο κινητήρα της οικονοµικής ανάπτυξης. Οµως η πρωτοκαθεδρία της τεχνολογίας και της επιστήµης βασίζεται στη σιωπηρήυπόσχεση της κυριαρχίας επί της φύσης και του ελέγχου του κόσµου.«Το δράµα που βρίσκεταισε εξέλιξη στην Ιαπωνία», τονίζει ο Φουκάρ, «παραβιάζει την υπόσχεση αυτή».

Στον ιαπωνικό πυρηνικόσταθµό της Φουκουσίµα, αυτό πουέγινε καπνός είναι η υπόσχεση ότι οι άνθρωποι θα κυριαρχήσουµε στον κόσµο και θα ελέγξουµε τη φύση, σηµειώνει. Μια έκρηξηαερίου, ένας κυκλώνας, ένας σεισµός,είναι µερικές µόνο από τις απρόβλεπτες καταστάσεις πουµπορεί να αντιµετωπίσουµε. Στην καταστροφή στη Φουκουσίµα βλέπουµε µια τεχνολογία που παύει να είναι ο υπηρέτης του δηµιουργού της για να γίνει η ίδια κυρίαρχος του εαυτούτης, να γίνει εχθρική προςτον δηµιουργό της και νακαταλάβει έναέδαφος από το οποίο ο δηµιουργός της θα εξοριστεί για καιρό.

Τα συντρίµµια θα επιπλέουν για χρόνια

Χάος στον Ειρηνικό Ωκεανό αναµένεται να προκαλέσουν τεράστια νησιά από µπάζα που δηµιουργήθηκαν µετά τον καταστροφικό σεισµό της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου.

Ολόκληρα σπίτια, αυτοκίνητα, φορτηγά, συντρίµµια κάθε είδους, ακόµη και πτώµατα πλέουν ανατολικά προς τις ακτές της Αµερικής, σχηµατίζοντας ολόκληρα νησιά µε µήκος ακόµη και µεγαλύτερο από 100 χλµ.

Σύµφωνα µε αξιωµατικούς του Εβδοµου Στόλου των ΗΠΑ που αγκυροβολεί στον Ειρηνικό και παρακολουθούν το φαινόµενο, το µεγαλύτερο από αυτά τα νησιά έχει µήκος 111 χλµ. και καλύπτει έκταση 670 τετραγωνικών χιλιοµέτρων.

«Είναι πολύ µεγάλο και αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στόλου, υποπλοίαρχος Αντονι Φλάβο. «Αυτά τα νησιά από συντρίµµια µπορούν να επιφέρουν σηµαντικές ζηµιές στα πλοία, από το να τρυπήσουν τα ύφαλά τους µέχρι να µπλεχτούν στις προπέλες και να τις αχρηστεύσουν».

Σύµφωνα µε ειδικούς, τα νησιά µπορεί να ταξιδεύουν επί δύο χρόνια µέχρι να φθάσουν στη Χαβάη και ένα ακόµη χρόνο για να προσεγγίσουν τις ∆υτικές Ακτές των ΗΠΑ. Οι ακτές της Καλιφόρνιας µέχρι τη δυτική πλευρά του Καναδά (Βρετανική Κολοµβία αλλά και Αλάσκα) θα γεµίσουν µε χιλιάδες τόνους συντριµµιών.

Σύµφωνα µε τις ίδιες εκτιµήσεις, ένα µέρος από τα νησιά αυτά θα συνενωθεί στη συνέχεια µε τη λεγόµενη χωµατερή του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού. Σε πέντε χρόνια από σήµερα, το νησιωτικό σύµπλεγµα της Χαβάης µπορεί να δεχτεί ένα ακόµη κύµα από µπάζα, που θα είναι ακόµη µεγαλύτερο σε όγκο.

«Το δυστύχηµα άλλαξε τον κόσµο»

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΙΝΤΕΡ ΓΚΡΑΣ, «η Φουκουσίµα άλλαξε τον κόσµο, διότι συνέβη κάτι διαφορετικό απ’ αυτά που είχαµε ζήσει, γνωρίσει ή υποθέσει». «Πολλοί µόνο τώρα συνειδητοποίησαν τους κινδύνους της ατοµικής ενέργειας», τονίζει ο γερµανός νοµπελίστας συγγραφέας.

Ο Γκρας εξηγεί πως και ο ίδιος, παλαιότερα, ήταν µεν εναντίον της ατοµικής βόµβας, αλλά υποστήριζε την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. «Χρειάστηκα χρόνια για να καταλάβω ότι η στρατιωτική χρήση και η ειρηνική χρήση έχουν κάτι που τις συνδέει», εξηγεί σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Hamburger Abendblatt».

Σε κάθε περίπτωση, όµως, το αντιπυρηνικό κίνηµα είχε πολύ µικρά αποτελέσµατα στη Γερµανία. Ο συγγραφέας του «Τενεκεδένιου ταµπούρλου» αποδίδει το γεγονός αυτό «στην αυξανόµενη εξάρτηση της πολιτικής από τα λόµπι, στην αύξηση της εξάρτησης του Κοινοβουλίου από τα λόµπι» – στην προκειµένη περίπτωση από το λόµπι της πυρηνικήςενέργειας. Η Φουκουσίµα διδάσκει ότι η πολιτική πρέπει να κατακτήσει και πάλι την πρωτοκαθεδρία, «πρέπει να τεθούν όρια στην εξουσία των λόµπι. Πρέπει να δηµιουργηθεί µια περιοχή απαγορευµένη για τους λοµπίστες γύρω από το Κοινοβούλιο, σαν αυτή που ισχύει για τις διαδηλώσεις διαµαρτυρίας», τονίζει.

Ο 83χρονος Γκρας εξηγεί πως ο χειρότερος φόβος του είναι«να φθάσουµε στο µέλλον σε µια περιβαλλοντική δικτατορία, να πρέπει να ζούµε µε διατάγµατα έκτακτης ανάγκης για να σώσουµεό,τι θα αποµένει από το περιβάλλον. Η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία δεν µπορεί να αντιµετωπιστεί όπως αντιµετωπίστηκε το Τσερνόµπιλ στην ΕΣΣ∆. Είναι µια γεύση από το µέλλον που µας περιµένει». Και γι’ αυτό «ο πολίτης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», τονίζει οΓκρας – ο ίδιος θα κάνει ό,τι µπορεί για να ενισχύσει το αντιπυρηνικόκίνηµα. «Αυτό που συµβαίνει στην Ιαπωνία θα εξαφανιστεί από ταπρωτοσέλιδα όταν ο άµεσοςκίνδυνος θα µοιάζει µικρότερος. Υπάρχουν πολιτικοί που έκαναν αυτόν τον υπολογισµό και υπόσχονται τώρα µορατόριουµ», επισηµαίνει (µετά την καταστροφή στη Φουκουσίµα, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κήρυξε µορατόριουµ όσον αφορά την επέκταση της διάρκειας ζωής των γερµανικών πυρηνικών σταθµών, την οποία είχε ήδη αποφασίσει). «Τη γενιά µου βαραίνει η σκέψη της ∆ηµοκρατίας της Βαϊµάρης, η οποία απέτυχε µεταξύ άλλων επειδή δεν υπήρξαν αρκετοί πολίτες για να την υπερασπιστούν», υπογραµµίζει ο συγγραφέας. «Τη δηµοκρατία πρέπει να την υπερασπιζόµαστε κάθε µέρα».

Το ζήτηµα της πυρηνικής ενέργειας είναι σηµαντικό, όµως δεν είναι το µοναδικό θέµα προτεραιότητας. Το τέλος των φυσικών πόρων, το τέλος της οικονοµικής ανάπτυξης, η παγκοσµιοποίηση, η λειψυδρία, όλα αυτά είναι εξίσου σηµαντικά. Ο κίνδυνος είναι στο προσεχές µέλλον να ξεσπάσουν όλα µαζί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου